Ankara Büyük ve Küçük Baş Hayvancılık

Büyük ve Küçük Baş Hayvancılık Ankara Veterinerleri

BÜYÜK VE KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK

Büyük ve küçükbaş hayvancılığa başlamadan önce hayvancılığın ya da hayvansal üretimin tanımını bilmekte yarar vardır. Çünkü hayvancılığın tanımının içindeki kavramların bilinmesiyle karşınıza çıkması muhtemel sorunları şematik olarak çözebilirsiniz. Hayvancılık, kısaca ürünleri ve güçleri ile insanlara yararlı evcil hayvanların bakımı, beslenmesi, üretimi ve yetiştirilmesini kapsayan tarım koludur. Hayvancılık bünyesi altında birçok temel bilimler bulundurur. Hayvan yetiştirme, hayvan besl...
devamı...

Veteriner Kliniği Ara

Arama Sonuçları

Gold Büyük ve Küçük Baş Hayvancılık

Happy Veteriner Kliniği Hoşdere
toplam 1 sonuç bulundu.
1 - 1 arası gösteriliyor.
Büyük ve Küçük Baş Hayvancılık Ankara Veterinerleri

BÜYÜK VE KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK

Büyük ve küçükbaş hayvancılığa başlamadan önce hayvancılığın ya da hayvansal üretimin tanımını bilmekte yarar vardır. Çünkü hayvancılığın tanımının içindeki kavramların bilinmesiyle karşınıza çıkması muhtemel sorunları şematik olarak çözebilirsiniz. Hayvancılık, kısaca ürünleri ve güçleri ile insanlara yararlı evcil hayvanların bakımı, beslenmesi, üretimi ve yetiştirilmesini kapsayan tarım koludur. Hayvancılık bünyesi altında birçok temel bilimler bulundurur. Hayvan yetiştirme, hayvan besleme, hayvan ıslahı, hayvancılıkta mekanizasyon, ekonomi ve istatistik, biyoteknoloji, hayvansal ürünler ve işleme teknolojisi, pazarlama gibi bilimler örnek verilebilir. Hayvancılık dalı altında birçok kol vardır. Biz bu makalemizde büyük ve küçükbaş hayvancılık üzerinde duracağız. Aynı zamanda Ankara'da hayvan yetiştiriciliği ve veterinerlik hizmetlerine de değineceğiz. Önceliğimiz büyük ve küçükbaş hayvancılık olacak şekilde neden Ankara sorusunun da cevaplarını vererek soru cevap şeklinde size büyük ve küçükbaş hayvancılığı tanıtacağız.

1- a) Büyükbaş hayvancılık nedir? Neden Ankara?
Büyükbaş hayvancılık; mandacılığın, sığırcılık, at, eşek ve katır yetiştiriciliğini kapsayan hayvancılık koludur. Ülkemizde ve Dünyada süt ve besi sığırcılığı çeşitli ürünleri ile gerek insan beslenmesi ve sağlığı gerekse çeşitli endüstrilerini temin etmesiyle ülke ekonomilerinde önemli rol oynadığı gerçeği unutulmamalıdır. Ancak son zamanlarda mandacılık eski önemini yitirmiş ve hayvan sayısı giderek azalmaktadır. Yüzyıllardır iş gücünden yararlanılan ve günümüzde bile çoğu yerde ara ara kullanılan at, eşek, katırın motorlu araçların gelişmesiyle önemini kaybetmiş ve sayıları azalmıştır. Ancak tüm bu neticelerin sonunda büyükbaş hayvancılık azaldığı için Ankara gibi merkezi bir yere besihanenin kurulması sonucunda ve disiplinli veterinerlik hizmeti sonucunda yüksek miktarlarda kar elde edilebilmektedir. Çünkü Ankara başkent özelliği taşımasından dolayı ülkemizin coğrafi bakımdan da merkezi şeklindedir. Ulaşımı kolay ve veterinerlik hizmeti gibi her türlü ihtiyaca ulaşmak çok kolaydır.

b) Küçükbaş hayvancılık nedir? Neden Ankara?
En genel tanımıyla küçükbaş hayvancılığı; koyunculuk, keçicilik, tavşan ve kürk hayvanı yetiştiriciliği şeklinde tanımlarsak yanlış bir tanım yapmış olmayız. Neden Ankara sorusunun cevabına gelince de küçükbaş hayvancılığın besihanesinin kurulması, pazarlanması ve üstün veterinerlik hizmetlerimden dolayı ayrıca coğrafi konumundan kaynaklanan ulaşım kolaylığından dolayı Ankara seçilmelidir.

2 a) Büyükbaş hayvancılık en fazla nerede yapılır?
Türkiye'de en çok yetiştirilen büyükbaş hayvan sığırdır. Ülkemizde sığır yetiştiriciliği en fazla, Erzurum-Kars Bölümü ile Doğu Karadeniz Bölümünde yaygındır. Bu yörelerde fazla yapılmasının sebebi bu bölgelerde yazlar serin ve yağışlı geçtiğinden gür otlaklar gelişir. Ancak bir besihane kurup ve etkin bir veterinerlik hizmeti için en uygun yer Ankara'dır.

b)Küçükbaş hayvancılık en fazla nerede yapılır?
İstatistik sonuçlarına göre Türkiye'de beslenen küçükbaş hayvan sayısı, büyükbaş hayvan sayısından fazladır. Bu guruba giren hayvanlar koyun ve keçidir. Bozkırların geniş yer kapladığı coğrafi bölgelerde yaygın olarak küçükbaş hayvancılık yapılır ve bu bölgelerde dokumacılıkta gelişmiştir. En fazla koyun beslenen iller; Van, Konya, Şanlıurfa'dır. Kıl keçisi Antalya, Mersin ve Diyarbakır'da, Tiftik(Ankara) keçisi ise Ankara, Eskişehir ve Kütahya'da yetiştirilmektedir.
Sonuç olarak değinmemiz gereken bir kaç konu var. Büyük ve küçükbaş hayvancılığa özel kurulmuş besi tesislerinde yapıldığında karlı bir kuruluş olmaktadır. Büyük ve küçükbaş hayvancılığa teşvik için TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı büyük destek vermektedir. Sizde büyük ve ya küçükbaş hayvancığı ile uğraşmak isterseniz gerek her türlü ihtiyaca ve pazara ulaşım kolaylığı gerekse üstün veterinerlik hizmetinden dolayı sizleri Ankara'ya bekliyoruz.