BALIK SAHİBİ OLMANIN SAĞLIĞA FAYDALARI

blog yazısı ekle !

BALIK SAHİBİ OLMANIN SAĞLIĞA FAYDALARI

Ankara Veteriner

Dişçi ofislerindeki bekleme odalarında neden yaygın olarak akvaryumların olduğunu hiç merak ettiniz mi?

Birçok çalışma balıkları seyretmenin sağlığa ve iyi olmaya büyük etkisi olduğunu göstermiştir. Balıkları seyretmek stresi ve kan basıncını azaltmaktadır. Hem de televizyondan akvaryumu seyretmek bile yeterlidir.

Akvaryumun sadece bir dekor olması söz konusu değildir. Çakıl taşlarına ve bitkilere bakmak aynı etkiyi yaratmayacaktır. Balıkların tansiyonu dindirmede bazı etkileri kesinlikle gerçektir.

Çocuklar için Faydaları

Çocuklar için akvaryumda yüzen balıkları izlemek sadece eğlence değil aynı zamanda da sakinleştiricidir. Yapılan bir araştırmaya göre hiperaktivite sorunu olan çocuklar akvaryumu izleyerek nispeten hiper aktiviteleri azalmaktadır. Çocukların odasına konulan bir akvaryum, çocukların daha iyi uyumasını sağlamaktadır. Ayrıca loş ışık karanlıktan korkmalarını engelleyebilir ve kendini güvende hisseden çocuk kolayca uyuyabilir.

VetCo Veteriner Kliniği

Ümitköy

devamını oku... Adres: Mutlukent Mah. 2432. Cad. No: 51/2 Ümitköy-Ankara

Bulut Veteriner Kliniği

İncek

devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi 3341. Sokak No:1 D:8C İncek-Ankara


Yetişkinler için Faydaları

Yetişkinler için akvaryum hem stresi hem de kan basıncını azaltmaktadır. Ayrıca ağrı ile ilgili bir durum olduğunda da hipnoz yöntemi olarak kullanılır. Ayrıca dişçiler akvaryum bulundurarak hastaların daha az ilaç kullanmaları sağlanır. Nabız hızı düşer, vücut ısısı artar ve kas tansiyonu düşer. Tabi ki bir müddet akvaryuma baktıktan sonra hepsi gerçekleşir.

Daha yaşlılar için faydaları

Alzheimer hastası olan daha yaşlılar da odalarında bulunan akvaryumdan olumlu yönden etkilenirler. Yapılan bir araştırmaya göre, akvaryumu seyreden Alzheimer'lı hastalarda iştahın arttığını ve yemek alımında %17 artış olduğu gözlenmiştir. Bu aynı hastalarda daha az beslenme ilavesi gerektirir ve ayrıca daha az fiziksel sinir gösterir.

Neden?

Yararları çalışmalarla kanıtlansa da kafamızda hala bir soru işareti kalmaktadır. Neden tüm yaştaki insanlarda balıkları seyretmek sakinleştirici etkiye sahiptir?

İlk açıklama tamamen doğanın insan üzerindeki etkisi ile ilgilidir. Doğayla ilgili olmak, yürüyüş yapmak, bahçe işleri ile ilgilenmek, evcil hayvan edinmek veya kuşları pencereden izlemek insanı yeterince sakinleştirir. Unutmamalıyız ki insan doğanın tamamen bir izdüşümüdür. Bu yüzdendir ki birçok travmaya sahip kişilere yardımcı olması için köpekler vardır. Fakat balıklar hem daha az pahalı hem de eve getirmesi daha kolay hayvanlardır.

Diğer bir açıklama da sakinleştirici etkisi de balıkların hareketidir. Balıkların sağdan sola yukardan aşağıya yavaş ve tembel bir şekilde hareket etmesi hipnoz edecek bir etkiye sahiptir. Bu da kişinin hem kendini rahat hissetmesini sağlar hem de canlı olmasını kolaylaştırır. Hareketlerini izlemek hem ilginç hem de hoş olduğu için uzun zaman boyunca onları izlemek için durum kendiliğinden yaratılmış oluyor. Bu zaman diliminde de kişinin stresi istenilen düzeyde azalıyor. Eğer stresi kolay ve etkili bir şekilde azaltmak istiyorsanız, neden yeni bir balığa yatırım yapmıyorsunuz? Sadece sağlığınızı iyileştirmeyecek, aynı zamanda kendiniz için yeni bir arkadaş ve belki de arkadaş edineceksiniz. Bu yüzden balık almanın ne kadar karlı olduğunu görmek sizin için çok da uzak olmamalı. Şehrin stresinden ve gürültüsünden, hayatın kargaşasından kurtulmak için zaman kaybetmeyin ve elbette almadan önce nasıl beslenmesi gerektiğini de araştırın.