KÖPEĞİNİZİN BASKIN ELEMENTİ NEDİR?

blog yazısı ekle !

KÖPEĞİNİZİN BASKIN ELEMENTİ NEDİR?

Yazar Bilgileri Gülay Ertürk Veteriner Hekim @ -
Ankara Veteriner

Dr. Gülay Ertürk

Active Veteriner Sağlık Merkezi,Ankara

( Yayınlanan yazıların telif hakkı Dr.Gülay Ertürk'e aittir. Kaynak gösterilerek paylaşılabilir..)

Köpeğinizin elementini biliyor musunuz?

KÖPEĞİNİZİN BASKIN ELEMENTİ NEDİR?

Çin Tıbbının 5000 yıl önce geliştirdiği 5 element sistemi, zihin beden ve ruh dengesizliklerini tanıyarak,herhangi bir hastalığın gelişmesini , önceden engellemeye dayanır.5 element sistemi, hastalıkların tanımlanmasında, sınıflandırma yapar. Davranış şekli, hissediş şekli gibi kriterler ile doğanın enerjisinin , beden içinde ayarlanmasına dayanır.

Çinlilerin inandığı 5 element; Ağaç, ateş, toprak,metal,su'dur. Fiziksel ve ruhsal varlığımızı yöneten dış dünyadaki büyüme ve değişim siklusumumuzu düzenleyen işte bu 5 elementtir. Bu 5 elementin birinde bir eksiklik yada fazlalık olduğunda fiziksel ve duygusal sağlığımız derhal etkilenir.Bu enerjileri nasıl düzenleyeceğinizi bir kez öğrendiniz mi eksiklik yada fazlalığında sağlığınızda ki uyumu yaratabilirsiniz. Bu 5 elementin her birinin eşsiz bir doğası ve ruhu vardır. Her hayvanın yapısı bunlardan birine yada birkaçına dayanır.

İnsan veya hayvan olsun, hastalık, enerji alanında başlar. Bu sistemi kullanarak stres yanıt durumunu bilebiliriz. Onların yapılarını 5 element teorisi ile karşılaştırarak, her bir yapı için homeopatik ilaç oluşturabiliriz.

Fiziksel hastalığa neden olan duyguyu kırarak, hayvanın yeniden normal,uyumlu ve dengeli hale gelmesini sağlamak mümkündür.

Pet Care Veteriner Kliniği

Yıldız

devamını oku... Adres: Yıldızevler Mahallesi Rabindranath Tagore Caddesi No:15/B Yıldız-Ankara

Vetes Veteriner Kliniği

Kırkkonaklar

Evcil Dostlarınız İçin, Vetes Ankara Çankaya Veteriner Kliniği.

Vetes Veteriner Kliniği, Ankara'nın Çankaya ilçesinde, 2021 yılında veteriner hekim Esra Bozkurt tarafından kurulmuştur. Kliniğimiz, evcil hayvanlarınızın sağlığına öncelik vererek, kapsamlı veteriner hizmetleri sunmaktadır.

Veteriner hekim Esra Bozkurt, uzun yıllar boyunca veteriner hekimliği alanında deneyim kazanmıştır. Kendisi, evcil hayvanlarınızın tedavisi ve bakımı konusunda bilgi ve deneyim sahibidir.

Tüylü Dostlarımızın İhtiyaçlarını Gideriyoruz!

Vetes Veteriner Kliniği'nin hizmetleri arasında, rutin sağlık kontrolleri, aşılar, hastalık teşhisleri, cerrahi operasyonlar, diş tedavileri, beslenme danışmanlığı ve acil durum müdahaleleri gibi birçok konu yer almaktadır.

Kliniğimiz, son teknoloji cihazlar ve ekipmanlarla donatılmıştır. Bu sayede, evcil hayvanlarınızın sağlık durumunu en iyi şekilde değerlendirip, doğru teşhisler koyabilmekteyiz. Ayrıca, kliniğimizdeki tüm personel, hayvansever ve evcil hayvanlarınızın mutluluğunu ve konforunu ön planda tutmaktadır.

Kısacası, Vetes Veteriner Kliniği, evcil hayvanlarınızın sağlığına özen gösteren, deneyimli ve bilgili veteriner hekimlerimiz ve uzman personelimizle, kaliteli ve güvenilir veteriner hizmetleri sunmaktadır. Evcil hayvanlarınızın mutluluğu ve sağlığı bizim önceliğimizdir.
devamını oku...
Adres: Kırkkonaklar Mahallesi Şemşettin Günaltay Caddesi 310.Sokak No:2/B Kırkonaklar - Ankara

Telepati Hayvan Hastanesi Keçiören

Keçiören

Telepati Hayvan Hastanesi olarak şubemizle beraber tam donanımlı ve uzman veteriner hekim kadromuzla patili dostlarımız için 7/24 hizmet vermekteyiz.devamını oku... Adres: Şehit Kubilay Mahallesi Değirmendere Caddesi No:32 Keçiören - Ankara

Bestekar Veteriner Kliniği

Tunalı

devamını oku... Adres: Bestekar Sokak. No:17/1 Çankaya - Ankara

Starvet Veteriner Kliniği

Dikmen

Ankara Çankaya Dikmen Bölgesinde Starvet Veteriner Kliniği olarak Kedi Kuş Köpek Tavşan GinePig ve diğer egzotik dostlarımızın da Aşı'dan Ameliyat'a Mr Tomografiden Tıraş uygulamalarına kadar Profesyonel ekibimizle hizmet vermekteyiz. Yurtdışı çıkış işlemleri ve kuduz titrasyon testi için de bize ulaşabilirsiniz.

Internet Sitemiz: starvetveteriner.com

Veteriner Hekimimiz Bekir Kürşad Erdinç İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi mezunudur.

- 2019-2021 Ankara Büyükşehir belediyesi sorumlu Barınak veteriner hekimi

- 2021 2022 Petcode İstanbul ameliyathane sorumlu Veteriner hekimi

- 2022 Ekim Starvet Veteriner Kliniği kurucu başhekimi

Eğitim Ve Sertifikalar

. Uluslararası Katılımlı 1.Egzotik ve Yaban Hayvan Hekimliği Kongresi/İstanbul (3/05/2014)

. Uluslararası Bilimsel Araştırma Kongresi/İstanbul (30/04/2015)

. Tierlnsel Umut Evi Kısırlaştırma ve Hayvan Refahı Projesi/Edirne (18-25/05/2015)

. Program of Summer School of Food Hygiene Brno Üniversitesi / Çek Cumhuriyeti (13-23/07/2015)

. Greenbalkans Wildlife Rehabilitation And Breeding Centre Bulgaristan/Starazagora (1-10/09/2015)

. 32.Dünya Veteriner Hekimler Kongresi/İstanbul (13-17/09/2015)

. 18.Uluslararası Bilimsel Araştırma Kongresi /İstanbul(26-28/04/2016)

. İnsan , Hayvan Ve Çevre Sağlığı Açısından Veteriner Atıkların Yönetimi Paneli/İstanbul (20/04/2017)

. Veterinary Clinical Training Program Faculty of Veterinary University in Skopje Makedonya (14-25/08/2017)

. Hayat Ve Egzotik Hayvan Hekimliği Temel Bilgi Eğitimi 1 /İstanbul(25/02/2018)

. Cernek Halkalama Kampı Kuş Halkalama Çalışması /Samsun(7-14/04/2018)

. Vektör Kaynaklı Hastalıklarla Gerçek Mücadele Semineri/İstanbul (28/02/2019)


devamını oku...
Adres: Harbiye Mahallesi Sokullu Mehmet Paşa Caddesi No:21/A Dikmen Çankaya - Ankara

Abidinpaşa Veteriner Kliniği

Abidinpaşa

Abidinpaşa Veteriner Kliniği olarak, geniş bir hizmet yelpazesi sunarak rutin sağlık kontrollerinden acil durum müdahalelerine kadar her türlü ihtiyaca cevap veriyoruz.

Evcil dostlarınızın sağlığını korumak ve geliştirmek için son teknolojiyi ve güncel tıbbi bilgiyi kullanarak en etkili tedavileri sunuyoruz.

Güler yüzlü ve samimi ekibimiz, sizin ve evcil dostlarınızın konforunu ve güvenliğini her zaman ön planda tutarak Abidinpaşa Veteriner Kliniği'nde, sevgi dolu bir atmosferde en iyi bakımı sağlamak için sabırsızlıkla sizi bekliyoruz.devamını oku...
Adres: Tıp Fakültesi Caddesi Balkiraz Mahallesi 69/D Mamak - Ankara

Anka Çayyolu Veteriner Kliniği

Çayyolu

İlk ve orta öğretimini Kahramanmaraş'ta bitiren hekimimiz Sefa ARSLANHAN 2007 yılında İstanbul üniversitesi Veteriner Fakültesine giriş hakkı kazanmıştır.

2012 yılında mezun olup altı yıl boyunca İstanbul Avrupa yakasındaki hayvan hastaneleri, poliklinikleri ve kliniklerinde çalışmıştır.

2018 yılında yılında Kahramanmaraş Belediyesi Sokak Hayvanları Rehebilitasyon ve Tedavi Merkezinde çalışmış olup edindiği tecrubeyi Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesinde Dulkadiroğlu Veteriner Kliniği'inde minik dostlarımız ve hasta yakınları ile 7/24 paylaşmayı hedeflenmiştir.

Ancak; 06.02.2023 tarihinde gerçekleşen asrın felâketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Ankara'ya yerleşmiş ve Ankara Çankaya ilçesinde Çayyolu mevki Alacaatlı mahallesinde Anka Çayyolu Veteriner Kliniği hizmete açmıştır.

Öğrenimlerine ek olarak güncel yayınları ve kongreleri de takip ederek mesleki gelişimine devam etmektedir.
devamını oku...
Adres: Alacaatlı Mahallesi 3317 Sokak No:2/5 - EA ( Bulvar Üzerinde ) Çayyolu-Ankara

Pet Care Center

Çayyolu

Deneyimli hekimlerden oluşan kadromuz ile güncel ve teknolojik gelişimleri takip ediyor ve bunları kliniğimize entegre ediyoruz.


Sizlere Muayene, Ameliyat, Ameliyat sonrası bakım, İleri teknoloji dijital görüntümele, Anestezi, Yoğun bakım, Ağız diş sağlığı Koruyucu hekimli desteği ile hizmet vermekteyiz. Pet Care Center olarak amacımız hijyenik ortamımız ve teknolojik şartlarımızla evcil dostlarımıza en iyi hizmeti vermektir.


Hastalarımızın en kısa sürede sağlığına kavuşmaları temel prensibimizdir. Bunun için Çayyolu Alacaatlı da bulunan Pet Care Center kliniğimize sizi ve patili dostlarımızı bekleriz
devamını oku...
Adres: Alacaatlı Mahallesi 3315. Sokak No:18 Çayyolu - Ankara

Happy Veteriner Kliniği

Hoşdere

devamını oku... Adres: Hoşdere cad. No: 64/A Çankaya-Ankara

Bulut Veteriner Kliniği

İncek

devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi 3341. Sokak No:1 D:8C İncek-Ankara

VetCo Veteriner Kliniği

Ümitköy

devamını oku... Adres: Mutlukent Mah. 2432. Cad. No: 51/2 Ümitköy-Ankara

Monovet Veteriner Tıp Merkezi

Etimesgut

devamını oku... Adres: Suvari Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Öz Kuyumcular Çarşısı No:7F/1 Etimesgut-Ankara

İncek Petlife Veteriner Kliniği

İncek

İncek Petlife Veteriner Kliniği
Ankara İncek'te bulunan İncek Petlife Veteriner Kliniği



devamını oku...
Adres: Kızılcaşar mah. Zafer cad. İncek Köy sitesi A Blok No:6 (Tekyapı kooperatifi Denizatı pastanesi karşısı) İncek-Ankara


Yapının Önemi

Belirli hayvan ırklarının, belirli davranışlara yatkın olduğu bilinmektedir. Özellikle, insan eliyle oluşturulmuş ırklarda bazı temel köpek özellikleri, saf(orijinal) ırklara göre, daha azdır. Benzer şekilde, başka bir davranışı da, diğerlerine(orijinal olanlara) göre daha abartılı yaşarlar. Ancak, yine de bilinen köpek davranışlarının hepsine yeteneklidirler.Ör;Cocker Spaniel ırklarında gözlenen bir davranış olan, Jekyll ve Hyde sendromu(aynı ruhta iki farklı kişilk), onların tüy rengine bağlıdır. Rottweiler ve Dobermanlar, herhangi bir nedene bağlı olmaksızın, agresif olabilirler. Bunlar görünen genetik problemlerdir. Bunun pratikte bizim için anlamı; bu hayvanların tedavisinde bizim ilk etapta onların ırklarını dikkate almamızdır. Ancak bu, tek rehberimiz olmamalıdır.Bu hastalar, farklı zamanlarda ilaçlara da ihtiyaç duyabilirler.

Rottweiler, Bull Terrier, Akita, Chow Chow ve Schnauzer 'lar baskın ırklardır. Bunların, ağaç yada ateş tipi yapılarının olması olasıdır. Ancak bunun birçok istisnaları vardır. Herhangi bir hayvan yada insan için, hastalık, aslında onların yapı ve mizaçlarının arka planı üzerinde görüntülenir. Ve dahası bu elementler , sağlığı yada hastalığı oluşturur. Hayvanların da duyguları vardır. Her zaman bir grup olarak değil, bir birey olarak tedavi edilmeleri gerekir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi.

Karbonik Yapı (Ağaç ve Toprak)

Karbon yada kömür topraktan gelir. Sıvılarda çözünmezler. Tüm çeşitleri katıdır. Karbonik yapıdakiler rijiddirler, serttirler. Yürüyüşleri, hızlı yada yavaş ama daima ritmiktir.

Şişmanlığa eğilimleri vardır. Fakat daima orantısal ve uyumlu bir şişman olurlar. İyi bir yapıya sahiptirler. Yorgunluğa ve hastalığa dirençlidirler. Kas yapıları sağlamdır. Disipline edilebilir yapıdadırlar.

Patolojik Eğilimleri;

Beslenme hastalıkları, şişmanlık, diyabet, böbrek taşları(özellikle kedilerde) veya safra kesesi taşları,alerjiler, artroz, egzema, kronik deri problemleri, siğiller, kistler, meme tümörleri, paraplejiler.

Karbonik tipler, üşümeye ve neme karşı çok duyarlıdırlar. Sert yapılarına rağmen disipline saygı duyarlar. Eğitilebilirler. Eklemlerinde problem yaşanmaması için, hergün düzenli yürüyüşe çıkarılmalıdırlar. Artroz, obesite, zehirlenme ve deri hastalıkları çok görülür.

Psikolojik Eğilimleri;

Pasif ve ağırdırlar. Zor hareket ederler. Temiz hava ve egzersize, diğer hayvanlara göre daha çok ihtiyaç duyarlar.

Fosforik Yapı(Metal)

Phos ışık, Phoros ise taşıyan demektir. Yani, fosforikler ışık saçarlar. İnsanlara uygulandığında, fosforik kişi, zarif ve çekicidir. Zerafetli yürüyüşleri, ahenkli ve nazik hareketleri vardır. İnce ve zayıftırlar. Etkileyici bir doğaları vardır.

Bir hayvan olarak düşünürsek, onları tanımak kolaydır. İrlanda Kurt Köpeği(Irish Wolfhound), Whippet, Afgan tazısı, Siyam kedisi, Burmese kedisi fosforikdirler.

Patolojik Eğilimleri;

Vücudun eliminasyon yollarının tıkanıklıkları ile ilgili problemleri vardır. Hipertroidzme yatkındırlar. Sinir sistemleri zayıftır. Bağışıklık sistemleri zayıfdır. Fiziksel problemlerinin en büyük nedeni, vücudun, eliminasyon için kapasite yetersizliğidir. Solunum sistemleri zayıftır.

Kilo kaybı, su kaybı, dekalsifikasyon fosforik yapının işaretleridir. Hemorajik gastroenterit, parvoviral enterit gibi hastalıklara çok duyarlıdır.Taze hava ihtiyacı vardır ancak ısısını koruyamaz, soğuğa dayanamazlar.

Oksidasyonla bozulan kas lifini yeniden yapılandırmak için fosforiklerin gıdası, mineral ve vitamin açısından zengin olmalıdır. Ağır egzersiz durumunda kaliteli karbonhidratlara ihtiyaç duyarlar.

Psikolojik Eğilimleri;

Oldukça sinirlidirler, çabuk sinirlenir, çabuk yorulurlar. Sabırsızdırlar.Yapmak istemedikleri bir işe zorlanıldığında, şiddet uygulayabilirler. Kısa süreli işlerde başarılıdırlar. Işık ve temiz hava yoksa çabuk yorulurlar. Aşırı duyarlılık ve sinirlilikleri söz konusudur. İnce kas yapıları yüzünde kolay yorulurlar Ayrıca, sinirli ve şiddetli doğaları da çabuk yorgunluğa sebep olur.

Fluorik Yapı(Su)

Kararsızdırlar, düzensizdirler, yürüyüşleri bozukdur. Duygusal yada fiziksel, onları dengede tutmak zordur. Reaksiyonları önceden tahmin edilemez. Anlaşılmaları zordur. Komplike bir hayvandır.

İstikrarsızdırlar. Zerafet eksiklikleri vardır. Eklemleri büyük ve deformedir. Ligamentleri yeterince elastik değildir. Kas lifleri kalitesizdir. Kas tonusu kötüdür. Pekinese, Chihuahua, Spitz,Yorkshire Terrier örnek olarak verilebilir.

Patolojik Eğilimleri;

Skleroz, luksasyon, lumbago, eklem problemleri, burkulmalar.

Fulorik 'ler, genellikle moda için üretilen köpek ırklarıdır. Üretici, yetiştirici kurbanıdırlar. Doğum öncesi tedaviler, yetersiz vitamin ve mineral uygulamaları, endüstriyel gıdalar, aşı ve serumlarla yapılan eksojen intoksikasyonlar sonucu fluorize edilmişlerdir.

Ağır basan patolojileri kardiyovasküler bozukluklarıdır. Kalp krizi, tromboemboli, skleroz ve özellikle Boxer'larda görülen erken bunama sık görülen patolojileridir.

Psikolojik Eğilimleri;

Paradoksal ve kararsız bir yapıları vardır.Ajitasyon ve istikrarsızlık hakimdir. Gözlem ve sezgileri yüksekdir.

Sülfürik Yapı (Ateş)

Normal yapılı, orta boylu, normal ağırlıklı, simetrik ve dengelidirler.Çoban köpekleri, av köpekleri bu gruba örnektir.

Patolojik Eğilimleri;

Mezenşimal dokuları güçlüdür. Özellikle akut hastalıklarda savunmaları güçlüdür. Asla enerjik değillerdir. Kolay kontrol edilebilirler.Zehirlenme ve aşırı duyarlılık olursa, mukoz membranları ve derileri eliminasyon için çok çalışır. Derideki belirtiler tahriş ve irritasyondur. Hahhnemann'ın dediği ''psora''yani egzema sık görülür.Sedef hastalığına yatkındırlar. Sülfüriklerin iştahları iyidir. Karboniklerin tersine nadiren konstipe olurlar. Sıcağı sevmezler. Hiperadrenal durumları vardır. Bu durum agresyona yol açar. Aynı zamanda adrenaller, genital ve troid hormonlarını azaltır ki bu durum daha çok şişman sülfüriklerde görülür.Şişman ve yaşlı sülfürikler için sıcak ,doğal bir terapidir.

Psikolojik Eğilimleri;

Çalışmaya ve eğitime çok yatkındırlar. Dikbaşlı ve irritabl olabilirler ama yine de eğitimde zorlanmazlar.

Dr. Gülay Ertürk

Veteriner Hekim&Homeopat

( Yayınlanan yazıların telif hakkı Dr.Gülay Ertürk'e aittir. Kaynak gösterilerek paylaşılabilir..)