KUŞLARIN SAĞLIKLI KALABİLMELERİ İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

blog yazısı ekle !

KUŞLARIN SAĞLIKLI KALABİLMELERİ İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ankara Veteriner

Günümüzde bir çok kişi gerek evinde olsun gerek bahçesinde evcil hayvan bakmaktadır. Evcil hayvanlarımızın büyük bir kısmı ise 5 cins canlıdan oluşmaktadır. Kedi, köpek, balık, kaplumbağa ve bir çok kişinin eşsiz tutkusu olan kuşlar. Özellikle Ankara kuş fuarında görülen ilgiden sonra kuş tutkusu herkesin aklına iyice yerleşti.



Bu kuş tutkusu öyle bir şey haline geldi ki bir çok fuarı gerisinde bırakan bir kuş fuarı oluştu günümüzde. Diğer bir yandan kuşların fiyatları da dudak uçuklatacak cinsten. Araba fiyatına kuşlar satılmakta bu fuarlarda.

Ancak kuşlar öyle karşıdan bakmakla sağlıklı kalmamaktalar. Kuşların sağlıklı kalabilmeleri için dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bunları yazmak gerekirse ilk önce temiz ilk önce temizlik gelmektedir. Temizlik her evcil hayvanda olduğu gibi kuşlarında en büyük gereksinimidir. Hem ev sağlığını hem de evcil hayvanımızın sağlığını tehlikeye atan bu durumun önünde durmak tamamen bizim elimizde. Kuşlar kafesinden çıkıp tuvaletlerini kediler veya köpekler gibi yapamayacakları için neredeyse her gün kafeslerin temizlenmesi gerekmektedir.

Sağlıklı evcil hayvanlar için diğer bir önemli nokta ise beslenme olacaktır. Beslenmeleri konusunda oldukça dikkat edilmesi gereken evcil hayvanlarımızın içinde kuşlara daha çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Çünkü kuşlar kafeslerinin içinde yemliklerine ne koyarsak onları yemek zorundalar. Bu sebeple yem seçimi yaparken kesinlikle vitaminli, mineralli ve kalsiyumlu yemler tercih edilmelidir. Kuşların kafeslerine su konulurken kesinlikle dezenfekte edici ilaçlar ile su temizlenmelidir.

Kuşlar tatlı şeyleri oldukça severler ve bu sebeple kafeslerinde tatlı ekstra takviye yiyecekler konulması kuşların mutluluğu için oldukça önemlidir. Aynı zamanda mutlu olan kuşlar daha sağlıklı ve güzel şekilde olacaklardır.

Kuşlar için sağlık ve daha bir çok şey oldukça önemlidir ancak kuşların sağlığını etkileyen en temel problem hareketsizliktir. Kuşları belirli aralıklar ile kapalı alanlarda uçmaları için salarsanız daha sağlıklı olacaklardır. Kuşların doğası uçmalarını emretmektedir ancak kafeslerin içerisinde yaşasalar bile bu ayrıcalığı evcil hayvanlarımıza yaşatmalıyız. Rahatla uçabilmeleri için kuşları rahat bir şekilde uçabilecekleri ortamlar ile beslemeliyiz.