EVCİL KUŞLARIN TIRNAKLARI NASIL KESİLMELİDİR?

blog yazısı ekle !

EVCİL KUŞLARIN TIRNAKLARI NASIL KESİLMELİDİR?

Ankara Veteriner

Evcil bir kuş sahibi olmanın en güzel yanı, onu elinize alıp sevebilmek, omuzunuzda gezmesine izin verip, başınızın üzerine bile çıkmasına izin vermek ve hatta kulağınızın dibinde size bir şeyler söylemesini dinleyebilmektir.

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kuşların da tırnakları vardır ve uzarlar. Kuşların tırnakları uzadığı zaman ise çok acı verici olmasa bile oldukça rahatsız edicidir. Neyse ki gelişen imkânlar ve bilgiler sayesinde evcil kuşların tırnaklarının kesilmesi sanıldığı kadar zorlu değildir. Önemli olan neyle karşılaşacağınıza hazırlıklı olmak ve gerekli aletleri yanınızda bulundurmaktır.



Pet Care Veteriner Kliniği

Yıldız

devamını oku... Adres: Yıldızevler Mahallesi Rabindranath Tagore Caddesi No:15/B Yıldız-Ankara

Bestekar Veteriner Kliniği

Tunalı

devamını oku... Adres: Bestekar Sokak. No:17/1 Çankaya - Ankara

Abidinpaşa Veteriner Kliniği

Abidinpaşa

Abidinpaşa Veteriner Kliniği olarak, geniş bir hizmet yelpazesi sunarak rutin sağlık kontrollerinden acil durum müdahalelerine kadar her türlü ihtiyaca cevap veriyoruz.

Evcil dostlarınızın sağlığını korumak ve geliştirmek için son teknolojiyi ve güncel tıbbi bilgiyi kullanarak en etkili tedavileri sunuyoruz.

Güler yüzlü ve samimi ekibimiz, sizin ve evcil dostlarınızın konforunu ve güvenliğini her zaman ön planda tutarak Abidinpaşa Veteriner Kliniği'nde, sevgi dolu bir atmosferde en iyi bakımı sağlamak için sabırsızlıkla sizi bekliyoruz.devamını oku...
Adres: Tıp Fakültesi Caddesi Balkiraz Mahallesi 69/D Mamak - Ankara

Telepati Hayvan Hastanesi Keçiören

Keçiören

Telepati Hayvan Hastanesi olarak şubemizle beraber tam donanımlı ve uzman veteriner hekim kadromuzla patili dostlarımız için 7/24 hizmet vermekteyiz.devamını oku... Adres: Şehit Kubilay Mahallesi Değirmendere Caddesi No:32 Keçiören - Ankara

Anka Çayyolu Veteriner Kliniği

Çayyolu

İlk ve orta öğretimini Kahramanmaraş'ta bitiren hekimimiz Sefa ARSLANHAN 2007 yılında İstanbul üniversitesi Veteriner Fakültesine giriş hakkı kazanmıştır.

2012 yılında mezun olup altı yıl boyunca İstanbul Avrupa yakasındaki hayvan hastaneleri, poliklinikleri ve kliniklerinde çalışmıştır.

2018 yılında yılında Kahramanmaraş Belediyesi Sokak Hayvanları Rehebilitasyon ve Tedavi Merkezinde çalışmış olup edindiği tecrubeyi Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesinde Dulkadiroğlu Veteriner Kliniği'inde minik dostlarımız ve hasta yakınları ile 7/24 paylaşmayı hedeflenmiştir.

Ancak; 06.02.2023 tarihinde gerçekleşen asrın felâketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Ankara'ya yerleşmiş ve Ankara Çankaya ilçesinde Çayyolu mevki Alacaatlı mahallesinde Anka Çayyolu Veteriner Kliniği hizmete açmıştır.

Öğrenimlerine ek olarak güncel yayınları ve kongreleri de takip ederek mesleki gelişimine devam etmektedir.
devamını oku...
Adres: Alacaatlı Mahallesi 3317 Sokak No:2/5 - EA ( Bulvar Üzerinde ) Çayyolu-Ankara

Starvet Veteriner Kliniği

Dikmen

Ankara Çankaya Dikmen Bölgesinde Starvet Veteriner Kliniği olarak Kedi Kuş Köpek Tavşan GinePig ve diğer egzotik dostlarımızın da Aşı'dan Ameliyat'a Mr Tomografiden Tıraş uygulamalarına kadar Profesyonel ekibimizle hizmet vermekteyiz. Yurtdışı çıkış işlemleri ve kuduz titrasyon testi için de bize ulaşabilirsiniz.

Internet Sitemiz: starvetveteriner.com

Veteriner Hekimimiz Bekir Kürşad Erdinç İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi mezunudur.

- 2019-2021 Ankara Büyükşehir belediyesi sorumlu Barınak veteriner hekimi

- 2021 2022 Petcode İstanbul ameliyathane sorumlu Veteriner hekimi

- 2022 Ekim Starvet Veteriner Kliniği kurucu başhekimi

Eğitim Ve Sertifikalar

. Uluslararası Katılımlı 1.Egzotik ve Yaban Hayvan Hekimliği Kongresi/İstanbul (3/05/2014)

. Uluslararası Bilimsel Araştırma Kongresi/İstanbul (30/04/2015)

. Tierlnsel Umut Evi Kısırlaştırma ve Hayvan Refahı Projesi/Edirne (18-25/05/2015)

. Program of Summer School of Food Hygiene Brno Üniversitesi / Çek Cumhuriyeti (13-23/07/2015)

. Greenbalkans Wildlife Rehabilitation And Breeding Centre Bulgaristan/Starazagora (1-10/09/2015)

. 32.Dünya Veteriner Hekimler Kongresi/İstanbul (13-17/09/2015)

. 18.Uluslararası Bilimsel Araştırma Kongresi /İstanbul(26-28/04/2016)

. İnsan , Hayvan Ve Çevre Sağlığı Açısından Veteriner Atıkların Yönetimi Paneli/İstanbul (20/04/2017)

. Veterinary Clinical Training Program Faculty of Veterinary University in Skopje Makedonya (14-25/08/2017)

. Hayat Ve Egzotik Hayvan Hekimliği Temel Bilgi Eğitimi 1 /İstanbul(25/02/2018)

. Cernek Halkalama Kampı Kuş Halkalama Çalışması /Samsun(7-14/04/2018)

. Vektör Kaynaklı Hastalıklarla Gerçek Mücadele Semineri/İstanbul (28/02/2019)


devamını oku...
Adres: Harbiye Mahallesi Sokullu Mehmet Paşa Caddesi No:21/A Dikmen Çankaya - Ankara

Happy Veteriner Kliniği

Hoşdere

devamını oku... Adres: Hoşdere cad. No: 64/A Çankaya-Ankara

Bulut Veteriner Kliniği

İncek

devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi 3341. Sokak No:1 D:8C İncek-Ankara

VetCo Veteriner Kliniği

Ümitköy

devamını oku... Adres: Mutlukent Mah. 2432. Cad. No: 51/2 Ümitköy-Ankara

Monovet Veteriner Tıp Merkezi

Etimesgut

devamını oku... Adres: Suvari Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Öz Kuyumcular Çarşısı No:7F/1 Etimesgut-Ankara

İncek Petlife Veteriner Kliniği

İncek

İncek Petlife Veteriner Kliniği
Ankara İncek'te bulunan İncek Petlife Veteriner Kliniği



devamını oku...
Adres: Kızılcaşar mah. Zafer cad. İncek Köy sitesi A Blok No:6 (Tekyapı kooperatifi Denizatı pastanesi karşısı) İncek-Ankara


Öncelikli olarak sahip olduğunuz evcil kuşu bir havlu içerisine sarmanız gerekecektir. Bu nedenle seçeceğiniz havlunun parlak renkler olmamasına ve onu alarma geçirip telaşlandıracak bir etki yaratmamasına özen göstermek gerekir. Ardından seçtiğiniz koyu renk havluyu onun ilgisini çekecek şekilde sunup, korkutmadan ve strese sokmadan havluya getirmeniz ve sarmanız gerekir. Zaten ilerleyen zamanlarda kuşunuz da buna alışacaktır.

Bakım günü olarak adlandırabileceğimiz böyle bir tırnak kesimi gününde ihtiyacınız olacak bütün aletleri önceden hazırlamanız işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Ayrıca tekrar etmekte yarar var ki, tüm bu işlemler sırasında kuşunuzu strese sokacak ve onu heyecanlandıracak hareketlerden kaçınmanız gerekecektir. Her defasında onun da sağlığını düşünerek tırnaklarını çok derinden kesmemek herhangi bir risk almanızın da önüne geçmiş olur. Önemli olan tırnaklarını bir miktar kısaltmak olmalıdır. Ayrıca seçeceğiniz tırnak makasının kuşunuzun büyüklüğüne uygun olmasına da özen göstermeniz gerekir.

Kuşunuzun tırnağını kesme işlemine geçmeden önce başı dışarıda kalacak şekilde havluyla çok sıkmadan sarın ve bu işlemi sizden başkası yapacaksa da onun kuşunuzun daha önceden gördüğü biri olmasını sağlayın böylece korkup kendini tehlikede hissetmesinin önüne geçmiş olursunuz.

Ayrıca acil durumlar için de hazırlıklı olmanız gerektiğini unutmayın. Kuşunuzun tırnağını belki biraz daha derinden kesmek isterken onun damarına denk gelip kanatabilirsiniz. Böyle bir durumda hemen kan durdurucu tozları ve antiseptik ilaçları yanınızda kullanıma hazır halde bekletin. Bu şekilde en hızlı haliyle olaya müdahale edebilirsiniz.

Kesme işlemine geçtiğinizde ise kuşun ani hareketler yapmasını engellemek için başparmağınızı kafasının arkasında hafifçe bastıracak şekilde tutun. Bu hareket aynı zamanda onun sakinleşmesine de yardımcı olacaktır. Diğer taraftan avuç içinizle gövdesini de çok fazla sıkmamaya özen gösterin çünkü bilindiği üzere kuşların diyaframı yoktur ve uygulayacağınız fazla bir baskı onun nefes almasını engelleyecektir. Ayrıca en evcil edilmiş kuşların bile bu şekilde sarılmaktan hoşlanmayacağını ve tüm dikkatinize rağmen huzursuz olup elinizi de ısırabileceğini göz önünde bulundurun. Size tavsiye edilen bu yöntemlerle veya kendinizce geliştirdiğiniz yöntemlerle kuşunuzu sakinleştirdikten sonra tırnaklarını kesme işlemlerine başlayın.

Unutmamanız gereken bir başka konu ise aslında tırnak kesmenin kendi tırnaklarınızı veya çocuğunuzun tırnaklarını kesmekten farklı olmayışıdır. Kuşların tırnaklarının kesilmesini bu kadar özel yapan durum ise tırnakların doğal hizasından biraz gerisinde kesilmesi tırnakların kanamasına ve bu yüzden hayatını da riske atabilmesine sebebiyet vermesindendir. Bu nedenle her ne kadar tırnakların uzunluğu rahatsız edici olsa da bunu, özel törpülerle aşındırmasını sağlamak ve ancak çok ihtiyaç duyulduğunda tırnaklarını kesmeye çalışmak en doğrusu olacaktır.