KÖPEĞİNİZİN DERİ VE TÜY SAĞLIĞI
Ankara'da bulunan veteriner doktorlar, köpeğinizin sağlığıyla ilgili önemli bir kaç bilgiyi paylaşmak istiyorlar. Bu bilgiler, ilk izlenimin sadece insanlar için değil köpekler için de önemli olduğunu anlamamızı sağlayan tüy ve deri sağlığı hakkında.
Veteriner doktorlar, kendilerine kontrol için getirilen köpekler de ilk dikkat ettikleri şeyin, köpeğin tüylerinin nasıl göründüğü olduğunu belirtiyorlar. Çünkü deri ve tüyler, güneş ışınları, enfeksiyonlar, susuzluk ve sıcaklık gibi her zaman dış etkenlere maruz kalan ve bunlara karşı iç organları koruyan bir organ. Dolayısıyla köpeğin yaşadığı çevresel veya içsel birçok sorun kendini deri ve tüylerde mutlaka göstermeye başlayacaktır. Bunun tam tersi, sağlıklı bir hayvanda tüyler parlak ve canlı, derisi ise soluk renkli ve düzgün gözükecektir.
Deneyimli hekimlerden oluşan kadromuz ile güncel ve teknolojik gelişimleri takip ediyor ve bunları kliniğimize entegre ediyoruz.
Sizlere Muayene, Ameliyat, Ameliyat sonrası bakım, İleri teknoloji dijital görüntümele, Anestezi, Yoğun bakım, Ağız diş sağlığı Koruyucu hekimli desteği ile hizmet vermekteyiz. Pet Care Center olarak amacımız hijyenik ortamımız ve teknolojik şartlarımızla evcil dostlarımıza en iyi hizmeti vermektir.
Hastalarımızın en kısa sürede sağlığına kavuşmaları temel prensibimizdir. Bunun için Çayyolu Alacaatlı da bulunan Pet Care Center kliniğimize sizi ve patili dostlarımızı bekleriz
devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi 3315. Sokak No:18 Çayyolu - Ankara
Evcil Dostlarınız İçin, Vetes Ankara Çankaya Veteriner Kliniği.
Vetes Veteriner Kliniği, Ankara'nın Çankaya ilçesinde, 2021 yılında veteriner hekim Esra Bozkurt tarafından kurulmuştur. Kliniğimiz, evcil hayvanlarınızın sağlığına öncelik vererek, kapsamlı veteriner hizmetleri sunmaktadır.
Veteriner hekim Esra Bozkurt, uzun yıllar boyunca veteriner hekimliği alanında deneyim kazanmıştır. Kendisi, evcil hayvanlarınızın tedavisi ve bakımı konusunda bilgi ve deneyim sahibidir.
Tüylü Dostlarımızın İhtiyaçlarını Gideriyoruz!
Vetes Veteriner Kliniği'nin hizmetleri arasında, rutin sağlık kontrolleri, aşılar, hastalık teşhisleri, cerrahi operasyonlar, diş tedavileri, beslenme danışmanlığı ve acil durum müdahaleleri gibi birçok konu yer almaktadır.
Kliniğimiz, son teknoloji cihazlar ve ekipmanlarla donatılmıştır. Bu sayede, evcil hayvanlarınızın sağlık durumunu en iyi şekilde değerlendirip, doğru teşhisler koyabilmekteyiz. Ayrıca, kliniğimizdeki tüm personel, hayvansever ve evcil hayvanlarınızın mutluluğunu ve konforunu ön planda tutmaktadır.
Kısacası, Vetes Veteriner Kliniği, evcil hayvanlarınızın sağlığına özen gösteren, deneyimli ve bilgili veteriner hekimlerimiz ve uzman personelimizle, kaliteli ve güvenilir veteriner hizmetleri sunmaktadır. Evcil hayvanlarınızın mutluluğu ve sağlığı bizim önceliğimizdir.
devamını oku... Adres: Kırkkonaklar Mahallesi Şemşettin Günaltay Caddesi 310.Sokak No:2/B Kırkonaklar - Ankara
İncek Petlife Veteriner Kliniği
Ankara İncek'te bulunan İncek Petlife Veteriner Kliniği
devamını oku... Adres: Kızılcaşar mah. Zafer cad. İncek Köy sitesi A Blok No:6 (Tekyapı kooperatifi Denizatı pastanesi karşısı) İncek-Ankara
Hoşdere Veteriner Kliniği - Ankara Veteriner
Hoşdere Veteriner Kliniği 2000 senesinde Veteriner hekim Süleyman Özpolat tarafından kurulmuştur.
Ekonomik kaygı taşımadan mesleğini uygular. Minik dostlarımızın korku ve endişelerini en aza indirecek yöntemler uygular. Canlılara ve çevreye saygılıdır. Mesleğine ve meslektaşlarına saygının bilincindedir. Yıllara dayalı bilgi ve tecrübesini teknolojik gelişmeleri takip ederek sürekli geliştirirme çabasındadır. Etkinliği ve geçerliliği kanıtlanmış tedavi yöntemleri kullanır. Mesleki tecrübelerini meslektaşlarıyla paylaşmanın heyecanını yaşar.
devamını oku... Adres: Hoşdere cad. 41/7 Hoşdere Çankaya-Ankara
Pet sahiplendim ne yapmalıyım?
Öncelikle birlikteliğinizi tebrik ederiz. Siz ve yeni dostunuzun sağlığı için vakit kaybetmeksizin Veteriner Hekim kontrolünü ve Aşı & Paraziter Mücadele protokolünün uygulanmasını tavsiye ederiz.
Evcil hayvanımdan bana veya çevremdekilere hastalık bulaşabilir mi?
Malesef bu soruya hayır diyebilmek mümkün değil. Ancak bu riski en aza indirmek elimizde!
Kedimi / Köpeğimi kısırlaştırmalı mıyım?
Kısırlaştırmaya ilişkin bilinmesi gereken ve karar vermenizi kolaylaştıracak bazı hususlar:
Kısırlaştırma kedi & köpeklerde var olan eşleşme isteğine bağlı gelişen çevreye idrar yapma, baskın ve agresif davranışlar, kaçmaya eğilim gibi problemlerin önlenmesine yönelik katkı sağlar / ortadan kaldırır.
Trafik kazası geçiren köpeklerin %85'ini kısırlaştırılmamış köpekler oluşturmaktadır.
Kısırlaştırılmamış olan sokak kedilerinin yaşam süreleri 2 yılın (ort) altındadır. (FIV-Feline Immune defficiency Virus, bulaşma nedenleri arasında ısırık yaraları en başta yer alır ve kısırlaştırılmamış erkek kedilerin daha çok kavga ettikleri bilinen bir gerçektir.)
Kısırlaştırma yapılmamış dişi kedi ve köpekler için meme, rahim ve yumurtalık kanserlerinin dışında yaşamı tehdit edebilecek düzeyde ciddi bir hastalık olan "pyometra" (rahim iltihabı) gibi hastalıkların riski yüksektir. Kısırlaştırılmamış olan erkekler ise prostat ve testis kanseri riskini taşırlar.
Kısırlaştırma ile bahsi geçen hastalıklar %90 önlenebilmektedir. Ancak bunun için tavsiye edilen en erken zamanda kısırlaştırma yapılması gereklidir. Petiniz 4 aylık yaşa eriştiğinde operasyon için randevu almanızı tavsiye ederiz. Ameliyat sonrasında;
♀ Kızgınlık (östrus) belirtileri ortadan kalkacak, yaşam alanında kanamaya bağlı kirlilik oluşmayacaktır.
♂ Eşleşme isteği neticesinde ortaya çıkan sorunlar ortadan kalkmış veya azalmış olacaktır. Bilhassa kedilerde gözlenen spreyleme / işaretleme (kötü kokulu ''feromon'' idrar yapma), kaçış eğilimi, kavga etme, yaralanma, trafik kazası bu sorunların başında gelir.
♀, ♂ Daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmalarına katkı sunacaktır (kısırlaştırma yapılmasının köpeklerde 1-3, kedilerde 3-5 yıl yaşam sürelerini arttırdığı açığa çıkarılmıştır!).
Kedimi & Köpeğimi alternatif gıda ile beslememde bir sakınca var mı?
Kesinlikle evet. Petiniz için en ideal beslenme onların gereksinimlerini karşılamak için hazırlanmış profesyonel diyetlerdir. Besleme hataları neticesinde ortaya çıkan hastalıkların bir kısmı yaşamı tehdit edecek düzeyde ciddi risk taşır. Kemik, kılçık yaralanmaları, beklemiş ev yemekleri tüketimi neticesinde ortaya çıkan mide-barsak enfeksiyonları ve daha bir çok besleme hatası bu duruma örnek verilebilir. Mümkün olabildiğince alternatif gıdadan uzak durmanızı tavsiye ederiz.
Aşı yaptırmam şart mı?
Siz ve değerli dostunuzun sağlığı için kesinlikle tavsiye ediyoruz. Zoonoz (hayvanlardan insana bulaşan) hastalıklardan korunma ve petinizin sağlığının korunması için mutlaka aşı & paraziter mücadele uygulamalarını yaptırmanızı öneriyoruz.
Sahipsiz / sokak hayvanları için indirim yapabiliyor musunuz?
Siz değerli hayvanseverler tedavi / bakım giderlerini üstlendiğiniz, onlara kol kanat gerdiğiniz sürece yanınızda olmaya çalışıyoruz.
devamını oku... Adres: Bağlarbaşı Mahallesi Kızlar Pınarı Caddesi No: 170/B Keçiören-Ankara
İlk ve orta öğretimini Kahramanmaraş'ta bitiren hekimimiz Sefa ARSLANHAN 2007 yılında İstanbul üniversitesi Veteriner Fakültesine giriş hakkı kazanmıştır.
2012 yılında mezun olup altı yıl boyunca İstanbul Avrupa yakasındaki hayvan hastaneleri, poliklinikleri ve kliniklerinde çalışmıştır.
2018 yılında yılında Kahramanmaraş Belediyesi Sokak Hayvanları Rehebilitasyon ve Tedavi Merkezinde çalışmış olup edindiği tecrubeyi Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesinde Dulkadiroğlu Veteriner Kliniği'inde minik dostlarımız ve hasta yakınları ile 7/24 paylaşmayı hedeflenmiştir.
Ancak; 06.02.2023 tarihinde gerçekleşen asrın felâketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Ankara'ya yerleşmiş ve Ankara Çankaya ilçesinde Çayyolu mevki Alacaatlı mahallesinde Anka Çayyolu Veteriner Kliniği hizmete açmıştır.
Öğrenimlerine ek olarak güncel yayınları ve kongreleri de takip ederek mesleki gelişimine devam etmektedir.
devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi 3317 Sokak No:2/5 - EA ( Bulvar Üzerinde ) Çayyolu-Ankara
Tabii ki parlak ve düzgün bir dış görünüş herhangi bir rahatsızlığın olmadığını garanti etmez. Sadece genel olarak birçok sistemin düzgün çalıştığı hakkında bir fikir yürütülmesine yardımcı olur. Ancak bunun tam tersi, eğer hayvanın bağışıklık sisteminde bir rahatsızlık söz konusu ise, bunun yaratacağı etkiler mutlaka deriye ve tüylere yansır.
Bu göstergelerden en iyi şekilde faydalanabilmek için köpeğinizin mutlaka günlük tarama ve beslenme programı olmalı ve buna uyulmalıdır. Eğer köpeğiniz yeterli besleniyorsa ve bakımı doğru şekilde yapılıyorsa tüyleri parlak, derisi sağlıklı olacaktır. Genelde bu tür sorunların nedeni yetersiz beslenme olabilir, ancak tüm bu iyi bakıma rağmen, derisin de sorunlar ortaya çıkıyorsa, köpeğinizin bir problemi olduğunu işaret etmiş olacaktır.
Örneğin köpeğinizin derisi, olması gerektiğinden daha koyu ise, bu çok büyük bir olasılıkla bir beslenme eksikliğini işaret etmektedir. Bu yüzden veterinerler tarafından fark edilen bu gibi durumlarda hastalık teşhisi koymadan önce, köpeğin normal ve dengeli bir beslenme düzenine geçirilmesi tavsiye edilir. Böylece dengeli beslenen bir hayvan da, deri ve tüy kontrolü daha karmaşık ve ileri düzey rahatsızlıkların olup olmadığı hakkında ilk bilgileri daha doğru sağlar.
Dengeli beslenmesine rağmen, çok nadir de olsa, köpeğiniz bazı besin maddelerine daha çok ihtiyaç duyabilir. Böyle bir durumda ise yapılabilecek en doğru şey, veteriner tavsiyesi ile uygulamaya başlayacağınız takviye mamalardır. Böylece köpeğinizin derisini olması gerektiği duruma getirmiş olursunuz.
Beslenme dengesini, gerek takviye gıdalarla, gerekse normal beslenme programı ile doğru şekilde sağladığınızı varsayıp, köpeğinizin derisinin ve tüylerinin de olabilecek en iyi durumda olduğunu kabul edersek. Böyle bir durumda bile karşılaşacağınız bazı belirtiler ve sebepleri şöyle olabilir; Eğer bir kızarıklık varsa, bunun nedeni pire veya başka böcek ısırıkları olabilir. Aşırı kaşınma, polen alerjilerini işaret edebilir. Ayaklarını kemirmesi veya yüzünü ovalaması, yiyecek alerjisinin habercisi olabilir.
Gördüğünüz gibi köpeğinizin görünüşü tahmin ettiğinizden çok daha fazla bilgi içeriyor Bu yüzden eğer siz de köpeğiniz üzerinde aşağıda ki belirtilerden birini veya bir kaçını görüyorsanız mutlaka Ankara 'da bulabileceğiniz size en yakın veteriner kliniğine başvurun.
Veteriner doktorlar, kendilerine kontrol için getirilen köpekler de ilk dikkat ettikleri şeyin, köpeğin tüylerinin nasıl göründüğü olduğunu belirtiyorlar. Çünkü deri ve tüyler, güneş ışınları, enfeksiyonlar, susuzluk ve sıcaklık gibi her zaman dış etkenlere maruz kalan ve bunlara karşı iç organları koruyan bir organ. Dolayısıyla köpeğin yaşadığı çevresel veya içsel birçok sorun kendini deri ve tüylerde mutlaka göstermeye başlayacaktır. Bunun tam tersi, sağlıklı bir hayvanda tüyler parlak ve canlı, derisi ise soluk renkli ve düzgün gözükecektir.


Sizlere Muayene, Ameliyat, Ameliyat sonrası bakım, İleri teknoloji dijital görüntümele, Anestezi, Yoğun bakım, Ağız diş sağlığı Koruyucu hekimli desteği ile hizmet vermekteyiz. Pet Care Center olarak amacımız hijyenik ortamımız ve teknolojik şartlarımızla evcil dostlarımıza en iyi hizmeti vermektir.
Hastalarımızın en kısa sürede sağlığına kavuşmaları temel prensibimizdir. Bunun için Çayyolu Alacaatlı da bulunan Pet Care Center kliniğimize sizi ve patili dostlarımızı bekleriz
devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi 3315. Sokak No:18 Çayyolu - Ankara


Vetes Veteriner Kliniği, Ankara'nın Çankaya ilçesinde, 2021 yılında veteriner hekim Esra Bozkurt tarafından kurulmuştur. Kliniğimiz, evcil hayvanlarınızın sağlığına öncelik vererek, kapsamlı veteriner hizmetleri sunmaktadır.
Veteriner hekim Esra Bozkurt, uzun yıllar boyunca veteriner hekimliği alanında deneyim kazanmıştır. Kendisi, evcil hayvanlarınızın tedavisi ve bakımı konusunda bilgi ve deneyim sahibidir.
Tüylü Dostlarımızın İhtiyaçlarını Gideriyoruz!
Vetes Veteriner Kliniği'nin hizmetleri arasında, rutin sağlık kontrolleri, aşılar, hastalık teşhisleri, cerrahi operasyonlar, diş tedavileri, beslenme danışmanlığı ve acil durum müdahaleleri gibi birçok konu yer almaktadır.
Kliniğimiz, son teknoloji cihazlar ve ekipmanlarla donatılmıştır. Bu sayede, evcil hayvanlarınızın sağlık durumunu en iyi şekilde değerlendirip, doğru teşhisler koyabilmekteyiz. Ayrıca, kliniğimizdeki tüm personel, hayvansever ve evcil hayvanlarınızın mutluluğunu ve konforunu ön planda tutmaktadır.
Kısacası, Vetes Veteriner Kliniği, evcil hayvanlarınızın sağlığına özen gösteren, deneyimli ve bilgili veteriner hekimlerimiz ve uzman personelimizle, kaliteli ve güvenilir veteriner hizmetleri sunmaktadır. Evcil hayvanlarınızın mutluluğu ve sağlığı bizim önceliğimizdir.
devamını oku... Adres: Kırkkonaklar Mahallesi Şemşettin Günaltay Caddesi 310.Sokak No:2/B Kırkonaklar - Ankara


Ankara İncek'te bulunan İncek Petlife Veteriner Kliniği
devamını oku... Adres: Kızılcaşar mah. Zafer cad. İncek Köy sitesi A Blok No:6 (Tekyapı kooperatifi Denizatı pastanesi karşısı) İncek-Ankara


Hoşdere Veteriner Kliniği 2000 senesinde Veteriner hekim Süleyman Özpolat tarafından kurulmuştur.
Ekonomik kaygı taşımadan mesleğini uygular. Minik dostlarımızın korku ve endişelerini en aza indirecek yöntemler uygular. Canlılara ve çevreye saygılıdır. Mesleğine ve meslektaşlarına saygının bilincindedir. Yıllara dayalı bilgi ve tecrübesini teknolojik gelişmeleri takip ederek sürekli geliştirirme çabasındadır. Etkinliği ve geçerliliği kanıtlanmış tedavi yöntemleri kullanır. Mesleki tecrübelerini meslektaşlarıyla paylaşmanın heyecanını yaşar.
devamını oku... Adres: Hoşdere cad. 41/7 Hoşdere Çankaya-Ankara


Öncelikle birlikteliğinizi tebrik ederiz. Siz ve yeni dostunuzun sağlığı için vakit kaybetmeksizin Veteriner Hekim kontrolünü ve Aşı & Paraziter Mücadele protokolünün uygulanmasını tavsiye ederiz.
Evcil hayvanımdan bana veya çevremdekilere hastalık bulaşabilir mi?
Malesef bu soruya hayır diyebilmek mümkün değil. Ancak bu riski en aza indirmek elimizde!
Kedimi / Köpeğimi kısırlaştırmalı mıyım?
Kısırlaştırmaya ilişkin bilinmesi gereken ve karar vermenizi kolaylaştıracak bazı hususlar:
Kısırlaştırma kedi & köpeklerde var olan eşleşme isteğine bağlı gelişen çevreye idrar yapma, baskın ve agresif davranışlar, kaçmaya eğilim gibi problemlerin önlenmesine yönelik katkı sağlar / ortadan kaldırır.
Trafik kazası geçiren köpeklerin %85'ini kısırlaştırılmamış köpekler oluşturmaktadır.
Kısırlaştırılmamış olan sokak kedilerinin yaşam süreleri 2 yılın (ort) altındadır. (FIV-Feline Immune defficiency Virus, bulaşma nedenleri arasında ısırık yaraları en başta yer alır ve kısırlaştırılmamış erkek kedilerin daha çok kavga ettikleri bilinen bir gerçektir.)
Kısırlaştırma yapılmamış dişi kedi ve köpekler için meme, rahim ve yumurtalık kanserlerinin dışında yaşamı tehdit edebilecek düzeyde ciddi bir hastalık olan "pyometra" (rahim iltihabı) gibi hastalıkların riski yüksektir. Kısırlaştırılmamış olan erkekler ise prostat ve testis kanseri riskini taşırlar.
Kısırlaştırma ile bahsi geçen hastalıklar %90 önlenebilmektedir. Ancak bunun için tavsiye edilen en erken zamanda kısırlaştırma yapılması gereklidir. Petiniz 4 aylık yaşa eriştiğinde operasyon için randevu almanızı tavsiye ederiz. Ameliyat sonrasında;
♀ Kızgınlık (östrus) belirtileri ortadan kalkacak, yaşam alanında kanamaya bağlı kirlilik oluşmayacaktır.
♂ Eşleşme isteği neticesinde ortaya çıkan sorunlar ortadan kalkmış veya azalmış olacaktır. Bilhassa kedilerde gözlenen spreyleme / işaretleme (kötü kokulu ''feromon'' idrar yapma), kaçış eğilimi, kavga etme, yaralanma, trafik kazası bu sorunların başında gelir.
♀, ♂ Daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmalarına katkı sunacaktır (kısırlaştırma yapılmasının köpeklerde 1-3, kedilerde 3-5 yıl yaşam sürelerini arttırdığı açığa çıkarılmıştır!).
Kedimi & Köpeğimi alternatif gıda ile beslememde bir sakınca var mı?
Kesinlikle evet. Petiniz için en ideal beslenme onların gereksinimlerini karşılamak için hazırlanmış profesyonel diyetlerdir. Besleme hataları neticesinde ortaya çıkan hastalıkların bir kısmı yaşamı tehdit edecek düzeyde ciddi risk taşır. Kemik, kılçık yaralanmaları, beklemiş ev yemekleri tüketimi neticesinde ortaya çıkan mide-barsak enfeksiyonları ve daha bir çok besleme hatası bu duruma örnek verilebilir. Mümkün olabildiğince alternatif gıdadan uzak durmanızı tavsiye ederiz.
Aşı yaptırmam şart mı?
Siz ve değerli dostunuzun sağlığı için kesinlikle tavsiye ediyoruz. Zoonoz (hayvanlardan insana bulaşan) hastalıklardan korunma ve petinizin sağlığının korunması için mutlaka aşı & paraziter mücadele uygulamalarını yaptırmanızı öneriyoruz.
Sahipsiz / sokak hayvanları için indirim yapabiliyor musunuz?
Siz değerli hayvanseverler tedavi / bakım giderlerini üstlendiğiniz, onlara kol kanat gerdiğiniz sürece yanınızda olmaya çalışıyoruz.
devamını oku... Adres: Bağlarbaşı Mahallesi Kızlar Pınarı Caddesi No: 170/B Keçiören-Ankara


2012 yılında mezun olup altı yıl boyunca İstanbul Avrupa yakasındaki hayvan hastaneleri, poliklinikleri ve kliniklerinde çalışmıştır.
2018 yılında yılında Kahramanmaraş Belediyesi Sokak Hayvanları Rehebilitasyon ve Tedavi Merkezinde çalışmış olup edindiği tecrubeyi Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesinde Dulkadiroğlu Veteriner Kliniği'inde minik dostlarımız ve hasta yakınları ile 7/24 paylaşmayı hedeflenmiştir.
Ancak; 06.02.2023 tarihinde gerçekleşen asrın felâketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Ankara'ya yerleşmiş ve Ankara Çankaya ilçesinde Çayyolu mevki Alacaatlı mahallesinde Anka Çayyolu Veteriner Kliniği hizmete açmıştır.
Öğrenimlerine ek olarak güncel yayınları ve kongreleri de takip ederek mesleki gelişimine devam etmektedir.
devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi 3317 Sokak No:2/5 - EA ( Bulvar Üzerinde ) Çayyolu-Ankara
Tabii ki parlak ve düzgün bir dış görünüş herhangi bir rahatsızlığın olmadığını garanti etmez. Sadece genel olarak birçok sistemin düzgün çalıştığı hakkında bir fikir yürütülmesine yardımcı olur. Ancak bunun tam tersi, eğer hayvanın bağışıklık sisteminde bir rahatsızlık söz konusu ise, bunun yaratacağı etkiler mutlaka deriye ve tüylere yansır.
Bu göstergelerden en iyi şekilde faydalanabilmek için köpeğinizin mutlaka günlük tarama ve beslenme programı olmalı ve buna uyulmalıdır. Eğer köpeğiniz yeterli besleniyorsa ve bakımı doğru şekilde yapılıyorsa tüyleri parlak, derisi sağlıklı olacaktır. Genelde bu tür sorunların nedeni yetersiz beslenme olabilir, ancak tüm bu iyi bakıma rağmen, derisin de sorunlar ortaya çıkıyorsa, köpeğinizin bir problemi olduğunu işaret etmiş olacaktır.
Örneğin köpeğinizin derisi, olması gerektiğinden daha koyu ise, bu çok büyük bir olasılıkla bir beslenme eksikliğini işaret etmektedir. Bu yüzden veterinerler tarafından fark edilen bu gibi durumlarda hastalık teşhisi koymadan önce, köpeğin normal ve dengeli bir beslenme düzenine geçirilmesi tavsiye edilir. Böylece dengeli beslenen bir hayvan da, deri ve tüy kontrolü daha karmaşık ve ileri düzey rahatsızlıkların olup olmadığı hakkında ilk bilgileri daha doğru sağlar.
Dengeli beslenmesine rağmen, çok nadir de olsa, köpeğiniz bazı besin maddelerine daha çok ihtiyaç duyabilir. Böyle bir durumda ise yapılabilecek en doğru şey, veteriner tavsiyesi ile uygulamaya başlayacağınız takviye mamalardır. Böylece köpeğinizin derisini olması gerektiği duruma getirmiş olursunuz.
Beslenme dengesini, gerek takviye gıdalarla, gerekse normal beslenme programı ile doğru şekilde sağladığınızı varsayıp, köpeğinizin derisinin ve tüylerinin de olabilecek en iyi durumda olduğunu kabul edersek. Böyle bir durumda bile karşılaşacağınız bazı belirtiler ve sebepleri şöyle olabilir; Eğer bir kızarıklık varsa, bunun nedeni pire veya başka böcek ısırıkları olabilir. Aşırı kaşınma, polen alerjilerini işaret edebilir. Ayaklarını kemirmesi veya yüzünü ovalaması, yiyecek alerjisinin habercisi olabilir.
Gördüğünüz gibi köpeğinizin görünüşü tahmin ettiğinizden çok daha fazla bilgi içeriyor Bu yüzden eğer siz de köpeğiniz üzerinde aşağıda ki belirtilerden birini veya bir kaçını görüyorsanız mutlaka Ankara 'da bulabileceğiniz size en yakın veteriner kliniğine başvurun.
