HAMSTER BAKIMI
Ankara Veteriner
Küçük olabilirler; fakat bu küçük canlıların büyük kişilikleri vardır. Hamster sahibi olmak nasıl olur biliyor musunuz?
Giriş
Hamsterlar Suriye'de öncelikle keşfedildi. Fakat birçok ülkede de farklı cinsten ve kendi yerine özgü cinsler bulunmaktadırlar. Şu an aldıkları isim tamamen alman kökenlidir. Ve anlamı buldukları yiyecekleri tüketmelerinden kaynaklıdır. Görünüşlerinden dolayı onları edinmek çok popüler olsa da, onları mutlu etmek ve sağlıklı yaşamalarını sağlamak için özel durumlar gerekir.
En yaygın olan hamster türü 6 inç büyüklüğündeki Suriye hamsterlarıdır. Ayrıca altın hamster olarak da bilinirler. Bu hamsterlar iki ile üç yıl arasında ömre sahiptirler. Diğer birçok hamster cinsi de iki yıla kadar yaşayabilmektedirler. Sizin için ilk bakışta aynı gelen bu küçük hayvanların ne kadar kendilerine özgü yaşama sahip olduklarını yaşayarak göreceksiniz.
Çocuklar için mükemmel bir evcil hayvan olarak gösterilse de, bu hayvanlar alacakaranlık hayvanlarıdır. Saatlerce kazma, tırmalama ve tekerlek sesi duymak istiyorsanız ya da bu sizi rahatsız etmeyecekse, eviniz için en uygun evcil hayvan olacaktır.
Hamsterlar ısırdıkları konusunda bir üne sahiptirler. Fakat gün boyunca tam da uyumaları gereken zamanda onlara dokunursanız, bu muameleden kurtulmanız mümkün değildir. Çünkü hamsterlar küçük çocuklar için uygun bir evcil hayvan değildir. Altı yaşından küçük çocuklar bu hayvanları eline almamalıdır. Altı yaşından büyükler de yetişkinlerin gözlemi altında olmalıdır.
İncek Petlife Veteriner Kliniği
Ankara İncek'te bulunan İncek Petlife Veteriner Kliniği
devamını oku... Adres: Kızılcaşar mah. Zafer cad. İncek Köy sitesi A Blok No:6 (Tekyapı kooperatifi Denizatı pastanesi karşısı) İncek-Ankara
devamını oku... Adres: Suvari Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Öz Kuyumcular Çarşısı No:7F/1 Etimesgut-Ankara
İlk ve orta öğretimini Kahramanmaraş'ta bitiren hekimimiz Sefa ARSLANHAN 2007 yılında İstanbul üniversitesi Veteriner Fakültesine giriş hakkı kazanmıştır.
2012 yılında mezun olup altı yıl boyunca İstanbul Avrupa yakasındaki hayvan hastaneleri, poliklinikleri ve kliniklerinde çalışmıştır.
2018 yılında yılında Kahramanmaraş Belediyesi Sokak Hayvanları Rehebilitasyon ve Tedavi Merkezinde çalışmış olup edindiği tecrubeyi Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesinde Dulkadiroğlu Veteriner Kliniği'inde minik dostlarımız ve hasta yakınları ile 7/24 paylaşmayı hedeflenmiştir.
Ancak; 06.02.2023 tarihinde gerçekleşen asrın felâketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Ankara'ya yerleşmiş ve Ankara Çankaya ilçesinde Çayyolu mevki Alacaatlı mahallesinde Anka Çayyolu Veteriner Kliniği hizmete açmıştır.
Öğrenimlerine ek olarak güncel yayınları ve kongreleri de takip ederek mesleki gelişimine devam etmektedir.
devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi 3317 Sokak No:2/5 - EA ( Bulvar Üzerinde ) Çayyolu-Ankara
Pethekim Veteriner Kliniği, Ankara 2019 yılında hizmet vermeye başlamış, Ankara ve Türkiye'nin diğer illerinden getirilen ekzotik hayvanlar, kediler, köpekler ve diğer evcil hayvanların tedavisi ve koruyucu hekimlik hizmetlerini sunmaktadır.
Bağlıca Pethekim Veteriner Kliniği, Bağlıca, Çayyolu, Ümitköy, Yaşamkent, Yapracık, Etimesgut, Sincan, Elvankent, Eryaman, Batıkent, Kızılay, Dikmen, Yenimahalle, Alaçaatlı, Bilkent, Beysukent, Balgat, Çankaya, Keçiören bölgelerine 7/24 Veteriner Ambulans hizmeti vermektedir.
Bağlıca Pethekim Veteriner Kliniği, Muayene, teshis, laboratuvar tahlilleri, Ultrasonik muayene, Rontgen vb. teknolojik cihazlarla hizmet vermektedir.
ANKARA VETERİNER HEKİMLERİ GÖZÜNDEN EVCİL HAYVANLARIN
İNSANLAR ÜZERİNDEKİ POZİTİF ETKİLERİ
Evcil hayvanlar evimizin neşesi hayatımızın gerçek bir parçasıdır. Duygusal bağlarıyla bize destek sağlayan ve doğal hayatın tadını yaşatan dostlarımız. Çocuklarımızın motivasyon ve kişisel gelişimlerinde mutlak pozitif etkiler oluşturan, güçlü ve sağlıklı bireylerin yetişmesine yardım eden evcil dostlarımız. İlim ve bilim insanlarının dikkat çektiği, psikologların reçetelerine yerleşmiş, kızım, oğlum, kardeşim, arkadaşım, yoldaşım dediğimiz can dostlarımız evcil hayvanlarımız. Hayatımızdaki birçok pozitif etkiyle yanımızdan ayrılmayan dostlarımız.
-Olumsuzlukları olumlu düşünmemizi sağlayan;evcil dostlarımız onlarla geçirdiğimiz vakitlerde bize olumlu düşünme enerjisi vermektedir. Yapılan bilimsel araştırmalar bu durumu doğrulamaktadır.
-Evcil hayvanlarınızın allerji olgularına etkisi; yapılan çalışmalar belirli bir süre evcil hayvan besleyen insanların hayvansal proteinler ve diğer hayvansal alerjenlere karşı bağışıklık kazandığını ortaya koymaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde evde mevcut alerjik reaksiyon yatkınlığı olan birey yoksa evcil hayvan beslenmesinin alerjik bağışıklığı pozitif etkilediği ortaya konmuştur.
Evcil hayvanlarımız bireylerin sosyalleşmesini sağlar; Evcil hayvan sahiplerinin diğer insanlara göre daha konuşkan, daha güler yüzlü ve daha fazla sosyal sorumluluklara duyarlı oldukları görülmektedir. Bireyler evcil dostları sayesinde daha sosyal ve daha şefkatli bir sosyal duruma sahip olurlar.
Evcil hayvan sahiplerinin bağışıklık sistemleri ve sağlık durumları daha yüksektir;
Yapılan bazı bilimsel araştırmalarda kan basıncının düzenlenmesinde kolestorol seviyesinin düşürülmesinde, anksiyetik bozukluklardan kurtulmada, opezite ve kalp ve damar hastalıklarının azalmasında etli olduğu tespit edilmiştir. Evcil hayvanlar Sağlığımız için etkili bir dosttur.
Evcil Hayvanlarımız kişisel gelişimimizi etkileyen dostlarımız; Journal of Personality and Social Psychology isimli bir dergi çalışmasında evcil hayvan sahiplerinin daha özgüvenli olduğu yazılır. Kişisel gelişimlere pozitif etki ettikleri olduğu kesindir.
Evcil Hayvanlarımız bireylerin hayatının düzenli olmasına sebep olur; evcil hayvanın yemek saatlerini düzenlemek, gezdirme saatleri ile spor yapmak, veteriner hekim ziyaretleri planlamak, mama takibi ve araştırması yapmak vb aktiviteler düzenli olmamıza yardımcı olan planlamalardır. Bireylerin evcil hayvanlar beslemesi ve onlarla arkadaşlık etmesi büyük ölçüde stresi azalttığı görülmektedir.
Bağlıca Pethekim Veteriner Kliniği/ 05558881043
devamını oku... Adres: Bağlıca Mahallesi 1231 Sokak No:3/C Bağlıca-Ankara
Hoşdere Veteriner Kliniği - Ankara Veteriner
Hoşdere Veteriner Kliniği 2000 senesinde Veteriner hekim Süleyman Özpolat tarafından kurulmuştur.
Ekonomik kaygı taşımadan mesleğini uygular. Minik dostlarımızın korku ve endişelerini en aza indirecek yöntemler uygular. Canlılara ve çevreye saygılıdır. Mesleğine ve meslektaşlarına saygının bilincindedir. Yıllara dayalı bilgi ve tecrübesini teknolojik gelişmeleri takip ederek sürekli geliştirirme çabasındadır. Etkinliği ve geçerliliği kanıtlanmış tedavi yöntemleri kullanır. Mesleki tecrübelerini meslektaşlarıyla paylaşmanın heyecanını yaşar.
devamını oku... Adres: Hoşdere cad. 41/7 Hoşdere Çankaya-Ankara
Barındırma
Kafes seçerken, hamsterlar için altın kurallar olduğunu aklınızda tutun. Suriye hamsterları özgürlüğü severler ve yalnız yaşamalıdırlar. Bir kafeste sadece bir Suriye hamsterı olmalıdır. Bu konuda herhangi bir istisna söz konusu olamaz. Cüce hamsterlar da sosyallerdir ve başka hamsterlarla yaşayabilirler. Dişi ve erkek hamsterları aynı kafese koymayın. Çünkü hızlı bir şekilde üremektedirler.
Suriye hamsterını telden kafeste tutun. Üstü de telden olsun. Kafesin içinde aşırı malzeme olmasından kaçının. Bu hem maliyetli olur hem de temizlemesi zor olur. Daha büyük kafesler için, evinizde yer varsa elbette bu daha iyi olacaktır.
Kafesi doğrudan gelecek ışıktan uzak bir yere koyun. Kafesin içine de uygun olan otları yerleştirin. Bu konuda veterinerinizden yardım alabilirsiniz. Çünkü bazı malzemeler evcil hayvanınıza zarar verebilir.
Hamsterlar egzersiz yapmayı çok severler. Bu yüzden de kafesin içine tekerlek koymanız gerekecektir. Hamsterlar ayrıca saklanmayı ve saklanarak uyumayı çok severler. Bu yüzden de küçük bir kutu onların bu ihtiyacını gidermek için kullanılabilir. Silindir içinde emekleyebilirler. Bu silindir de tuvalet kâğıdınızın ya da havlunuzun içinde bulunan malzeme olabilir. Ya da evcil hayvan satılan yerlerden de temin edebilirsiniz. Ve sonunda evcil hayvanınızın konfora ne kadar düşkün olduğunu göreceksiniz. Kafesin içine düzenli olarak koyacağınız kâğıt havlu onların bu konforunu sağlarken, yuvalarında oldukları hissini verecektir. Böylece onu gözlemlerken ne kadar keyifli olduklarının farkına varacaksınız.
Beslenme
Evcil hayvanınızın yiyeceği yiyecekler tamamen satın alabileceğiniz uzaklıktadır.
Veterinerlerin tavsiye ettiğine göre de iki ya da üç günde taze yiyeceklerle beslenmeyi takviye etmelisiniz. Ayçiçeği tohumları, fındık (çok fazla olmamalı, çünkü yağ oranı fazladır), taze meyveler (elma gibi) ve ıspanak, marul, havuç gibi sebzeler denenmelidir. Bu meyvelerin ve sebzelerin mutlaka temiz olduğundan emin olun. Ayrıca evcil hayvanınıza asla fasulye, soğan, patates, çikolata, şeker ve sağlıksız yiyecekle beslemeyiniz.
Temiz ve taze suyu her zaman ulaşabilecekleri yere koyun. Her gün değiştireceğiniz silindirik bir kaba koyabilirsiniz.
Hamsterlar gerçekten de meraklı hayvanlardır. Bu yüzden de kafesini incelerken çıkabilecekleri herhangi bir yer olup olmadığını kontrol edin. Aksi takdirde, evinizin içindeki kabloların ya da yiyeceklerin kemirileceğini unutmayınız.
Genel Bakım
Ev işlerini ve temizliğini unutun. Her gün onun kafesinin etrafında bulunan yenilmemiş yiyeceklerle karşılaşacağınızı unutmayın. Ayrıca her hafta yatağını çıkarın ve değiştirin. Kafesin altındaki kısmı sıcak ve sabunlu suyla temizleyin, ovun.
Hamsterların dişi sürekli olarak uzamaktadır. Bu yüzden de hamsterlar çiğnemeye ihtiyaç duyarlar. Ona vereceğiniz herhangi bir çubuğun kimyasallardan uzak olduğundan emin olunuz. Köpek bisküvileri dişleri için uygun olacaktır.
Küçük evcil hayvanınıza alışmanız ve aynı zamanda onu kendinize alıştırmanız önem taşımaktadır. Hamsterınıza küçük ikramlar vererek başlayın ve eğer elinizden ikram yemeyi kabul etmeye başlarsa, onu kibarca ve güvenli bir şekilde tutabilirsiniz. Öncelikle kısa süreyle onu tutun ve daha sonra ona temas edeceğiniz süreyi kendiniz ayarlayın.
Hamsterınız vahşiliğini yitirmeye başlayıp size alıştığında, her gün kafesin dışında güvenli ve kapalı bir bölgede gözleminiz altında onu teftiş edebilirsiniz. Alandaki elektrik tellerini hamsterın etrafından uzak tutun ve kemirebileceği hiçbir şeyi ortada bırakmayın.
Veteriner Bakımı
Eğer evcil hayvanınızın hasta olduğunu düşünüyorsanız, bunu kesinlikle ertelemeyin. Hemen gerekli tedavi için ilaç takviyesi sağlayın. Yaygın olarak göreceğiniz belirtiler ise donuk gözlerle bakması, keçe gibi olan kürkü, kilo kaybı, titreme, akan burnu ve ishaldir. Ayrıca insanlara bulaştırmaları mümkün olan soğuk algınlığı da geçirebilirler.
Hamster Tedarik Listesi
- 10-gallonluk akvaryum (minimum) almalısınız. Ayrıca üstü tellerle kaplı olup, telli kafes olmalıdır. Ya da plastik kemirgen yeri oluşturulmalıdır. Aynı zamanda da bulunduğu ortamın daha konforlu olması için de ot koyabilir ya da tuvalet kâğıdı dahi serebilirsiniz.
- Küçük kutular veya çiçek saksısı koyabilirsiniz. Bu da uyuması için uygun ortam sağlar.
- Tekerlekle egzersiz yapmalıdır.
- dişleri için de silindir gerekecektir. (Tuvalet kâğıdının kalan kısmını kullanın)
- Beslenmesi için gereken yiyecek karışımı.
- Kafese monte edilebilecek su şişesi hamster için önem taşıyacaktır.
- Boyanmamış, herhangi bir işlemden etkilenmemiş tahta veya güvenli çiğneme oyuncağı evcil hayvanınızın iyi gelişmesine ve mutlu olmasına neden olacaktır.
Küçük olabilirler; fakat bu küçük canlıların büyük kişilikleri vardır. Hamster sahibi olmak nasıl olur biliyor musunuz?
Giriş
Hamsterlar Suriye'de öncelikle keşfedildi. Fakat birçok ülkede de farklı cinsten ve kendi yerine özgü cinsler bulunmaktadırlar. Şu an aldıkları isim tamamen alman kökenlidir. Ve anlamı buldukları yiyecekleri tüketmelerinden kaynaklıdır. Görünüşlerinden dolayı onları edinmek çok popüler olsa da, onları mutlu etmek ve sağlıklı yaşamalarını sağlamak için özel durumlar gerekir.
En yaygın olan hamster türü 6 inç büyüklüğündeki Suriye hamsterlarıdır. Ayrıca altın hamster olarak da bilinirler. Bu hamsterlar iki ile üç yıl arasında ömre sahiptirler. Diğer birçok hamster cinsi de iki yıla kadar yaşayabilmektedirler. Sizin için ilk bakışta aynı gelen bu küçük hayvanların ne kadar kendilerine özgü yaşama sahip olduklarını yaşayarak göreceksiniz.
Çocuklar için mükemmel bir evcil hayvan olarak gösterilse de, bu hayvanlar alacakaranlık hayvanlarıdır. Saatlerce kazma, tırmalama ve tekerlek sesi duymak istiyorsanız ya da bu sizi rahatsız etmeyecekse, eviniz için en uygun evcil hayvan olacaktır.
Hamsterlar ısırdıkları konusunda bir üne sahiptirler. Fakat gün boyunca tam da uyumaları gereken zamanda onlara dokunursanız, bu muameleden kurtulmanız mümkün değildir. Çünkü hamsterlar küçük çocuklar için uygun bir evcil hayvan değildir. Altı yaşından küçük çocuklar bu hayvanları eline almamalıdır. Altı yaşından büyükler de yetişkinlerin gözlemi altında olmalıdır.


Ankara İncek'te bulunan İncek Petlife Veteriner Kliniği
devamını oku... Adres: Kızılcaşar mah. Zafer cad. İncek Köy sitesi A Blok No:6 (Tekyapı kooperatifi Denizatı pastanesi karşısı) İncek-Ankara
devamını oku... Adres: Suvari Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Öz Kuyumcular Çarşısı No:7F/1 Etimesgut-Ankara


2012 yılında mezun olup altı yıl boyunca İstanbul Avrupa yakasındaki hayvan hastaneleri, poliklinikleri ve kliniklerinde çalışmıştır.
2018 yılında yılında Kahramanmaraş Belediyesi Sokak Hayvanları Rehebilitasyon ve Tedavi Merkezinde çalışmış olup edindiği tecrubeyi Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesinde Dulkadiroğlu Veteriner Kliniği'inde minik dostlarımız ve hasta yakınları ile 7/24 paylaşmayı hedeflenmiştir.
Ancak; 06.02.2023 tarihinde gerçekleşen asrın felâketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Ankara'ya yerleşmiş ve Ankara Çankaya ilçesinde Çayyolu mevki Alacaatlı mahallesinde Anka Çayyolu Veteriner Kliniği hizmete açmıştır.
Öğrenimlerine ek olarak güncel yayınları ve kongreleri de takip ederek mesleki gelişimine devam etmektedir.
devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi 3317 Sokak No:2/5 - EA ( Bulvar Üzerinde ) Çayyolu-Ankara


Bağlıca Pethekim Veteriner Kliniği, Bağlıca, Çayyolu, Ümitköy, Yaşamkent, Yapracık, Etimesgut, Sincan, Elvankent, Eryaman, Batıkent, Kızılay, Dikmen, Yenimahalle, Alaçaatlı, Bilkent, Beysukent, Balgat, Çankaya, Keçiören bölgelerine 7/24 Veteriner Ambulans hizmeti vermektedir.
Bağlıca Pethekim Veteriner Kliniği, Muayene, teshis, laboratuvar tahlilleri, Ultrasonik muayene, Rontgen vb. teknolojik cihazlarla hizmet vermektedir.
ANKARA VETERİNER HEKİMLERİ GÖZÜNDEN EVCİL HAYVANLARIN
İNSANLAR ÜZERİNDEKİ POZİTİF ETKİLERİ
Evcil hayvanlar evimizin neşesi hayatımızın gerçek bir parçasıdır. Duygusal bağlarıyla bize destek sağlayan ve doğal hayatın tadını yaşatan dostlarımız. Çocuklarımızın motivasyon ve kişisel gelişimlerinde mutlak pozitif etkiler oluşturan, güçlü ve sağlıklı bireylerin yetişmesine yardım eden evcil dostlarımız. İlim ve bilim insanlarının dikkat çektiği, psikologların reçetelerine yerleşmiş, kızım, oğlum, kardeşim, arkadaşım, yoldaşım dediğimiz can dostlarımız evcil hayvanlarımız. Hayatımızdaki birçok pozitif etkiyle yanımızdan ayrılmayan dostlarımız.
-Olumsuzlukları olumlu düşünmemizi sağlayan;evcil dostlarımız onlarla geçirdiğimiz vakitlerde bize olumlu düşünme enerjisi vermektedir. Yapılan bilimsel araştırmalar bu durumu doğrulamaktadır.
-Evcil hayvanlarınızın allerji olgularına etkisi; yapılan çalışmalar belirli bir süre evcil hayvan besleyen insanların hayvansal proteinler ve diğer hayvansal alerjenlere karşı bağışıklık kazandığını ortaya koymaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde evde mevcut alerjik reaksiyon yatkınlığı olan birey yoksa evcil hayvan beslenmesinin alerjik bağışıklığı pozitif etkilediği ortaya konmuştur.
Evcil hayvanlarımız bireylerin sosyalleşmesini sağlar; Evcil hayvan sahiplerinin diğer insanlara göre daha konuşkan, daha güler yüzlü ve daha fazla sosyal sorumluluklara duyarlı oldukları görülmektedir. Bireyler evcil dostları sayesinde daha sosyal ve daha şefkatli bir sosyal duruma sahip olurlar.
Evcil hayvan sahiplerinin bağışıklık sistemleri ve sağlık durumları daha yüksektir;
Yapılan bazı bilimsel araştırmalarda kan basıncının düzenlenmesinde kolestorol seviyesinin düşürülmesinde, anksiyetik bozukluklardan kurtulmada, opezite ve kalp ve damar hastalıklarının azalmasında etli olduğu tespit edilmiştir. Evcil hayvanlar Sağlığımız için etkili bir dosttur.
Evcil Hayvanlarımız kişisel gelişimimizi etkileyen dostlarımız; Journal of Personality and Social Psychology isimli bir dergi çalışmasında evcil hayvan sahiplerinin daha özgüvenli olduğu yazılır. Kişisel gelişimlere pozitif etki ettikleri olduğu kesindir.
Evcil Hayvanlarımız bireylerin hayatının düzenli olmasına sebep olur; evcil hayvanın yemek saatlerini düzenlemek, gezdirme saatleri ile spor yapmak, veteriner hekim ziyaretleri planlamak, mama takibi ve araştırması yapmak vb aktiviteler düzenli olmamıza yardımcı olan planlamalardır. Bireylerin evcil hayvanlar beslemesi ve onlarla arkadaşlık etmesi büyük ölçüde stresi azalttığı görülmektedir.
Bağlıca Pethekim Veteriner Kliniği/ 05558881043
devamını oku... Adres: Bağlıca Mahallesi 1231 Sokak No:3/C Bağlıca-Ankara


Hoşdere Veteriner Kliniği 2000 senesinde Veteriner hekim Süleyman Özpolat tarafından kurulmuştur.
Ekonomik kaygı taşımadan mesleğini uygular. Minik dostlarımızın korku ve endişelerini en aza indirecek yöntemler uygular. Canlılara ve çevreye saygılıdır. Mesleğine ve meslektaşlarına saygının bilincindedir. Yıllara dayalı bilgi ve tecrübesini teknolojik gelişmeleri takip ederek sürekli geliştirirme çabasındadır. Etkinliği ve geçerliliği kanıtlanmış tedavi yöntemleri kullanır. Mesleki tecrübelerini meslektaşlarıyla paylaşmanın heyecanını yaşar.
devamını oku... Adres: Hoşdere cad. 41/7 Hoşdere Çankaya-Ankara
Barındırma
Kafes seçerken, hamsterlar için altın kurallar olduğunu aklınızda tutun. Suriye hamsterları özgürlüğü severler ve yalnız yaşamalıdırlar. Bir kafeste sadece bir Suriye hamsterı olmalıdır. Bu konuda herhangi bir istisna söz konusu olamaz. Cüce hamsterlar da sosyallerdir ve başka hamsterlarla yaşayabilirler. Dişi ve erkek hamsterları aynı kafese koymayın. Çünkü hızlı bir şekilde üremektedirler.
Suriye hamsterını telden kafeste tutun. Üstü de telden olsun. Kafesin içinde aşırı malzeme olmasından kaçının. Bu hem maliyetli olur hem de temizlemesi zor olur. Daha büyük kafesler için, evinizde yer varsa elbette bu daha iyi olacaktır.
Kafesi doğrudan gelecek ışıktan uzak bir yere koyun. Kafesin içine de uygun olan otları yerleştirin. Bu konuda veterinerinizden yardım alabilirsiniz. Çünkü bazı malzemeler evcil hayvanınıza zarar verebilir.
Hamsterlar egzersiz yapmayı çok severler. Bu yüzden de kafesin içine tekerlek koymanız gerekecektir. Hamsterlar ayrıca saklanmayı ve saklanarak uyumayı çok severler. Bu yüzden de küçük bir kutu onların bu ihtiyacını gidermek için kullanılabilir. Silindir içinde emekleyebilirler. Bu silindir de tuvalet kâğıdınızın ya da havlunuzun içinde bulunan malzeme olabilir. Ya da evcil hayvan satılan yerlerden de temin edebilirsiniz. Ve sonunda evcil hayvanınızın konfora ne kadar düşkün olduğunu göreceksiniz. Kafesin içine düzenli olarak koyacağınız kâğıt havlu onların bu konforunu sağlarken, yuvalarında oldukları hissini verecektir. Böylece onu gözlemlerken ne kadar keyifli olduklarının farkına varacaksınız.
Beslenme
Evcil hayvanınızın yiyeceği yiyecekler tamamen satın alabileceğiniz uzaklıktadır.
Veterinerlerin tavsiye ettiğine göre de iki ya da üç günde taze yiyeceklerle beslenmeyi takviye etmelisiniz. Ayçiçeği tohumları, fındık (çok fazla olmamalı, çünkü yağ oranı fazladır), taze meyveler (elma gibi) ve ıspanak, marul, havuç gibi sebzeler denenmelidir. Bu meyvelerin ve sebzelerin mutlaka temiz olduğundan emin olun. Ayrıca evcil hayvanınıza asla fasulye, soğan, patates, çikolata, şeker ve sağlıksız yiyecekle beslemeyiniz.
Temiz ve taze suyu her zaman ulaşabilecekleri yere koyun. Her gün değiştireceğiniz silindirik bir kaba koyabilirsiniz.
Hamsterlar gerçekten de meraklı hayvanlardır. Bu yüzden de kafesini incelerken çıkabilecekleri herhangi bir yer olup olmadığını kontrol edin. Aksi takdirde, evinizin içindeki kabloların ya da yiyeceklerin kemirileceğini unutmayınız.
Genel Bakım
Ev işlerini ve temizliğini unutun. Her gün onun kafesinin etrafında bulunan yenilmemiş yiyeceklerle karşılaşacağınızı unutmayın. Ayrıca her hafta yatağını çıkarın ve değiştirin. Kafesin altındaki kısmı sıcak ve sabunlu suyla temizleyin, ovun.
Hamsterların dişi sürekli olarak uzamaktadır. Bu yüzden de hamsterlar çiğnemeye ihtiyaç duyarlar. Ona vereceğiniz herhangi bir çubuğun kimyasallardan uzak olduğundan emin olunuz. Köpek bisküvileri dişleri için uygun olacaktır.
Küçük evcil hayvanınıza alışmanız ve aynı zamanda onu kendinize alıştırmanız önem taşımaktadır. Hamsterınıza küçük ikramlar vererek başlayın ve eğer elinizden ikram yemeyi kabul etmeye başlarsa, onu kibarca ve güvenli bir şekilde tutabilirsiniz. Öncelikle kısa süreyle onu tutun ve daha sonra ona temas edeceğiniz süreyi kendiniz ayarlayın.
Hamsterınız vahşiliğini yitirmeye başlayıp size alıştığında, her gün kafesin dışında güvenli ve kapalı bir bölgede gözleminiz altında onu teftiş edebilirsiniz. Alandaki elektrik tellerini hamsterın etrafından uzak tutun ve kemirebileceği hiçbir şeyi ortada bırakmayın.
Veteriner Bakımı
Eğer evcil hayvanınızın hasta olduğunu düşünüyorsanız, bunu kesinlikle ertelemeyin. Hemen gerekli tedavi için ilaç takviyesi sağlayın. Yaygın olarak göreceğiniz belirtiler ise donuk gözlerle bakması, keçe gibi olan kürkü, kilo kaybı, titreme, akan burnu ve ishaldir. Ayrıca insanlara bulaştırmaları mümkün olan soğuk algınlığı da geçirebilirler.
Hamster Tedarik Listesi
- 10-gallonluk akvaryum (minimum) almalısınız. Ayrıca üstü tellerle kaplı olup, telli kafes olmalıdır. Ya da plastik kemirgen yeri oluşturulmalıdır. Aynı zamanda da bulunduğu ortamın daha konforlu olması için de ot koyabilir ya da tuvalet kâğıdı dahi serebilirsiniz.
- Küçük kutular veya çiçek saksısı koyabilirsiniz. Bu da uyuması için uygun ortam sağlar.
- Tekerlekle egzersiz yapmalıdır.
- dişleri için de silindir gerekecektir. (Tuvalet kâğıdının kalan kısmını kullanın)
- Beslenmesi için gereken yiyecek karışımı.
- Kafese monte edilebilecek su şişesi hamster için önem taşıyacaktır.
- Boyanmamış, herhangi bir işlemden etkilenmemiş tahta veya güvenli çiğneme oyuncağı evcil hayvanınızın iyi gelişmesine ve mutlu olmasına neden olacaktır.
