EDEBİYATTA KEDİLER

blog yazısı ekle !

EDEBİYATTA KEDİLER

Ankara Veteriner

Bir kedi tüm bir hayatı değiştirebilir. Kötü giden şeyleri düzeltebilir, insanlara yürek ısıtan umutlar verebilir, dünya üzerindeki yegane dostumuz olabilir ve hatta uygarlıkları değiştirebilirler.

Tüm bunların hepsini de o umursamaz, mağrur tavırlarıyla yaparlar. Minik tatlı patileri, ıslak pembe burunlarıyla yüreğimize işlerler. Öyle güzel işlerler ki suretlerine kitaplar yazılır, şiirler söylenir, şarkılar bestelenir. Şahsına münhasır hal ve hareketleriyle tüm insanlığı nasıl da hayran bırakırlar kendilerine.

Hal böyle olunca, edebiyatta da sık sık karşılaşırız kedilerle. Büyüleyici ve anlaşılması zor her şey gibi kediler de çok yakışırlar şiirlere, romanlara.

Kediler entellektüeldir. Kitap severler, kitap kokusunu severler, kitaplıkların en üst raflarını severler, kağıtlar üzerine yatmayı severler, bir şeyler yazmaya çalışan kalemleri severler...

Bilen bilir, kedi hikayeleri asla bitmez. İlham periniz bir kedicikse, üretkenliğiniz asla tükenmez. Masallarda, romanlarda, hikayelerde, şiirlerde hep bir yerlerde aklı, ruhu ve sivri pençeleriyle bir kedi çıkar karşımıza.



Sam Stall ''Uygarlığı Değiştiren 100 Kedi'' isimli eserinde bilim, sanat, tarih, edebiyat ve birçok alana katkıda bulunan kedilerin birbirinden ilginç öykülerini paylaşmıştır. 100 tane kedi düşünün ki uygarlığı değiştirmiş olsun...

1967 yılında yazılmış Charlet Perrault'un 'Çizmeli Kedi' si , 1856 yılında Lewis Carroll'un yazdığı 'Alice Harikalar Diyarında'ki 'Cheshine kedisi'... Hepsi çocukluğumuzu geçirdiğimiz kedili eserler.

Kedi dediğimizde sadece bir hayvandan bahsetmeyiz. Ruhuyla, zarafetiyle, o burnu dik, kibirli bir o kadar da narin duruşuyla edebiyata sevdalı bir çok yazar ve şairimizi kendisini yazmaya mecbur bırakmıştır. 'Hüseyin Rahmi Gürpınar, Özdemir Asaf, Sait Faik Abasıyanık, Tomris Uyar, Necip Fazıl Kısakürek, Bilge Karasu, Cihat Burak, Tevfik Fikret, Cahit Sıtkı Tarancı, Nurullah Ataç, Halid Ziya Uşaklıgil, Peyami Safa, Orhan Veli, Nazım Hikmet... ve adını sayamadıklarımız' Herbiri kedi sevmiş, kediden ilham almış, kediyi edebiyatlarına geçirmekten kendilerini alamamışlardır. Zaman zaman da kedilerle kadınları bağdaştırmış öyle kaleme almışlardır.

Popüler edebiyatta da bir çok kitapta baş kahramanı kedicik olan romanlar görmek mümkün. Gerçek hayattan alıntı olan kitaplar da var. James Bowen'in 'Sokak Kedisi Bob' isimli kitabı gerçekte yüreklere dokunan sıradışı bir dostluk hikayesi. Uzun süre en çok satanlar listesinde kalmış , öyle ki 2. ve 3.kitapları çıkartılıp hikaye devam ettirilmiştir. Yaralı bir sarman kedinin sokaklarda yaşayan adamın hayatını nasıl da derinden değiştirdiğine dair bir hikaye. Gözleri yaşartan bir umut mesajı.

Gwen Cooper'ın 'Sevgi Bağı' Homeros isimli kör bir kedinin cesur ve kararlı hikayesini anlatıyor. Okuyucuya , 'Onun hayatı, dokuz sıradan hayata bedeldir.' Seklinde yorum yaptıracak kadar yürek ısıtan bir kitap.

Tomris Uyar ne de güzel demiş: 'Hangimiz bir kedi kadar bağımsız , barışığız dünyayla.'

Benim için en güzel kedili şiir Özdemir Asaf'tan.J

'bir mum yanıyordu bir evin odasında.

O evde bir de kedi vardı

Geceler indiğinde kendi havasında

Mum yanar, kedi de oynardı.

Mumun yandığı gecelerden birinde

Kedi oyunlarına daldı.

Oyun arayan gözlerinde

Mumun alevi yandı,

Baktı,

Mumun titrek alevinde

Oyuna çağıran bir hava vardı.

Oyunlarını büyüten kedi büyüdü

Kendi türünde çocukçasına

Döndü dolaştı, yavaş yavaş yürüdü

Geldi mumun yanına, oyuncakçasına.

Bir baktı, bir daha, bir daha baktı

Mumun alevinin dalgalanmasına

Uzandı bir el attı.

Bıyıklarını yaktırmadan anlamayacaktı.

İlk kez gördüğü mumun yakmasına

İnanmayacaktı.

....' Özdemir Asaf

VET.HEK ASLIHAN DOYUK

VETCO VETERİNER KLİNİĞİ