HAMSTER BAKIMI

blog yazısı ekle !

HAMSTER BAKIMI

Ankara Veteriner

Küçük olabilirler; fakat bu küçük canlıların büyük kişilikleri vardır. Hamster sahibi olmak nasıl olur biliyor musunuz?

Giriş

Hamsterlar Suriye'de öncelikle keşfedildi. Fakat birçok ülkede de farklı cinsten ve kendi yerine özgü cinsler bulunmaktadırlar. Şu an aldıkları isim tamamen alman kökenlidir. Ve anlamı buldukları yiyecekleri tüketmelerinden kaynaklıdır. Görünüşlerinden dolayı onları edinmek çok popüler olsa da, onları mutlu etmek ve sağlıklı yaşamalarını sağlamak için özel durumlar gerekir.




En yaygın olan hamster türü 6 inç büyüklüğündeki Suriye hamsterlarıdır. Ayrıca altın hamster olarak da bilinirler. Bu hamsterlar iki ile üç yıl arasında ömre sahiptirler. Diğer birçok hamster cinsi de iki yıla kadar yaşayabilmektedirler. Sizin için ilk bakışta aynı gelen bu küçük hayvanların ne kadar kendilerine özgü yaşama sahip olduklarını yaşayarak göreceksiniz.

Çocuklar için mükemmel bir evcil hayvan olarak gösterilse de, bu hayvanlar alacakaranlık hayvanlarıdır. Saatlerce kazma, tırmalama ve tekerlek sesi duymak istiyorsanız ya da bu sizi rahatsız etmeyecekse, eviniz için en uygun evcil hayvan olacaktır.

Hamsterlar ısırdıkları konusunda bir üne sahiptirler. Fakat gün boyunca tam da uyumaları gereken zamanda onlara dokunursanız, bu muameleden kurtulmanız mümkün değildir. Çünkü hamsterlar küçük çocuklar için uygun bir evcil hayvan değildir. Altı yaşından küçük çocuklar bu hayvanları eline almamalıdır. Altı yaşından büyükler de yetişkinlerin gözlemi altında olmalıdır.

Monovet Veteriner Tıp Merkezi

Etimesgut

devamını oku... Adres: Suvari Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Öz Kuyumcular Çarşısı No:7F/1 Etimesgut-Ankara

Pet Care Center

Çayyolu

Deneyimli hekimlerden oluşan kadromuz ile güncel ve teknolojik gelişimleri takip ediyor ve bunları kliniğimize entegre ediyoruz.


Sizlere Muayene, Ameliyat, Ameliyat sonrası bakım, İleri teknoloji dijital görüntümele, Anestezi, Yoğun bakım, Ağız diş sağlığı Koruyucu hekimli desteği ile hizmet vermekteyiz. Pet Care Center olarak amacımız hijyenik ortamımız ve teknolojik şartlarımızla evcil dostlarımıza en iyi hizmeti vermektir.


Hastalarımızın en kısa sürede sağlığına kavuşmaları temel prensibimizdir. Bunun için Çayyolu Alacaatlı da bulunan Pet Care Center kliniğimize sizi ve patili dostlarımızı bekleriz
devamını oku...
Adres: Alacaatlı Mahallesi 3315. Sokak No:18 Çayyolu - Ankara

Telepati Hayvan Hastanesi Keçiören

Keçiören

Telepati Hayvan Hastanesi olarak şubemizle beraber tam donanımlı ve uzman veteriner hekim kadromuzla patili dostlarımız için 7/24 hizmet vermekteyiz.devamını oku... Adres: Şehit Kubilay Mahallesi Değirmendere Caddesi No:32 Keçiören - Ankara

Bestekar Veteriner Kliniği

Tunalı

devamını oku... Adres: Bestekar Sokak. No:17/1 Çankaya - Ankara

Starvet Veteriner Kliniği

Dikmen

Ankara Çankaya Dikmen Bölgesinde Starvet Veteriner Kliniği olarak Kedi Kuş Köpek Tavşan GinePig ve diğer egzotik dostlarımızın da Aşı'dan Ameliyat'a Mr Tomografiden Tıraş uygulamalarına kadar Profesyonel ekibimizle hizmet vermekteyiz. Yurtdışı çıkış işlemleri ve kuduz titrasyon testi için de bize ulaşabilirsiniz.

Internet Sitemiz: starvetveteriner.com

Veteriner Hekimimiz Bekir Kürşad Erdinç İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi mezunudur.

- 2019-2021 Ankara Büyükşehir belediyesi sorumlu Barınak veteriner hekimi

- 2021 2022 Petcode İstanbul ameliyathane sorumlu Veteriner hekimi

- 2022 Ekim Starvet Veteriner Kliniği kurucu başhekimi

Eğitim Ve Sertifikalar

. Uluslararası Katılımlı 1.Egzotik ve Yaban Hayvan Hekimliği Kongresi/İstanbul (3/05/2014)

. Uluslararası Bilimsel Araştırma Kongresi/İstanbul (30/04/2015)

. Tierlnsel Umut Evi Kısırlaştırma ve Hayvan Refahı Projesi/Edirne (18-25/05/2015)

. Program of Summer School of Food Hygiene Brno Üniversitesi / Çek Cumhuriyeti (13-23/07/2015)

. Greenbalkans Wildlife Rehabilitation And Breeding Centre Bulgaristan/Starazagora (1-10/09/2015)

. 32.Dünya Veteriner Hekimler Kongresi/İstanbul (13-17/09/2015)

. 18.Uluslararası Bilimsel Araştırma Kongresi /İstanbul(26-28/04/2016)

. İnsan , Hayvan Ve Çevre Sağlığı Açısından Veteriner Atıkların Yönetimi Paneli/İstanbul (20/04/2017)

. Veterinary Clinical Training Program Faculty of Veterinary University in Skopje Makedonya (14-25/08/2017)

. Hayat Ve Egzotik Hayvan Hekimliği Temel Bilgi Eğitimi 1 /İstanbul(25/02/2018)

. Cernek Halkalama Kampı Kuş Halkalama Çalışması /Samsun(7-14/04/2018)

. Vektör Kaynaklı Hastalıklarla Gerçek Mücadele Semineri/İstanbul (28/02/2019)


devamını oku...
Adres: Harbiye Mahallesi Sokullu Mehmet Paşa Caddesi No:21/A Dikmen Çankaya - Ankara

Abidinpaşa Veteriner Kliniği

Abidinpaşa

Abidinpaşa Veteriner Kliniği olarak, geniş bir hizmet yelpazesi sunarak rutin sağlık kontrollerinden acil durum müdahalelerine kadar her türlü ihtiyaca cevap veriyoruz.

Evcil dostlarınızın sağlığını korumak ve geliştirmek için son teknolojiyi ve güncel tıbbi bilgiyi kullanarak en etkili tedavileri sunuyoruz.

Güler yüzlü ve samimi ekibimiz, sizin ve evcil dostlarınızın konforunu ve güvenliğini her zaman ön planda tutarak Abidinpaşa Veteriner Kliniği'nde, sevgi dolu bir atmosferde en iyi bakımı sağlamak için sabırsızlıkla sizi bekliyoruz.devamını oku...
Adres: Tıp Fakültesi Caddesi Balkiraz Mahallesi 69/D Mamak - Ankara

Bulut Veteriner Kliniği

İncek

devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi 3341. Sokak No:1 D:8C İncek-Ankara

Anka Çayyolu Veteriner Kliniği

Çayyolu

İlk ve orta öğretimini Kahramanmaraş'ta bitiren hekimimiz Sefa ARSLANHAN 2007 yılında İstanbul üniversitesi Veteriner Fakültesine giriş hakkı kazanmıştır.

2012 yılında mezun olup altı yıl boyunca İstanbul Avrupa yakasındaki hayvan hastaneleri, poliklinikleri ve kliniklerinde çalışmıştır.

2018 yılında yılında Kahramanmaraş Belediyesi Sokak Hayvanları Rehebilitasyon ve Tedavi Merkezinde çalışmış olup edindiği tecrubeyi Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesinde Dulkadiroğlu Veteriner Kliniği'inde minik dostlarımız ve hasta yakınları ile 7/24 paylaşmayı hedeflenmiştir.

Ancak; 06.02.2023 tarihinde gerçekleşen asrın felâketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Ankara'ya yerleşmiş ve Ankara Çankaya ilçesinde Çayyolu mevki Alacaatlı mahallesinde Anka Çayyolu Veteriner Kliniği hizmete açmıştır.

Öğrenimlerine ek olarak güncel yayınları ve kongreleri de takip ederek mesleki gelişimine devam etmektedir.
devamını oku...
Adres: Alacaatlı Mahallesi 3317 Sokak No:2/5 - EA ( Bulvar Üzerinde ) Çayyolu-Ankara

Happy Veteriner Kliniği

Hoşdere

devamını oku... Adres: Hoşdere cad. No: 64/A Çankaya-Ankara

Pet Care Veteriner Kliniği

Yıldız

devamını oku... Adres: Yıldızevler Mahallesi Rabindranath Tagore Caddesi No:15/B Yıldız-Ankara

VetVital Veteriner Kliniği

Birlik Mahallesi

devamını oku... Adres: 414.Cadde No:18/B Birlik Mahallesi-Ankara

Vera Veteriner Kliniği

Çankaya

devamını oku... Adres: Bademlidere Mahallesi Şemsettin Günaltay Caddesi No:29/3 Çankaya - Ankara

VetCo Veteriner Kliniği

Ümitköy

devamını oku... Adres: Mutlukent Mah. 2432. Cad. No: 51/2 Ümitköy-Ankara

İncek Petlife Veteriner Kliniği

İncek

İncek Petlife Veteriner Kliniği
Ankara İncek'te bulunan İncek Petlife Veteriner Kliniği



devamını oku...
Adres: Kızılcaşar mah. Zafer cad. İncek Köy sitesi A Blok No:6 (Tekyapı kooperatifi Denizatı pastanesi karşısı) İncek-Ankara


Barındırma

Kafes seçerken, hamsterlar için altın kurallar olduğunu aklınızda tutun. Suriye hamsterları özgürlüğü severler ve yalnız yaşamalıdırlar. Bir kafeste sadece bir Suriye hamsterı olmalıdır. Bu konuda herhangi bir istisna söz konusu olamaz. Cüce hamsterlar da sosyallerdir ve başka hamsterlarla yaşayabilirler. Dişi ve erkek hamsterları aynı kafese koymayın. Çünkü hızlı bir şekilde üremektedirler.

Suriye hamsterını telden kafeste tutun. Üstü de telden olsun. Kafesin içinde aşırı malzeme olmasından kaçının. Bu hem maliyetli olur hem de temizlemesi zor olur. Daha büyük kafesler için, evinizde yer varsa elbette bu daha iyi olacaktır.

Kafesi doğrudan gelecek ışıktan uzak bir yere koyun. Kafesin içine de uygun olan otları yerleştirin. Bu konuda veterinerinizden yardım alabilirsiniz. Çünkü bazı malzemeler evcil hayvanınıza zarar verebilir.

Hamsterlar egzersiz yapmayı çok severler. Bu yüzden de kafesin içine tekerlek koymanız gerekecektir. Hamsterlar ayrıca saklanmayı ve saklanarak uyumayı çok severler. Bu yüzden de küçük bir kutu onların bu ihtiyacını gidermek için kullanılabilir. Silindir içinde emekleyebilirler. Bu silindir de tuvalet kâğıdınızın ya da havlunuzun içinde bulunan malzeme olabilir. Ya da evcil hayvan satılan yerlerden de temin edebilirsiniz. Ve sonunda evcil hayvanınızın konfora ne kadar düşkün olduğunu göreceksiniz. Kafesin içine düzenli olarak koyacağınız kâğıt havlu onların bu konforunu sağlarken, yuvalarında oldukları hissini verecektir. Böylece onu gözlemlerken ne kadar keyifli olduklarının farkına varacaksınız.
Beslenme

Evcil hayvanınızın yiyeceği yiyecekler tamamen satın alabileceğiniz uzaklıktadır.

Veterinerlerin tavsiye ettiğine göre de iki ya da üç günde taze yiyeceklerle beslenmeyi takviye etmelisiniz. Ayçiçeği tohumları, fındık (çok fazla olmamalı, çünkü yağ oranı fazladır), taze meyveler (elma gibi) ve ıspanak, marul, havuç gibi sebzeler denenmelidir. Bu meyvelerin ve sebzelerin mutlaka temiz olduğundan emin olun. Ayrıca evcil hayvanınıza asla fasulye, soğan, patates, çikolata, şeker ve sağlıksız yiyecekle beslemeyiniz.

Temiz ve taze suyu her zaman ulaşabilecekleri yere koyun. Her gün değiştireceğiniz silindirik bir kaba koyabilirsiniz.

Hamsterlar gerçekten de meraklı hayvanlardır. Bu yüzden de kafesini incelerken çıkabilecekleri herhangi bir yer olup olmadığını kontrol edin. Aksi takdirde, evinizin içindeki kabloların ya da yiyeceklerin kemirileceğini unutmayınız.

Genel Bakım

Ev işlerini ve temizliğini unutun. Her gün onun kafesinin etrafında bulunan yenilmemiş yiyeceklerle karşılaşacağınızı unutmayın. Ayrıca her hafta yatağını çıkarın ve değiştirin. Kafesin altındaki kısmı sıcak ve sabunlu suyla temizleyin, ovun.

Hamsterların dişi sürekli olarak uzamaktadır. Bu yüzden de hamsterlar çiğnemeye ihtiyaç duyarlar. Ona vereceğiniz herhangi bir çubuğun kimyasallardan uzak olduğundan emin olunuz. Köpek bisküvileri dişleri için uygun olacaktır.

Küçük evcil hayvanınıza alışmanız ve aynı zamanda onu kendinize alıştırmanız önem taşımaktadır. Hamsterınıza küçük ikramlar vererek başlayın ve eğer elinizden ikram yemeyi kabul etmeye başlarsa, onu kibarca ve güvenli bir şekilde tutabilirsiniz. Öncelikle kısa süreyle onu tutun ve daha sonra ona temas edeceğiniz süreyi kendiniz ayarlayın.

Hamsterınız vahşiliğini yitirmeye başlayıp size alıştığında, her gün kafesin dışında güvenli ve kapalı bir bölgede gözleminiz altında onu teftiş edebilirsiniz. Alandaki elektrik tellerini hamsterın etrafından uzak tutun ve kemirebileceği hiçbir şeyi ortada bırakmayın.

Veteriner Bakımı

Eğer evcil hayvanınızın hasta olduğunu düşünüyorsanız, bunu kesinlikle ertelemeyin. Hemen gerekli tedavi için ilaç takviyesi sağlayın. Yaygın olarak göreceğiniz belirtiler ise donuk gözlerle bakması, keçe gibi olan kürkü, kilo kaybı, titreme, akan burnu ve ishaldir. Ayrıca insanlara bulaştırmaları mümkün olan soğuk algınlığı da geçirebilirler.

Hamster Tedarik Listesi

- 10-gallonluk akvaryum (minimum) almalısınız. Ayrıca üstü tellerle kaplı olup, telli kafes olmalıdır. Ya da plastik kemirgen yeri oluşturulmalıdır. Aynı zamanda da bulunduğu ortamın daha konforlu olması için de ot koyabilir ya da tuvalet kâğıdı dahi serebilirsiniz.
- Küçük kutular veya çiçek saksısı koyabilirsiniz. Bu da uyuması için uygun ortam sağlar.
- Tekerlekle egzersiz yapmalıdır.
- dişleri için de silindir gerekecektir. (Tuvalet kâğıdının kalan kısmını kullanın)
- Beslenmesi için gereken yiyecek karışımı.
- Kafese monte edilebilecek su şişesi hamster için önem taşıyacaktır.
- Boyanmamış, herhangi bir işlemden etkilenmemiş tahta veya güvenli çiğneme oyuncağı evcil hayvanınızın iyi gelişmesine ve mutlu olmasına neden olacaktır.