KUŞ BESLEMEK

blog yazısı ekle !

KUŞ BESLEMEK

Ankara Veteriner

Birçok insan kuşların renklerinden, aklından, iletişim kurabilmelerinden ve duyma becerilerinden dolayı onlara hayranlık duyarlar. Ama ne yazık ki, bu yüzden de insanlar kuşları sıkıcı kafeslerde evcil hayvan olarak yapayalnız tutmaya çalışırlar. Fakat kuşların doğaya ne kadar bağlı olduklarını, sadece onları uçarken gözlemleyerek anlamak mümkündür. Onlar için özgürlüğün, arkadaşlarıyla uçmanın, keşfetmenin ve eş bulmanın ne kadar önemli olduğunu bilsek de, onları bunlardan mahrum ederek kuşları mutsuz, bir hapis hayatının içinde tutar gibi ve hatta ölene dek tutarız. Diğer kuşlar ise insanlar kuşların ev ortamına uygun olmadığını anladıklarında bırakılırlar.




Lütfen evcil hayvan olarak kuş almaktan kaçının. Bu isteğinize karşı koymak için elinizden geleni yapın. Eğer zaten bir kuşa sahipseniz, onların hakkında bilgi edinin ve onları nasıl mutlu, sağlıklı bir şekilde besleyebileceğinizi araştırın.

Hiçbir kuş bir ada değildir.

Kuşlar için arkadaş edinmek fazlasıyla gereklidir. Eğer kuşunuz tekse, aynı türde veya benzer türde bir tane daha kuş edinin.

Telepati Hayvan Hastanesi Keçiören

Keçiören

Telepati Hayvan Hastanesi olarak şubemizle beraber tam donanımlı ve uzman veteriner hekim kadromuzla patili dostlarımız için 7/24 hizmet vermekteyiz.devamını oku... Adres: Şehit Kubilay Mahallesi Değirmendere Caddesi No:32 Keçiören - Ankara

Bulut Veteriner Kliniği

İncek

devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi 3341. Sokak No:1 D:8C İncek-Ankara

Starvet Veteriner Kliniği

Dikmen

Ankara Çankaya Dikmen Bölgesinde Starvet Veteriner Kliniği olarak Kedi Kuş Köpek Tavşan GinePig ve diğer egzotik dostlarımızın da Aşı'dan Ameliyat'a Mr Tomografiden Tıraş uygulamalarına kadar Profesyonel ekibimizle hizmet vermekteyiz. Yurtdışı çıkış işlemleri ve kuduz titrasyon testi için de bize ulaşabilirsiniz.

Internet Sitemiz: starvetveteriner.com

Veteriner Hekimimiz Bekir Kürşad Erdinç İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi mezunudur.

- 2019-2021 Ankara Büyükşehir belediyesi sorumlu Barınak veteriner hekimi

- 2021 2022 Petcode İstanbul ameliyathane sorumlu Veteriner hekimi

- 2022 Ekim Starvet Veteriner Kliniği kurucu başhekimi

Eğitim Ve Sertifikalar

. Uluslararası Katılımlı 1.Egzotik ve Yaban Hayvan Hekimliği Kongresi/İstanbul (3/05/2014)

. Uluslararası Bilimsel Araştırma Kongresi/İstanbul (30/04/2015)

. Tierlnsel Umut Evi Kısırlaştırma ve Hayvan Refahı Projesi/Edirne (18-25/05/2015)

. Program of Summer School of Food Hygiene Brno Üniversitesi / Çek Cumhuriyeti (13-23/07/2015)

. Greenbalkans Wildlife Rehabilitation And Breeding Centre Bulgaristan/Starazagora (1-10/09/2015)

. 32.Dünya Veteriner Hekimler Kongresi/İstanbul (13-17/09/2015)

. 18.Uluslararası Bilimsel Araştırma Kongresi /İstanbul(26-28/04/2016)

. İnsan , Hayvan Ve Çevre Sağlığı Açısından Veteriner Atıkların Yönetimi Paneli/İstanbul (20/04/2017)

. Veterinary Clinical Training Program Faculty of Veterinary University in Skopje Makedonya (14-25/08/2017)

. Hayat Ve Egzotik Hayvan Hekimliği Temel Bilgi Eğitimi 1 /İstanbul(25/02/2018)

. Cernek Halkalama Kampı Kuş Halkalama Çalışması /Samsun(7-14/04/2018)

. Vektör Kaynaklı Hastalıklarla Gerçek Mücadele Semineri/İstanbul (28/02/2019)


devamını oku...
Adres: Harbiye Mahallesi Sokullu Mehmet Paşa Caddesi No:21/A Dikmen Çankaya - Ankara

Anka Çayyolu Veteriner Kliniği

Çayyolu

İlk ve orta öğretimini Kahramanmaraş'ta bitiren hekimimiz Sefa ARSLANHAN 2007 yılında İstanbul üniversitesi Veteriner Fakültesine giriş hakkı kazanmıştır.

2012 yılında mezun olup altı yıl boyunca İstanbul Avrupa yakasındaki hayvan hastaneleri, poliklinikleri ve kliniklerinde çalışmıştır.

2018 yılında yılında Kahramanmaraş Belediyesi Sokak Hayvanları Rehebilitasyon ve Tedavi Merkezinde çalışmış olup edindiği tecrubeyi Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesinde Dulkadiroğlu Veteriner Kliniği'inde minik dostlarımız ve hasta yakınları ile 7/24 paylaşmayı hedeflenmiştir.

Ancak; 06.02.2023 tarihinde gerçekleşen asrın felâketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Ankara'ya yerleşmiş ve Ankara Çankaya ilçesinde Çayyolu mevki Alacaatlı mahallesinde Anka Çayyolu Veteriner Kliniği hizmete açmıştır.

Öğrenimlerine ek olarak güncel yayınları ve kongreleri de takip ederek mesleki gelişimine devam etmektedir.
devamını oku...
Adres: Alacaatlı Mahallesi 3317 Sokak No:2/5 - EA ( Bulvar Üzerinde ) Çayyolu-Ankara

Abidinpaşa Veteriner Kliniği

Abidinpaşa

Abidinpaşa Veteriner Kliniği olarak, geniş bir hizmet yelpazesi sunarak rutin sağlık kontrollerinden acil durum müdahalelerine kadar her türlü ihtiyaca cevap veriyoruz.

Evcil dostlarınızın sağlığını korumak ve geliştirmek için son teknolojiyi ve güncel tıbbi bilgiyi kullanarak en etkili tedavileri sunuyoruz.

Güler yüzlü ve samimi ekibimiz, sizin ve evcil dostlarınızın konforunu ve güvenliğini her zaman ön planda tutarak Abidinpaşa Veteriner Kliniği'nde, sevgi dolu bir atmosferde en iyi bakımı sağlamak için sabırsızlıkla sizi bekliyoruz.devamını oku...
Adres: Tıp Fakültesi Caddesi Balkiraz Mahallesi 69/D Mamak - Ankara

Bestekar Veteriner Kliniği

Tunalı

devamını oku... Adres: Bestekar Sokak. No:17/1 Çankaya - Ankara

İncek Petlife Veteriner Kliniği

İncek

İncek Petlife Veteriner Kliniği
Ankara İncek'te bulunan İncek Petlife Veteriner Kliniği



devamını oku...
Adres: Kızılcaşar mah. Zafer cad. İncek Köy sitesi A Blok No:6 (Tekyapı kooperatifi Denizatı pastanesi karşısı) İncek-Ankara

Pet Care Veteriner Kliniği

Yıldız

devamını oku... Adres: Yıldızevler Mahallesi Rabindranath Tagore Caddesi No:15/B Yıldız-Ankara

Happy Veteriner Kliniği

Hoşdere

devamını oku... Adres: Hoşdere cad. No: 64/A Çankaya-Ankara

VetCo Veteriner Kliniği

Ümitköy

devamını oku... Adres: Mutlukent Mah. 2432. Cad. No: 51/2 Ümitköy-Ankara

Monovet Veteriner Tıp Merkezi

Etimesgut

devamını oku... Adres: Suvari Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Öz Kuyumcular Çarşısı No:7F/1 Etimesgut-Ankara


Barınakları, insancıl toplumları, hayvan haklarını savunan grupları, bakım evlerini (bazı kuşlar yüz yıldan fazla yaşarlar ve bu da sahiplerinden fazla yaşamaları demektir), kuş veterinerini veya kuş kurtarma organizasyonları listesini kontrol ediniz.

Yeni bir kuş edindiğinizde, hemen bir veterinere gidip check-up yaptırın. Eğer yeni gelen kuş sağlıklı ve hastalıklardan uzaksa, onu kafesine koyun veya daha geniş uçabilecekleri bir alana yerleştirin. Bir hafta boyunca kuşlarınızı gözlemleyin. Eğer birbirlerine arkadaşça davranıyorlarsa, birbirleri ile etkileşime girmelerine izin verin. Tabi ki gözlemlemeyi de ihmal etmeyin. Birbirlerine zarar vermediklerini fark ettiğinizde de, kafesi kapısını açık bırakabilirsiniz. Yeni gelen kuş da duruma alışınca dışarı çıkacaktır.

Kafesi bir yere kapısı açık olarak bırakın. Böylece yeni gelen kuş yerini güvenli olarak kullanacaktır. Kafesin dışında uçabilecekleri bir alan sağlamayı unutmayın. Ve asla bu iki kuşun birbiriyle tamamen arkadaş olacaklarını düşünmeyin. Bunun yerine evinizi onlara ayrı olarak hazırlayın. Tabi ki eğer aralarında herhangi bir bağ oluşmazsa.

Kuş gibi özgür

Her gün kuşların uzun süre uçmalarına izin verin. Kafesin dışında olabildiği kadar çok zaman harcamalarını sağlayın. Balkonunuzu ya da verandanızı büyük bir kuş kafesi haline çevirin veya mümkünse arka avlunuzda iyi hava koşulları sağlandığında büyük kuş kafesi yaptırın. Veya kuşlara uygun oda sağlayın veya kuşlarınıza zarar verebilecek herhangi bir vantilatör bulundurmayın. Kuşların egzersiz yapabileceği veya zehirsiz ağaç dallarını odada bulundurmayın. Geniş uçuş kafesleri kuşların egzersiz yapmasını sağlar. Üstelik sizin onu teftiş etmenize gerek yoktur.

Birçok kuşlara zarar vermeyen güvenli oyuncaklar sağlayın. Bunları bulabileceğiniz birçok dükkan vardır. Çiğnemelerini, oynamalarını ve entelektüel olarak gelişmesini sağlayacak temiz ve zehirsiz dallar koyun. Kuşlar 8 ile 12 saat uyumalıdırlar. Özellikle karanlıkta, sessiz bir odada ve kapalı bir kafeste olmalıdırlar.

Kuşlar Sadece Tohumlarla Yaşayamazlar

Vahşi kuşlar sadece tohum yemezler. Bu yüzden de kuşunuzun beslenmesini farklı ve besleyici hale getirin. Meyve, sebze, kuru yemiş, pişmiş fasulye bu besleyici beslenmenin parçası olacaktır. Farklı türdeki kuşlar farklı beslenme gereksinimini ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden de kuşunuzun beslenme şeklini araştırmanız ya da veterinere danışmanız zorunlu bir durum olacaktır. Yanlış beslenme yüzden doksandan daha fazla sağlık probleminin oluşmasına neden olur.

Kuşlar; vitamin, mineral ve amino asitlerinden oluşan uygun karışıma sağlıklı kalmak için ihtiyaç duyarlar. İyi bir beslenme yardımcı olacaktır; fakat uygun birçok besini karıştırarak besleme kuşunuzun tüm ihtiyaçlarını karşılar.

Pervazların üzerine yemek ve su kapları koyun. Böylece daha temiz bir şekilde beslenmiş olacaklar. Kafeslerinde herhangi bir atık madde varsa, bu temizlenmelidir. Bazı kuşlar yiyeceklerini suya düşürürler ve bu su kapları bakteri oluşmasını engellemek için günde en az iki kez temizlenmelidir. Vitaminler asla suyla birlikte verilmemelidir.

Papağana asla kum vermeyin. Kumun papağanın beslenmesinde yeri yoktur. Bu kum kursaklarında mineralleşir ve ona acı çektirir. Kum tanesi sadece tohum yiyen kanarya ve güvercin gibi kuşların beslenmesinde gereklidir.

Tüyleri Düzeltme Vakti

Kuşlarınız her gün tüylerini gagaları ile taramak için saatler harcarlar. Bu da tüylerinin hizada durmasını ve su geçirmemesini sağlar. Tüylerini düzeltmek için, sığ konteynırlar veya suyla dolu kuş havuzu sağlayın. Kuşlar suyla ıslanmayı severler. Kuşunuz banyo yaptıktan sonra, tüylerini kurutuna kadar sudan uzak tutun.

Gagayı düzeltme konusu sağlık problemi olmadıkça gerekli değildir. Çok uzayan tırnaklar veya gaga veterinere gitmenize neden olacaktır.

Yuvanızı Kuşunuz için Korunaklı Yapın

Kuşunuzu özgür bırakmadan önce; tavandaki vantilatör, su kaseleri, açık tuvaletler, elektrik telleri, geniş cam pencereler ve aynalardan kurtulun veya bunların üzerini kapatın. Ayrıca onların sıkışıp kalabileceği yerleri de güvenli hale getirin. Bitkilerinizin kuşlar için zehirli olmadığından emin olun. Bu noktada veterinerinizden gerekli listeyi almanızı öneririz.

Kuşlar çok hassas solunum sistemine sahiplerdir. Çok ısınan ve kendi kendini temizleyen ocaklar kuşlar için ölümcül olabilecek dumanları salgılarlar. Bu yüzden de kuşunuz varken bunları asla kullanmayın. Ekolojik olarak güvenli olan ürünleri kullanın. Yapay hava spreylerini, güçlü temizlik malzemelerini, kokulu şekerleri kullanmayın. Kuşların etrafında asla sigara içmeyin.

Eğer apartmanda yaşıyorsanız ve başkalarının da kuş beslediğini, aynı zamanda ihtiyaçlarını karşılayamadığını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun:

  • Ünlü bir kuş barınağı ya da geniş iç/dış kuş evi (veya çok sıcak zamanlar için dış yuva) olup olmadığını araştırın. Böylece kuşlarınız özgür kalabilir. İdeal olarak, kuşları kendi cinsinden olan saldırgan olmayan kuşlarla tutabilirsiniz. İklimi, sosyalleşme ve kişisellik için olanakları ve diyet,egzersiz, temizlik, veterinere gitme gibi diğer önemli faktörleri göz önünde bulundurun.

  • Eğer ünlü bir barınak bulamıyorsanız, kuşları olan birisine kuşları vermeyi düşünün. Bu kişinin aynı türde kuşlarının olmasına ve kuşların özgür yaşamalarını sağlamasına, ayrıca bağ oluştururlarsa onları ayırmayacağına emin olun.