AKVARYUM SAHİBİ OLMANIZIN FAYDALARI

blog yazısı ekle !

AKVARYUM SAHİBİ OLMANIZIN FAYDALARI

Ankara' da ki doktorların bekleme salonlarında, niçin genellikle akvaryumların olduğunu hiç merak ettiniz mi?

Yapılan birçok çalışma, bir akvaryum içerisinde ki balıkları izlemenin, sağlığımıza iyi geldiğini, kendimizi daha iyi hissetmemizi sağladığını göstermektedir. Çok kısa süreliğine de olsa, bir akvaryumu izlemek, kan basıncınızı düşürüp, stresinizi azaltmaya yetecektir. Hatta bu etki, akvaryum videolarında bile gözlemlenebilmektedir.



Ancak akvaryumu sadece bir dekor olarak düşünüp, bize sağladığı bu faydaların, içerisinde ki rengârenk taşlardan veya bitkilerin hareketlerinden kaynaklandığını düşünmek yeterli olmuyor. Anlaşılan balıkların kendisi ile ilgili bir durum da söz konusu.

Bulut Veteriner Kliniği

İncek

devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi 3341. Sokak No:1 D:8C İncek-Ankara

VetCo Veteriner Kliniği

Ümitköy

devamını oku... Adres: Mutlukent Mah. 2432. Cad. No: 51/2 Ümitköy-Ankara


Çocuklar İçin Faydaları

Bir akvaryumu izlemek, çocuklar için eğlencelidir. Aynı zamanda onları sakinleştirir. Yapılan bir araştırma, hiperaktif çocukların akvaryum karşısında fark edilir ölçüde sakinleştiğini ispat etmiştir.

Çocuğunuzun odasında da bir akvaryum bulunmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle akvaryum içerisinde ki ışıklar karanlıktan korkmasını önleyecek, balıkların hareketlerini izlerken, sakinleşip yavaşça uykuya dalabilecektir.

Yetişkinler İçin Faydaları

Akvaryumun yetişkinler üzerinde ki yatıştırıcı etkilerinin dışında, ağrıyı ve acıyı azaltma etkisi de tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalarda, bekleme salonlarında ki akvaryumları belirli bir süre izleyen hastaların daha az acı duyduğu ortaya çıkmıştır. Kan basıncının ve dolayısıyla kalp ritminizin düşmesi, kaslarınızın gevşemesi, bu etkinin bilimsel açıklaması olarak sunulmuştur

Yaşlılar Üzerindeki Etkisi.

Akvaryum, yatıştırıcı ve dinlendirici etkisini gençlerde ve yetişkinlerde olduğu gibi aynı şekilde yaşlılar üzerinde de göstermektedir. Özellikle Alzheimer rahatsızlığı sebebiyle, sürekli kontrol altında tutulması gereken hastalarla yapılan çalışmalarda, akvaryum karşısında geçirdikleri süre sonunda, daha iştahlı ve fiziksel olarak daha sakin bir hal aldıkları gözlemlenmiştir.

Neden?

Her yaştan insanın üzerinde ki yatıştırıcı etkisi defalarca ispat edilmesine rağmen, akvaryumun bu etkisinin bilimsel sebebi halen net olarak bilinemiyor. Ancak bununla ilgili bazı yakın tahminlerde mevcut.

Bu tahminlerden bir tanesi cevabın insan doğasında yattığıyla ilgili. Çünkü insanlar çevreleri ile iletişim kurmaktan mutlu olurlar. Bu yüzden bir kuşun uçuşunu izlemek, bir köpeği sevmek veya ağaçlar içinde bir yürüyüşe çıkmak bizleri her zaman rahatlatmıştır. Bu yüzden de özellikle ağır rahatsızlıklar geçiren kişilerin rehabilitasyonunda, hayvanları kullanmak çok etkili olur.

Böylelikle balıklar, hem kolay temin edilebilmesi hem de en rahat şekilde evinize doğayı getirmesi bakımından tercih edilirler.

Bir başka tahmin ise, bu rahatlatıcı etkinin balıkların hareketlerinden kaynaklandığını öngörmektedir.

Bir balığın sağdan sola yavaşça hareketi veya bir anda ok gibi bir yöne fırlaması, zihninizi bir şekilde meşgul ederken bir yandan da çevrenize karşı uyanık olmanızı sağlayan bir etki yapmaktadır.

Öyleyse siz de stresinizi uzaklaştırmak için çeşitli yollar arıyorsanız, bir akvaryum sahibi olmak sizin için de etkili bir çözüm olabilir.