GENEL KÖPEK BAKIMI

blog yazısı ekle !

GENEL KÖPEK BAKIMI

Ankara Veteriner

Beslenme


- 8 ile 12 arasındaki yavru köpekler günde 4 öğüne ihtiyaç duyarlar.
- altı aydan 8 aya olan yavru köpekleri 3 öğünle besleyin.
- altı ay ile bir yıl arasındaki yavru köpekleri günde bir öğünle besleyin.
- köpeğiniz bir yaşına ulaşınca, genellikle günde bir öğün yeterli olacaktır.
- bazı köpekler için ise günde iki küçük öğün yeterli olacaktır (dişi köpek için).

Köpek mamaları sizin için büyük bir avantaj sağlayacaktır. Bunları suyla da karıştırmanız iyi bir beslenmenin gereğidir. Köpeğiniz aynı zamanda pişmiş yumurta, peynir, meyve ve sebze de tüketebilir. Fakat bunlar günlük beslenmesinin yüzde onunu geçmemelidir.




Yavru köpekler yüksek kaliteli besinlerle beslenmelidir. Lütfen onları insan yemeklerinden uzak tutun. Çünkü bu durum vitamin ve mineralde dengesizlik oluşturacaktır. Ayrıca kemik ve diş gelişimini de etkileyecektir. Bu yüzden de yeme alışkanlığı kötü olacaktır ve obeziteye kadar sorunları beraberinde getirecektir. Temiz ve taze su her zaman bulundurulmalıdır. Ayrıca yiyecekleri temiz olmalıdır.

Egzersiz

köpekler kalori yakmak, akıllarını çalıştırmak ve sağlıklı kalmak için egzersiz yapmaya ihtiyaç duyarlar. Egzersiz aynı zamanda sıkılmayı önlemektedir. Böylece yıkıcı davranışlar sergilemezler. Ayrıca köpeğinizle aktivite yapmak da onları tatmin edecektir. Kendi kendilerine zaman geçirmek yerine, aranızdaki bağı arttırmak için de birlikte yürüyüş yapabilir ya da herhangi bir objeyi atarak onunla oynayabilirsiniz.

Tek başına yapabilecekleri egzersiz de yaşına, cinsine, sağlığına ve cinsiyetine bağlıdır. Bu yüzden her egzersizi yapmaları mümkün değildir.

Starvet Veteriner Kliniği

Dikmen

Ankara Çankaya Dikmen Bölgesinde Starvet Veteriner Kliniği olarak Kedi Kuş Köpek Tavşan GinePig ve diğer egzotik dostlarımızın da Aşı'dan Ameliyat'a Mr Tomografiden Tıraş uygulamalarına kadar Profesyonel ekibimizle hizmet vermekteyiz. Yurtdışı çıkış işlemleri ve kuduz titrasyon testi için de bize ulaşabilirsiniz.

Internet Sitemiz: starvetveteriner.com

Veteriner Hekimimiz Bekir Kürşad Erdinç İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi mezunudur.

- 2019-2021 Ankara Büyükşehir belediyesi sorumlu Barınak veteriner hekimi

- 2021 2022 Petcode İstanbul ameliyathane sorumlu Veteriner hekimi

- 2022 Ekim Starvet Veteriner Kliniği kurucu başhekimi

Eğitim Ve Sertifikalar

. Uluslararası Katılımlı 1.Egzotik ve Yaban Hayvan Hekimliği Kongresi/İstanbul (3/05/2014)

. Uluslararası Bilimsel Araştırma Kongresi/İstanbul (30/04/2015)

. Tierlnsel Umut Evi Kısırlaştırma ve Hayvan Refahı Projesi/Edirne (18-25/05/2015)

. Program of Summer School of Food Hygiene Brno Üniversitesi / Çek Cumhuriyeti (13-23/07/2015)

. Greenbalkans Wildlife Rehabilitation And Breeding Centre Bulgaristan/Starazagora (1-10/09/2015)

. 32.Dünya Veteriner Hekimler Kongresi/İstanbul (13-17/09/2015)

. 18.Uluslararası Bilimsel Araştırma Kongresi /İstanbul(26-28/04/2016)

. İnsan , Hayvan Ve Çevre Sağlığı Açısından Veteriner Atıkların Yönetimi Paneli/İstanbul (20/04/2017)

. Veterinary Clinical Training Program Faculty of Veterinary University in Skopje Makedonya (14-25/08/2017)

. Hayat Ve Egzotik Hayvan Hekimliği Temel Bilgi Eğitimi 1 /İstanbul(25/02/2018)

. Cernek Halkalama Kampı Kuş Halkalama Çalışması /Samsun(7-14/04/2018)

. Vektör Kaynaklı Hastalıklarla Gerçek Mücadele Semineri/İstanbul (28/02/2019)


devamını oku...
Adres: Harbiye Mahallesi Sokullu Mehmet Paşa Caddesi No:21/A Dikmen Çankaya - Ankara

Abidinpaşa Veteriner Kliniği

Abidinpaşa

Abidinpaşa Veteriner Kliniği olarak, geniş bir hizmet yelpazesi sunarak rutin sağlık kontrollerinden acil durum müdahalelerine kadar her türlü ihtiyaca cevap veriyoruz.

Evcil dostlarınızın sağlığını korumak ve geliştirmek için son teknolojiyi ve güncel tıbbi bilgiyi kullanarak en etkili tedavileri sunuyoruz.

Güler yüzlü ve samimi ekibimiz, sizin ve evcil dostlarınızın konforunu ve güvenliğini her zaman ön planda tutarak Abidinpaşa Veteriner Kliniği'nde, sevgi dolu bir atmosferde en iyi bakımı sağlamak için sabırsızlıkla sizi bekliyoruz.devamını oku...
Adres: Tıp Fakültesi Caddesi Balkiraz Mahallesi 69/D Mamak - Ankara

Bulut Veteriner Kliniği

İncek

devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi 3341. Sokak No:1 D:8C İncek-Ankara

Telepati Hayvan Hastanesi Keçiören

Keçiören

Telepati Hayvan Hastanesi olarak şubemizle beraber tam donanımlı ve uzman veteriner hekim kadromuzla patili dostlarımız için 7/24 hizmet vermekteyiz.devamını oku... Adres: Şehit Kubilay Mahallesi Değirmendere Caddesi No:32 Keçiören - Ankara

Bestekar Veteriner Kliniği

Tunalı

devamını oku... Adres: Bestekar Sokak. No:17/1 Çankaya - Ankara

Happy Veteriner Kliniği

Hoşdere

devamını oku... Adres: Hoşdere cad. No: 64/A Çankaya-Ankara

Pet Care Veteriner Kliniği

Yıldız

devamını oku... Adres: Yıldızevler Mahallesi Rabindranath Tagore Caddesi No:15/B Yıldız-Ankara

İncek Petlife Veteriner Kliniği

İncek

İncek Petlife Veteriner Kliniği
Ankara İncek'te bulunan İncek Petlife Veteriner Kliniği



devamını oku...
Adres: Kızılcaşar mah. Zafer cad. İncek Köy sitesi A Blok No:6 (Tekyapı kooperatifi Denizatı pastanesi karşısı) İncek-Ankara

Vetes Veteriner Kliniği

Kırkkonaklar

Evcil Dostlarınız İçin, Vetes Ankara Çankaya Veteriner Kliniği.

Vetes Veteriner Kliniği, Ankara'nın Çankaya ilçesinde, 2021 yılında veteriner hekim Esra Bozkurt tarafından kurulmuştur. Kliniğimiz, evcil hayvanlarınızın sağlığına öncelik vererek, kapsamlı veteriner hizmetleri sunmaktadır.

Veteriner hekim Esra Bozkurt, uzun yıllar boyunca veteriner hekimliği alanında deneyim kazanmıştır. Kendisi, evcil hayvanlarınızın tedavisi ve bakımı konusunda bilgi ve deneyim sahibidir.

Tüylü Dostlarımızın İhtiyaçlarını Gideriyoruz!

Vetes Veteriner Kliniği'nin hizmetleri arasında, rutin sağlık kontrolleri, aşılar, hastalık teşhisleri, cerrahi operasyonlar, diş tedavileri, beslenme danışmanlığı ve acil durum müdahaleleri gibi birçok konu yer almaktadır.

Kliniğimiz, son teknoloji cihazlar ve ekipmanlarla donatılmıştır. Bu sayede, evcil hayvanlarınızın sağlık durumunu en iyi şekilde değerlendirip, doğru teşhisler koyabilmekteyiz. Ayrıca, kliniğimizdeki tüm personel, hayvansever ve evcil hayvanlarınızın mutluluğunu ve konforunu ön planda tutmaktadır.

Kısacası, Vetes Veteriner Kliniği, evcil hayvanlarınızın sağlığına özen gösteren, deneyimli ve bilgili veteriner hekimlerimiz ve uzman personelimizle, kaliteli ve güvenilir veteriner hizmetleri sunmaktadır. Evcil hayvanlarınızın mutluluğu ve sağlığı bizim önceliğimizdir.
devamını oku...
Adres: Kırkkonaklar Mahallesi Şemşettin Günaltay Caddesi 310.Sokak No:2/B Kırkonaklar - Ankara

Monovet Veteriner Tıp Merkezi

Etimesgut

devamını oku... Adres: Suvari Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Öz Kuyumcular Çarşısı No:7F/1 Etimesgut-Ankara

Pet Care Center

Çayyolu

Deneyimli hekimlerden oluşan kadromuz ile güncel ve teknolojik gelişimleri takip ediyor ve bunları kliniğimize entegre ediyoruz.


Sizlere Muayene, Ameliyat, Ameliyat sonrası bakım, İleri teknoloji dijital görüntümele, Anestezi, Yoğun bakım, Ağız diş sağlığı Koruyucu hekimli desteği ile hizmet vermekteyiz. Pet Care Center olarak amacımız hijyenik ortamımız ve teknolojik şartlarımızla evcil dostlarımıza en iyi hizmeti vermektir.


Hastalarımızın en kısa sürede sağlığına kavuşmaları temel prensibimizdir. Bunun için Çayyolu Alacaatlı da bulunan Pet Care Center kliniğimize sizi ve patili dostlarımızı bekleriz
devamını oku...
Adres: Alacaatlı Mahallesi 3315. Sokak No:18 Çayyolu - Ankara

Anka Çayyolu Veteriner Kliniği

Çayyolu

İlk ve orta öğretimini Kahramanmaraş'ta bitiren hekimimiz Sefa ARSLANHAN 2007 yılında İstanbul üniversitesi Veteriner Fakültesine giriş hakkı kazanmıştır.

2012 yılında mezun olup altı yıl boyunca İstanbul Avrupa yakasındaki hayvan hastaneleri, poliklinikleri ve kliniklerinde çalışmıştır.

2018 yılında yılında Kahramanmaraş Belediyesi Sokak Hayvanları Rehebilitasyon ve Tedavi Merkezinde çalışmış olup edindiği tecrubeyi Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesinde Dulkadiroğlu Veteriner Kliniği'inde minik dostlarımız ve hasta yakınları ile 7/24 paylaşmayı hedeflenmiştir.

Ancak; 06.02.2023 tarihinde gerçekleşen asrın felâketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Ankara'ya yerleşmiş ve Ankara Çankaya ilçesinde Çayyolu mevki Alacaatlı mahallesinde Anka Çayyolu Veteriner Kliniği hizmete açmıştır.

Öğrenimlerine ek olarak güncel yayınları ve kongreleri de takip ederek mesleki gelişimine devam etmektedir.
devamını oku...
Adres: Alacaatlı Mahallesi 3317 Sokak No:2/5 - EA ( Bulvar Üzerinde ) Çayyolu-Ankara

VetCo Veteriner Kliniği

Ümitköy

devamını oku... Adres: Mutlukent Mah. 2432. Cad. No: 51/2 Ümitköy-Ankara


Tımar Etmek

köpeğinizi temiz tutabilirsiniz ve sık sık tımar etmeyi azaltabilirsiniz. Pireleri kontrol ediniz ve sıcak günlerde kenelere de bakınız. Bazı köpekler yılda birkaç kereden fazla yıkanmaz. Banyodan önce de tüylerini tarayın veya tüyleri tamamen kesin. Kürkünü dikkatli bir şekilde sabunlayın. Aksi taktirde sabun da derisine nüfuz edecektir. Tımar etmek konusunda daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Dokunma


küçük köpeklerle iletişime geçmek ya da onlara dokumak belki de en kolayıdır. Onları taşımak da aynı zamanda kolay olmaktadır. Asla küçük köpeklerinizi ön ayaklarından, kuyruğundan ya da ensesinden tutmayın. Onları taşımak için bir elinizi göğsünün altına ve diğer elinizle de arka bacaklarını tutabilirsiniz.



Kurtçuklar (Parazitler)

köpekler genel olarak parazitlere ve olası böceklere maruz kalabilmektedirler. Hatta bu durum kentsel bölgelerde bile karşınıza çıkabilir. Bağırsakta bulunan kurtçukların üretmiş olduğu mikroskobik yumurtalar enfeksiyon kapan köpeğin dışkısından geçebilmektedir. Çoğu yavru köpek, yuvarlak solucan ya da kancalı kurtları iyi evlerde sağlıklı annelerinden bile alabilmektedir. Bu tür durumlarda yapılabilecek en doğru tanı hayat kurtaracaktır. Böylece köpeğin taşıdığı parazite karşı etkili ilaç, köpeğin bu paraziti vücudundan atmasını sağlayacaktır.

Kurtçukları ya da solucanları savan ilaçlar, başka türdeki parazitleri yok edemeyebilir. Bu yüzden de veterinerinizin yapacağı doğru tanı ve doğru tedavi ilaçları suçlunun hangi parazit olduğunu netleştirdiği gibi aynı zamanda en doğru çözüm de olacaktır.

Eğlenceli Gerçekler

- Burun her şeyi bilir! Köpeklerin sahip olduğu koku algısı insanların aldığı ile denk değildir. Bizim aldığımız kokuya oranla burunları tüm kokuları alabilir.
- Bir köpeğin yaşam uzunluğu sekiz yıldan on altı yıla kadar değişmektedir. Elbette bu biçilen ömür, köpeğin aldığı gıda cinsine, köpeğin boyuna, genetiğine ve bakımına bağlıdır. Aldıkları fazla kilo, stres ya da agresif tavırları bile yaşam uzunluklarını etkilemektedir.

Köpeğin İhtiyaç Listesi

- Köpek için ortalama kalitede yiyecek ve tedavi sağlanmalıdır.
- Onun için de bir yemek tabağı almalısınız.
- Su kasesi onun su içmesini kolaylaştırır.
- Köpeklerin de sıkıldıklarını unutmayın. Oyuncak, oyuncak ve daha fazla oyuncak alın. Bu oyuncakların içinde güvenli çiğneme oyuncaklarını da dahil edin.
- Tımar edilmeleri için fırça ve tarağa ihtiyaç duyacaklardır. Bunun içinde pire tarağı da olmalıdır.
- Tasmalarında lisans ve kimlik bilgileri bulundurulmalıdır. Böylece köpeğin kaybolsa da bir şekilde size getirilebileceğini bilirsiniz.
- Tasmasız asla dışarı çıkarmayın.
- Küçük köpeğiniz için kızak sağlayın.
- Eğitim için kasa gerekecektir.
- Köpeğiniz için sıcak bir battaniye ve havlusu olan bir yatak ya da kutu sağlayın.
- Köpek diş fırçasını da listeye ekleyebilirsiniz.

Olmazsa Olmazlarınız:

Köpeğinizi asla aşağıdaki gibi beslemeyin:
- Alkollü içeceklerden,
- Çikolatadan,
- Kahveden,
- Üzüm ve kuru üzümden,
- Küflü ya da bozuk yemeklerden,
- Soğan, sarımsak ve taze soğandan,
- Kümes havyanlarının kemiklerinden,
- Tuzdan ve tuzlu yiyeceklerden,
- Domates yaprağından, köklerden ve olgunlaşmamış meyveden,
- Mayalı hamurdan uzak tutun.

Köpeğinizi dışardayken tasmayla dolaştırın ve köpeğiniz komşunuzun bahçesine tuvaletini yaparsa, mutlaka temizleyin.
Uzmanlara göre köpeklerin evcilleştirilmesi 12000 ile 25000 yıl öncesinde dayanmaktadır ve tüm köpekler evrim geçirmiştir. Bu yüzden de insanlar 400den fazla ırk köpek arasında seçim yapabilmektedir. Üstelik bu yelpaze oldukça geniştir.

Barınma

evcil hayvanınızı sıcak bir yuva, dinlenmek için sessiz bir yer ve her şeyden uzak bir yere ihtiyaç duyar. Bir köpek yatağı ya da tahta bir kutu edinmek isteyebilirsiniz. Bunun üzerinde temiz bir battaniye ya da yastık yerleştirin. Eğer köpeğiniz zamanını dışarda geçiriyorsa, yeterince gölgeye ve suya ulaşıp ulaşmadığına özen gösterin. Tabi ki soğuk havalarda kapalı bir kulübeye ihtiyaç duyacaktır.

Lisans Alma ve Kimlik


Bulunduğunuz şehirdeki lisans düzenlemelerini takip edin. Bu lisansı köpeğinizin tasmasına takmayı ihmal etmeyin. Herhangi bir kaybolma ya da çalınma durumunda bu kimlik ve lisans sizin için çok yararlı olacaktır.

Davranış Bilgisi

Eğitim

iyi eğitilmiş bir evcil hayvan sizin için harika bir arkadaş olacaktır. Ama köpeğiniz eğitimsiz kalırsa, köpeğinizin size sağlayacağı tek şey sorun olacaktır. Köpeğinize öğretebileceğiniz temel komutlar- "Otur", "Dur", "Gel", Yere Yat", "Diz Çök ve "Onu Bırak" olacaktır. Bu komutlar hem komşularınızla hem de köpeğinizle aranızdaki ilişkiyi geliştirecektir. Küçük bir köpeğiniz varsa ona hemen gereken davranışları öğretin. Ödül ya da pekiştireç olarak da yiyecek verebilirsiniz. Küçük köpekler uygun bir şekilde aşı edildiklerinde, itaat etmeye başlayabilirler.

Toplum içindeyken köpeğinizi veya küçük köpeğinizi mutlaka tasmayla dolaştırın. Ve ayrıca söylediğiniz komutlara uyup uymadıklarını da inceleyin. İtaat etmeyen veya agresif olan köpekler başkaları ile oynamaya hazır olmazlar.

Sağlık

Köpeğiniz rutin olarak yılda bir kere check-up'tan geçirilmeli ve hastalandığında ya da yaralandığında hemen veterinere götürülmelidir.

Diş Sağlığı

Çoğumuz köpeğimizin nefesi konusunda şikayetçi olsak da, bu duruma özen göstermemiz gerektiği ve bir tehlikelin habercisi olduğunu bilmeliyiz. Kötü nefes her zaman için köpeğinizin diş sağlığı konusunda önlem almanız gerektiğini gösterir. Bakteriler tarafından oluşan diş plağı ağızda kötü kokunun sebebidir ve uzman birisi tarafından tedavi edilmelidir. . uzman birisi tarafından yapılan diş temizliğinden sonra, dişler ve damak belki de düzenli bir şekilde fırçalanarak, özel diş besinleri ile beslenerek ve gereksiz beslenmeyi önleyerek sağlıklı bir durum sağlanabilir. Veterineriz diş hastalıklarını ve kötü nefesi en aza indirgemek için size daha fazla ipucu verecektir.

Köpeğinizin dişlerini köpek diş macunu ile ya da soda ile bir veya iki kez fırçalayabilirsiniz. Diş fırçası olarak yumuşak çocuk fırçası seçiniz.

Bazı köpeklerde diş sorunu hep yaşanır. Dişleri ile damakları arasında enfeksiyon mutlaka bulunur. Bu ağrılı durum diş kaybına neden olur ve vücudun diğer bölümlerine de yayılır. Veterinerler düzenli olarak köpeğinizin sağlık durumunu bilerek köpeğinizin dişlerini temizleyebilirler.

Kötü Nefes Kokusu

diş hastalıklarından kaynaklı olan kötü nefes yeterince erken öğrenildiğinde çok ciddi olmasa da, bazı kokular nispeten ciddi ve kronik problemlerin göstergeci olabilir. Kötü koku alıyorsanız bunun nedeni karaciğer ya da bağırsak hastalıklarından kaynaklı olabilir. Fakat tatlı ve meyveli koku şeker hastalığının belirtisini taşır. Eğer ağız kokusu amonyak ya da üre gibi algılanıyorsa, böbrek ile ilgili hastalık mümkündür. Köpeğinizin ağız kokusunu fark ettiğinizde ve aynı zamanda başka belirtiler de görürseniz mutlaka veterinere başvurun. Bu belirtiler iştahta azalma, kusma, kilo kaybı, depresyon, çok içmek veya çok işeme gibidir. Köpeğinizin de bir canlı olduğunu ve mutlaka size ihtiyaç duyduğunu unutmayıp, size tuhaf gelen durumları mutlaka veterinerinize danışın. Sizden daha iyi köpeğinizi tanıyan yoktur.

Pireler ve Keneler

Sıcak günlerde köpeğinizi günlük olarak takip edin. Üzerinde olan kenelerin ve pirelerin günlük incelemesini ihmal etmeyin. Bunun için pire tarağı kullanın ve pirelerden köpeğinizi kurtarın. Gelişen teknoloji ve bilgiyle kene ve pire kontrolü için birçok yeni yöntem ortaya çıkmıştır. Bunun hakkında ve diğer seçenekler hakkında veterinerinizle mutlaka temasa geçin.


Kalpteki Kurtçuklar

bu parazit kalbin içinde yaşar ve sivrisinekler tarafından bir köpekten başka bir köpeğe taşınırlar. Kalp kurtçukları yüzünden oluşan enfeksiyonlar ölümcül olabilmektedir. Her baharda köpeğiniz kalp kurtçuğuna sahip olup olmadığını incelemek için kan testinden geçmelidir. Bu test, erken tanı için çok önemlidir. Sivrisinek mevsimi boyunca ayda bir verilen ilaç köpeğinizi koruyacaktır. Kış ayı boyunca güneye köpeğiniz ile seyahat edecekseniz, gezi esnasında koruyucu ilaçlarla seyahat etmelidir. Daha sıcak olan bazı bölgelerde, veterinerler kalp kurtçuğunu önleyen ilaçların yıl boyunca kullanılması taraftarıdır.

İlaç ve Zehirler

veterinerinizin yazmadığı hiçbir ilacı kendi düşüncenize göre asla kullanmayın. Çünkü köpeğinizin yaşı, cinsi, kilosu ve geçirmiş olduğu her hastalık ilaçlara farklı reaksiyon gösterecektir. Fare zehrini ve diğer zehir çeşitlerini evcil hayvanınızdan uzakta tutunuz. Şüphe uyandıracak bir durumla karşılaşırsanız, mutlaka veterinerinizi arayın. Böylece köpeğinizin zehirli herhangi bir maddeye temas edip etmediğini net olarak öğrenmiş olursunuz.

Kısırlaştırmak ve iğdiş etmek

Dişi köpekler kısırlaştırılmalıdır. Bu da yumurtalıkların alınmasıdır. Ve erkek köpekler de iğdiş edilmelidir. Bu da testislerin alınması ile sağlanır. Elbette 6 aylık olduktan sonra bu işlemler yapılabilir. Olgunlaşmadan önce kısırlaştırma, yaygın ve sık görülen ölümcül hastalık olan göğüs kanseri riskini azaltır. Ayrıca enfeksiyon riskini ortadan kaldırır. Böylece daha yaşlı oldukları dönemde karşı karşıya geldikleri ameliyat riskini ortadan kaldırabiliriz. İğdiş olan erkek köpekler de bazı fıtıklardan, testislerle ve prostatla ilgili hastalık risklerinden kurtulurlar.

Daha fazla önemli bilgi için araştırmalarınızı artırabilir ve veterinerinizi arayabilirsiniz.

Aşı Yaptırmak

- Küçük köpekler birçok aşının birleşimi( beşi bir arada olarak adlandırılırlar) ile ikinci, üçüncü ve dördüncü aylarında ve daha sonra yıllık olarak aşı yapılması gerekmektedir. Bu aşı sayesinde köpeğiniz distemper, hepatit, sıtma, beşinci hastalık ve parainfluenzadan korunmuş olacaktır. Küçük köpeklerin aşı programlarının ise dört aydan önce bitirilmesi mümkün değildir.

- Eğer sizin edindiğiniz köpek dört ya da beş aydan daha büyükse, ona yapılacak olan aşı iki veya üç hafta geçecek şekilde seri olarak yapılır. Ve daha sonraki aşılar da düzenli olarak yılda bir yapılır.

- Küçük köpeklerin aşısı ve sosyalleşmesi aynı zamanlarda yapılmalıdır. Çoğu veteriner ise ilk defa köpek sahibi olan kişilere 8 ile dokuz haftalık köpeklerini sosyalleşme sınıflarına götürmelerini tavsiye ederler. Bu yaşta da en azından ilk seri aşılarını bitirmiş olmaları gerekmektedir. Bu yüzden de köpeğinizin aşılarını önemserken, sosyalleşmesinin onu hırçınlıktan uysallığa nasıl taşıdığını sosyalleşen köpek sahiplerinden bilgi alarak fark edin.