KEDİ VE KÖPEKLERİN KISIRLAŞTIRMA SONRASI BAKIMI - KISIRLAŞTIRMA

blog yazısı ekle !

KEDİ VE KÖPEKLERİN KISIRLAŞTIRMA SONRASI BAKIMI - KISIRLAŞTIRMA

Ankara Veteriner

Kedi ve köpeklerin kısırlaştırılması olağan, doğru ve yaygın olmasına rağmen bu işlemin cerrahi bir operasyon olduğu unutulmamalı. İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da bu tür operasyonların ardından özenli bir bakım süreci gerekir. Ameliyatın ardından temiz, sıcak ve kuru bir alanda hayvanın istirahat etmesi gerekir.




Ameliyatın ve anestezinin ardından gelen iyileşme sürecinde hayvanın sağlık durumu ve belirtileri yakından izlenmeli ve aşağıdaki durumlardan biri meydana gelmesi durumunda veteriner kliniği ile derhal iletişime geçilmeli:

Kanama, aşırı halsizlik, depresyon, iştah kesilmesi, su içme isteğinde düşüş, titreme, vücut sıcaklığında olağan dışı düşüş ya da artış, düzensiz yürüyüş, solgun diş eti, nefes almada zorlanma, kusma ve ishal.

Abidinpaşa Veteriner Kliniği

Abidinpaşa

Abidinpaşa Veteriner Kliniği olarak, geniş bir hizmet yelpazesi sunarak rutin sağlık kontrollerinden acil durum müdahalelerine kadar her türlü ihtiyaca cevap veriyoruz.

Evcil dostlarınızın sağlığını korumak ve geliştirmek için son teknolojiyi ve güncel tıbbi bilgiyi kullanarak en etkili tedavileri sunuyoruz.

Güler yüzlü ve samimi ekibimiz, sizin ve evcil dostlarınızın konforunu ve güvenliğini her zaman ön planda tutarak Abidinpaşa Veteriner Kliniği'nde, sevgi dolu bir atmosferde en iyi bakımı sağlamak için sabırsızlıkla sizi bekliyoruz.devamını oku...
Adres: Tıp Fakültesi Caddesi Balkiraz Mahallesi 69/D Mamak - Ankara

Vetes Veteriner Kliniği

Kırkkonaklar

Evcil Dostlarınız İçin, Vetes Ankara Çankaya Veteriner Kliniği.

Vetes Veteriner Kliniği, Ankara'nın Çankaya ilçesinde, 2021 yılında veteriner hekim Esra Bozkurt tarafından kurulmuştur. Kliniğimiz, evcil hayvanlarınızın sağlığına öncelik vererek, kapsamlı veteriner hizmetleri sunmaktadır.

Veteriner hekim Esra Bozkurt, uzun yıllar boyunca veteriner hekimliği alanında deneyim kazanmıştır. Kendisi, evcil hayvanlarınızın tedavisi ve bakımı konusunda bilgi ve deneyim sahibidir.

Tüylü Dostlarımızın İhtiyaçlarını Gideriyoruz!

Vetes Veteriner Kliniği'nin hizmetleri arasında, rutin sağlık kontrolleri, aşılar, hastalık teşhisleri, cerrahi operasyonlar, diş tedavileri, beslenme danışmanlığı ve acil durum müdahaleleri gibi birçok konu yer almaktadır.

Kliniğimiz, son teknoloji cihazlar ve ekipmanlarla donatılmıştır. Bu sayede, evcil hayvanlarınızın sağlık durumunu en iyi şekilde değerlendirip, doğru teşhisler koyabilmekteyiz. Ayrıca, kliniğimizdeki tüm personel, hayvansever ve evcil hayvanlarınızın mutluluğunu ve konforunu ön planda tutmaktadır.

Kısacası, Vetes Veteriner Kliniği, evcil hayvanlarınızın sağlığına özen gösteren, deneyimli ve bilgili veteriner hekimlerimiz ve uzman personelimizle, kaliteli ve güvenilir veteriner hizmetleri sunmaktadır. Evcil hayvanlarınızın mutluluğu ve sağlığı bizim önceliğimizdir.
devamını oku...
Adres: Kırkkonaklar Mahallesi Şemşettin Günaltay Caddesi 310.Sokak No:2/B Kırkonaklar - Ankara

Telepati Hayvan Hastanesi Keçiören

Keçiören

Telepati Hayvan Hastanesi olarak şubemizle beraber tam donanımlı ve uzman veteriner hekim kadromuzla patili dostlarımız için 7/24 hizmet vermekteyiz.devamını oku... Adres: Şehit Kubilay Mahallesi Değirmendere Caddesi No:32 Keçiören - Ankara

Pet Care Veteriner Kliniği

Yıldız

devamını oku... Adres: Yıldızevler Mahallesi Rabindranath Tagore Caddesi No:15/B Yıldız-Ankara

Bestekar Veteriner Kliniği

Tunalı

devamını oku... Adres: Bestekar Sokak. No:17/1 Çankaya - Ankara

Starvet Veteriner Kliniği

Dikmen

Ankara Çankaya Dikmen Bölgesinde Starvet Veteriner Kliniği olarak Kedi Kuş Köpek Tavşan GinePig ve diğer egzotik dostlarımızın da Aşı'dan Ameliyat'a Mr Tomografiden Tıraş uygulamalarına kadar Profesyonel ekibimizle hizmet vermekteyiz. Yurtdışı çıkış işlemleri ve kuduz titrasyon testi için de bize ulaşabilirsiniz.

Internet Sitemiz: starvetveteriner.com

Veteriner Hekimimiz Bekir Kürşad Erdinç İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi mezunudur.

- 2019-2021 Ankara Büyükşehir belediyesi sorumlu Barınak veteriner hekimi

- 2021 2022 Petcode İstanbul ameliyathane sorumlu Veteriner hekimi

- 2022 Ekim Starvet Veteriner Kliniği kurucu başhekimi

Eğitim Ve Sertifikalar

. Uluslararası Katılımlı 1.Egzotik ve Yaban Hayvan Hekimliği Kongresi/İstanbul (3/05/2014)

. Uluslararası Bilimsel Araştırma Kongresi/İstanbul (30/04/2015)

. Tierlnsel Umut Evi Kısırlaştırma ve Hayvan Refahı Projesi/Edirne (18-25/05/2015)

. Program of Summer School of Food Hygiene Brno Üniversitesi / Çek Cumhuriyeti (13-23/07/2015)

. Greenbalkans Wildlife Rehabilitation And Breeding Centre Bulgaristan/Starazagora (1-10/09/2015)

. 32.Dünya Veteriner Hekimler Kongresi/İstanbul (13-17/09/2015)

. 18.Uluslararası Bilimsel Araştırma Kongresi /İstanbul(26-28/04/2016)

. İnsan , Hayvan Ve Çevre Sağlığı Açısından Veteriner Atıkların Yönetimi Paneli/İstanbul (20/04/2017)

. Veterinary Clinical Training Program Faculty of Veterinary University in Skopje Makedonya (14-25/08/2017)

. Hayat Ve Egzotik Hayvan Hekimliği Temel Bilgi Eğitimi 1 /İstanbul(25/02/2018)

. Cernek Halkalama Kampı Kuş Halkalama Çalışması /Samsun(7-14/04/2018)

. Vektör Kaynaklı Hastalıklarla Gerçek Mücadele Semineri/İstanbul (28/02/2019)


devamını oku...
Adres: Harbiye Mahallesi Sokullu Mehmet Paşa Caddesi No:21/A Dikmen Çankaya - Ankara

Happy Veteriner Kliniği

Hoşdere

devamını oku... Adres: Hoşdere cad. No: 64/A Çankaya-Ankara

Monovet Veteriner Tıp Merkezi

Etimesgut

devamını oku... Adres: Suvari Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Öz Kuyumcular Çarşısı No:7F/1 Etimesgut-Ankara

İncek Petlife Veteriner Kliniği

İncek

İncek Petlife Veteriner Kliniği
Ankara İncek'te bulunan İncek Petlife Veteriner Kliniği



devamını oku...
Adres: Kızılcaşar mah. Zafer cad. İncek Köy sitesi A Blok No:6 (Tekyapı kooperatifi Denizatı pastanesi karşısı) İncek-Ankara

Pet Care Center

Çayyolu

Deneyimli hekimlerden oluşan kadromuz ile güncel ve teknolojik gelişimleri takip ediyor ve bunları kliniğimize entegre ediyoruz.


Sizlere Muayene, Ameliyat, Ameliyat sonrası bakım, İleri teknoloji dijital görüntümele, Anestezi, Yoğun bakım, Ağız diş sağlığı Koruyucu hekimli desteği ile hizmet vermekteyiz. Pet Care Center olarak amacımız hijyenik ortamımız ve teknolojik şartlarımızla evcil dostlarımıza en iyi hizmeti vermektir.


Hastalarımızın en kısa sürede sağlığına kavuşmaları temel prensibimizdir. Bunun için Çayyolu Alacaatlı da bulunan Pet Care Center kliniğimize sizi ve patili dostlarımızı bekleriz
devamını oku...
Adres: Alacaatlı Mahallesi 3315. Sokak No:18 Çayyolu - Ankara

VetCo Veteriner Kliniği

Ümitköy

devamını oku... Adres: Mutlukent Mah. 2432. Cad. No: 51/2 Ümitköy-Ankara

Anka Çayyolu Veteriner Kliniği

Çayyolu

İlk ve orta öğretimini Kahramanmaraş'ta bitiren hekimimiz Sefa ARSLANHAN 2007 yılında İstanbul üniversitesi Veteriner Fakültesine giriş hakkı kazanmıştır.

2012 yılında mezun olup altı yıl boyunca İstanbul Avrupa yakasındaki hayvan hastaneleri, poliklinikleri ve kliniklerinde çalışmıştır.

2018 yılında yılında Kahramanmaraş Belediyesi Sokak Hayvanları Rehebilitasyon ve Tedavi Merkezinde çalışmış olup edindiği tecrubeyi Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesinde Dulkadiroğlu Veteriner Kliniği'inde minik dostlarımız ve hasta yakınları ile 7/24 paylaşmayı hedeflenmiştir.

Ancak; 06.02.2023 tarihinde gerçekleşen asrın felâketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Ankara'ya yerleşmiş ve Ankara Çankaya ilçesinde Çayyolu mevki Alacaatlı mahallesinde Anka Çayyolu Veteriner Kliniği hizmete açmıştır.

Öğrenimlerine ek olarak güncel yayınları ve kongreleri de takip ederek mesleki gelişimine devam etmektedir.
devamını oku...
Adres: Alacaatlı Mahallesi 3317 Sokak No:2/5 - EA ( Bulvar Üzerinde ) Çayyolu-Ankara

Bulut Veteriner Kliniği

İncek

devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi 3341. Sokak No:1 D:8C İncek-Ankara

VetVital Veteriner Kliniği

Birlik Mahallesi

devamını oku... Adres: 414.Cadde No:18/B Birlik Mahallesi-Ankara


Aşılama

Kedi veya köpek aşılandıktan itibaren sağlık durumu yakından takip edilmeli, aşılandığı bölge sık sık kontrol edilmeli (omuz, bacak vs), aşağıdaki belirtilerden biri gözlenmesi durumunda derhal veteriner kliniği ile iletişime geçilmeli:

Yüzde şişkinlik, kurdeşen, topallama, salya artışı, kaşıntı ve aşı bölgesinde meydana gelecek acı ve şişme.

Beslenme

Ameliyat sonrası eve geldikten iki saat sonra, normal bir öğünün yarısı kadar bir yiyecek hayvana verilmeli ve beslenmesi sağlanmalı. Hayvan 16 haftalıktan küçükse eve gelir gelmez normal yiyeceğinin yarısı kadar bir gıda ile beslenmeli. Eğer hayvan yemek yemek istemezse şurupla beslenmesi sağlanmalı. Genelde ameliyattan çıkan hayvanlar eve geldikleri gün iştahsızlık yaşalar ve yemek yemezler. Bu durum hayvan sahipleri tarafından göz önünde bulundurulmalı ve endişe edilmemeli. Böyle bir durumda hayvanın etrafından yemek kaldırılmalı ve önüne yalnızca bir miktar su konulmalı. Operasyondan ertesi gün ise her zamanki beslenme düzenine uygun şekilde hayvanın beslenmesi sağlanmalı. Beslenmeyi ertesi gün de reddetmesi veya ishal başlangıcı durumunda ise veteriner kliniği ile irtibata geçilmeli.

Ağrı Kesiciler

Hayvanlara kısırlaştırma ameliyatı esnasında vücutta uzun süre etkisini gösteren ağrı kesici ilaçlar da verilir. Dolayısıyla eve geldikten sonra hayvanınızın acı çektiğini düşünür ve bu acıyı dindirmek için insanlar için üretilmiş ağrı kesici ilaçları hayvanınıza verirseniz, hayati bir hata yapmış olursunuz. Ağrı kesici ilaçlar yalnızca veterinerlerin uygun görmesi durumunda ve önerdikleri uygun ilaçlar seçilerek verilmeli.

Ameliyat Bölgesi

Hayvanlarda ameliyat sonrası operasyon yapılan bölgenin dış tarafına dikiş atılmaz. Bütün dikişler deri altında bulunur. Bu dikişler de zamanla eriyerek kaybolur. Dolayısıyla kliniğe giderek dikişlerin aldırılmasına gerek yoktur.

Erkek kedilere uygulanan cerrahi işlem oldukça küçük bir alandadır ve dikiş atılarak veya tıbbi kullanıma uygun yapıştırıcılar ile kapatılmasına gerek yoktur. Testis bölgesinde meydana gelen bir iki açık bölge ise olağandır ve dikiş atılması gerekmez.

Hayvan sorun çıkarmadığı takdirde, ameliyat bölgesinin her gün tedbir amaçlı kontrol edilmesi önerilir. Eğer bu bölge çok kırmızı ise, sarı veya yeşil akıntılar oluyorsa, kötü bir koku varsa, dokunulmayacak kadar sıcaksa veya büyüyen bir yumru varsa mutlaka veteriner kliniği ile iletişime geçilmeli. Veterinerin önermediği hiçbir ilaç, krem vs. bu bölgeye uygulanmamalı.

Dövme

Ameliyat olan hayvanlara Amerika ve Avrupa'da küpe yerine genellikle kulak içine dövme yapılıyor. Bu yöntem ülkemizde de yavaş yavaş yaygınlık göstermeye başladı. Küpe yerine dövme yapılaması hayvanın sağlığı açısından çok daha iyi bir yöntem. Çünkü küpenin yırtılması veya kopması durumunda hayvanın enfeksiyon kapması ihtimali artabiliyor. Dövme işleminde genelde bir risk bulunmamasına rağmen steril malzemeler kullanılmadığı durumlarda enfeksiyon durumları görülebiliyor. Dolayısıyla tedbir amaçlı hayvanın dövme yapılan bölgesinin gözlenmesi; herhangi bir kızarıklık, şişme ve iltihap durumunda veteriner kliniği ile bağlantıya geçilmesi gerekir.

Ameliyat bölgesinin yalanması

Hayvanın ameliyat bölgesini yalaması kendisine dayanılmaz bir acı yaşatmasına ve enfeksiyon kapmasına sebep olabilir. Bu bölgeyi yalamasını önlemek için ise boyunluk kullanılabilir. Ameliyattan sonra 7 ila 10 gün boyunca boyunluk kullanılması hayvanın daha iyi bir iyileşme süreci geçirmesi için faydalı olacaktır.

Diğer hayvanlar ile temas

Hadım edilmiş bir erkek hayvan, bu işlemin üzerinden geçen 30 gün boyunca kısırlaştırılmamış bir dişi hayvan ile çiftleşebilir ve gebe kalmasını sağlayabilir. Kısırlaştırılmış bir dişi hayvanın da hadım edilmemiş erkek hayvanlardan uzak tutulması gerekir. Erkek hayvan dişi ile çiftleşmek isteyebilir. Ayrıca, klinikten ayrılan hayvanlar başka hayvanların ortamdaki kokusuna maruz kalabilir ve klinikten ayrıldıktan sonra bu koku farklılığı nedeniyle diğer hayvanlar ile kavga edebilir. Dolayısıyla operasyondan sonra hayvanlar için diğer hayvanlar ile temas haline olmayacakları alanlar yaratılması gerekir.

Oyun isteği

Evcil hayvanlarımız, özellikle köpekler sıklıkla ilgi görmek, sahipleri ile oyun oynamak ister. Ancak, cerrahi operasyonun ardından ne yazık ki oyun oynamalarını, zıplamalarını engellemek gerekiyor. Aksi halde ameliyat bölgelerinde şişme meydana gelebilir, bu da sağlıklarını tehlikeye atacaktır. Ameliyatın ardından en az bir hafta daha az hareket etmeleri sağlanmalı ve oyun oynamaları önlenmeli. Hayvanların hareketli olmalarını engellemek için:

  • Gözetme imkanının olmadığı durumlarda, büyüklüğü fazla hareket etmesini önleyecek ölçekte kasa, kulübe veya küçük bir odaya yerleştirilmeli. Ancak, hayvanın ayağa kalkmasını ve etrafında dönmesini önleyecek kadar küçük alanlara asla konulmamalı.

  • Hayvanın boyutları ve ağırlığı uygun ise merdiven çıkmasına izin verilmemeli ve sahibi tarafından taşınmalı.

  • Tuvaletini yapacağı zaman hayvana tasma takılarak onunla birlikte gitmek de yaralanmasını, enfeksiyon kapmasını önlemede etkili olacaktır. Ancak hayvanı uzun süre yürütmemek ve diğer hayvanlarla dalaşmasını, insanların onunla oynamasını önlemek gerekir.

Tuvalet Alışkanlığı

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken bir başka husus da hayvanın tuvalet alışkanlığıdır. Eğer hayvan düzenli olarak idrarını yapmıyor veya dışkılamıyorsa veteriner kliniği ile iletişime geçilmelidir. Aynı zamanda hayvanın idrarında kan olup olmadığına da dikkat etmek gerekir. Ameliyattan sonraki ilk 24 saat içinde küçük bir miktar kanın görülmesi dişi hayvanlarda olağan olarak değerlendirilir ve endişe etmeye gerek yoktur. Ancak bu durumun devam etmesi veteriner kontrolünü gerektirir.

Temizlik

Ameliyat sonrası hayvanın yıkanması için en az 10 gün beklenilmesi gerekir. Aksi halde hayvanın ameliyat bölgesinin açılması gibi tehlikeli durumlar yaşanabilir.

Erkek kediler için kedi kumu

Kumdaki toz kedinin ameliyatlı bölgesine girebilir ve hayvanın enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Böyle bir tehlikeyi önlemek için küçük parçalara ayrılmş kağıtlar veya pişmemiş pirinçler bir süreliğine kedi kumu yerine kullanılabilir.

Kediler için yuva yeri

Kedilerin iyileşme sürecinde kendilerini güvende ve rahat hissetmeleri oldukça önemlidir. Bunu hissettirebilmek için kediyi banyo, çamaşır odası ve mutfak gibi sürekli kullanılmayan sessiz bir alana yerleştirmek ve ışığını kapalı tutmak gerekir. Sürekli olarak taze gıdalar ve yeterli su vermek, yuvasını temiz tutmak da büyük önem taşıyor.