KÖPEKLERDE BESLENME GEREKSİNİMLERİ - BESLENME

blog yazısı ekle !

KÖPEKLERDE BESLENME GEREKSİNİMLERİ - BESLENME

Ankara Veteriner

Köpeğimi ne kadar beslemeliyim?, Aldığım mama köpeğimin besin gereksinimlerini karşılamakta yeterli mi? gibi sorulara çoğu hayvan sahibi farklı cevap alır. Aslında bu soruların yüzde yüz doğru cevapları yok; çünkü beslenme ve sağlık alanında yapılan araştırmalar ile veterinerlerin bu alandaki bilgisi her geçen gün artıyor ve bu araştırma sonuçlarından elde edilen veriler ışığında köpeklerin yiyebileceği besin skalası geçen gün artıyor.




Köpekler sağlıklı bir yaşam sürebilmek için proteinlerden elde edilen amino asitlere, yağ asitlerine ve karbonhidratlara, vitaminlere, minerallere ve suya ihityaç duyar. Bu besin maddelerine gereksinim köpeklerin boyutlarına, türüne ve yaşam şekline göre değişiklik gösterir. Köpeklerin bu besinleri nasıl kullandıklarını ve bunlara ne kadar ihtiyaç duyduklarını bilmek onlar için daha doğru beslenme düzenleri hazırlanmasında yardımcı olur.

Proteinler ve amino asitler

Köpekler proteinler olmadan hayatta kalamaz. Beslenme düzenlerinde bulunması gereken vücutlarının üretemediği 10 spesifik amino asit türü bulunur. Amino asitler vücutta birçok biyolojik bileşenin ve proteinlerin yapı taşı olarak kullanılır. Ek olarak karbon zincirlerinin glukozdan enerji üretmesini de sağlarlar. Birtakım bilimsel araştırmalarda, köpeklerin amino asit yönünden zayıf mamaları sevmediği ve yemekten kaçındığı kanıtlandı. Bunu yalnızca tadını beğenmedikleri için mi yoksa biyolojik gereksinimlerini karşılayamadıkları için mi yaptıklar isehenüz tam olarak bilinmiyor. Ancak, vejeteryan bir diyetle de bitkisel proteinler ve D vitamini içerdiği sürece hayatta kalabildiklerini biliyoruz.

Vetes Veteriner Kliniği

Kırkkonaklar

Evcil Dostlarınız İçin, Vetes Ankara Çankaya Veteriner Kliniği.

Vetes Veteriner Kliniği, Ankara'nın Çankaya ilçesinde, 2021 yılında veteriner hekim Esra Bozkurt tarafından kurulmuştur. Kliniğimiz, evcil hayvanlarınızın sağlığına öncelik vererek, kapsamlı veteriner hizmetleri sunmaktadır.

Veteriner hekim Esra Bozkurt, uzun yıllar boyunca veteriner hekimliği alanında deneyim kazanmıştır. Kendisi, evcil hayvanlarınızın tedavisi ve bakımı konusunda bilgi ve deneyim sahibidir.

Tüylü Dostlarımızın İhtiyaçlarını Gideriyoruz!

Vetes Veteriner Kliniği'nin hizmetleri arasında, rutin sağlık kontrolleri, aşılar, hastalık teşhisleri, cerrahi operasyonlar, diş tedavileri, beslenme danışmanlığı ve acil durum müdahaleleri gibi birçok konu yer almaktadır.

Kliniğimiz, son teknoloji cihazlar ve ekipmanlarla donatılmıştır. Bu sayede, evcil hayvanlarınızın sağlık durumunu en iyi şekilde değerlendirip, doğru teşhisler koyabilmekteyiz. Ayrıca, kliniğimizdeki tüm personel, hayvansever ve evcil hayvanlarınızın mutluluğunu ve konforunu ön planda tutmaktadır.

Kısacası, Vetes Veteriner Kliniği, evcil hayvanlarınızın sağlığına özen gösteren, deneyimli ve bilgili veteriner hekimlerimiz ve uzman personelimizle, kaliteli ve güvenilir veteriner hizmetleri sunmaktadır. Evcil hayvanlarınızın mutluluğu ve sağlığı bizim önceliğimizdir.
devamını oku...
Adres: Kırkkonaklar Mahallesi Şemşettin Günaltay Caddesi 310.Sokak No:2/B Kırkonaklar - Ankara

Happy Veteriner Kliniği

Hoşdere

devamını oku... Adres: Hoşdere cad. No: 64/A Çankaya-Ankara

Abidinpaşa Veteriner Kliniği

Abidinpaşa

Abidinpaşa Veteriner Kliniği olarak, geniş bir hizmet yelpazesi sunarak rutin sağlık kontrollerinden acil durum müdahalelerine kadar her türlü ihtiyaca cevap veriyoruz.

Evcil dostlarınızın sağlığını korumak ve geliştirmek için son teknolojiyi ve güncel tıbbi bilgiyi kullanarak en etkili tedavileri sunuyoruz.

Güler yüzlü ve samimi ekibimiz, sizin ve evcil dostlarınızın konforunu ve güvenliğini her zaman ön planda tutarak Abidinpaşa Veteriner Kliniği'nde, sevgi dolu bir atmosferde en iyi bakımı sağlamak için sabırsızlıkla sizi bekliyoruz.devamını oku...
Adres: Tıp Fakültesi Caddesi Balkiraz Mahallesi 69/D Mamak - Ankara

Pet Care Center

Çayyolu

Deneyimli hekimlerden oluşan kadromuz ile güncel ve teknolojik gelişimleri takip ediyor ve bunları kliniğimize entegre ediyoruz.


Sizlere Muayene, Ameliyat, Ameliyat sonrası bakım, İleri teknoloji dijital görüntümele, Anestezi, Yoğun bakım, Ağız diş sağlığı Koruyucu hekimli desteği ile hizmet vermekteyiz. Pet Care Center olarak amacımız hijyenik ortamımız ve teknolojik şartlarımızla evcil dostlarımıza en iyi hizmeti vermektir.


Hastalarımızın en kısa sürede sağlığına kavuşmaları temel prensibimizdir. Bunun için Çayyolu Alacaatlı da bulunan Pet Care Center kliniğimize sizi ve patili dostlarımızı bekleriz
devamını oku...
Adres: Alacaatlı Mahallesi 3315. Sokak No:18 Çayyolu - Ankara

VetVital Veteriner Kliniği

Birlik Mahallesi

devamını oku... Adres: 414.Cadde No:18/B Birlik Mahallesi-Ankara

Bulut Veteriner Kliniği

İncek

devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi 3341. Sokak No:1 D:8C İncek-Ankara

İncek Petlife Veteriner Kliniği

İncek

İncek Petlife Veteriner Kliniği
Ankara İncek'te bulunan İncek Petlife Veteriner Kliniği



devamını oku...
Adres: Kızılcaşar mah. Zafer cad. İncek Köy sitesi A Blok No:6 (Tekyapı kooperatifi Denizatı pastanesi karşısı) İncek-Ankara

Anka Çayyolu Veteriner Kliniği

Çayyolu

İlk ve orta öğretimini Kahramanmaraş'ta bitiren hekimimiz Sefa ARSLANHAN 2007 yılında İstanbul üniversitesi Veteriner Fakültesine giriş hakkı kazanmıştır.

2012 yılında mezun olup altı yıl boyunca İstanbul Avrupa yakasındaki hayvan hastaneleri, poliklinikleri ve kliniklerinde çalışmıştır.

2018 yılında yılında Kahramanmaraş Belediyesi Sokak Hayvanları Rehebilitasyon ve Tedavi Merkezinde çalışmış olup edindiği tecrubeyi Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesinde Dulkadiroğlu Veteriner Kliniği'inde minik dostlarımız ve hasta yakınları ile 7/24 paylaşmayı hedeflenmiştir.

Ancak; 06.02.2023 tarihinde gerçekleşen asrın felâketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Ankara'ya yerleşmiş ve Ankara Çankaya ilçesinde Çayyolu mevki Alacaatlı mahallesinde Anka Çayyolu Veteriner Kliniği hizmete açmıştır.

Öğrenimlerine ek olarak güncel yayınları ve kongreleri de takip ederek mesleki gelişimine devam etmektedir.
devamını oku...
Adres: Alacaatlı Mahallesi 3317 Sokak No:2/5 - EA ( Bulvar Üzerinde ) Çayyolu-Ankara

Bestekar Veteriner Kliniği

Tunalı

devamını oku... Adres: Bestekar Sokak. No:17/1 Çankaya - Ankara

Telepati Hayvan Hastanesi Keçiören

Keçiören

Telepati Hayvan Hastanesi olarak şubemizle beraber tam donanımlı ve uzman veteriner hekim kadromuzla patili dostlarımız için 7/24 hizmet vermekteyiz.devamını oku... Adres: Şehit Kubilay Mahallesi Değirmendere Caddesi No:32 Keçiören - Ankara

Pet Care Veteriner Kliniği

Yıldız

devamını oku... Adres: Yıldızevler Mahallesi Rabindranath Tagore Caddesi No:15/B Yıldız-Ankara

VetCo Veteriner Kliniği

Ümitköy

devamını oku... Adres: Mutlukent Mah. 2432. Cad. No: 51/2 Ümitköy-Ankara

Vera Veteriner Kliniği

Çankaya

devamını oku... Adres: Bademlidere Mahallesi Şemsettin Günaltay Caddesi No:29/3 Çankaya - Ankara

Monovet Veteriner Tıp Merkezi

Etimesgut

devamını oku... Adres: Suvari Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Öz Kuyumcular Çarşısı No:7F/1 Etimesgut-Ankara

Yeni Başkent Veteriner Kliniği

Etlik

devamını oku... Adres: Etlik Caddesi 14/A Yeni Ziraat Mahallesi Dışkapı-Altındağ-Etlik-Ankara


Yağlar ve yağ asitleri


Hayvansal kaynaklardan elde edilen yağlar ve bazı bitkilerden alınan tohum yağları enerji üretimi için köpeklere en iyi kaynak görevi görüyor. Bu yağlar vücutta sentezlenemeyen ve yağda çözünen vitaminler için taşıyıcı rolü görüyor. Yağ asitleri ise vücutta hücre yapımında ve işleyişinde kullanılıyor ve yağlar köpek yiyeceklerinin lezzetini de önemli ölçüde artırıyor.

Esansiyel yağ asitleri köpeklerin sağlıklı bir deriye sahip olmalarında son derece önemli bi rol oynar. Düşük yağ oranlarına sahip bir beslenme şekli köpeklerin kuru, kaba bir saç ve deriye sahip olmalarına ve enfeksiyonlara karşı dirençlerinin düşük olmasına yol açar. Omega-3 yağ asitlerini yeterince alamayan köpekler özellikle görme ve öğrenme yetisi kaybına uğrar.

Enerji ihtiyaçları

Her canlıda olduğu gibi köpekler de günlük hayatlarını devam ettirebilmek için bir miktar enerjiye ihtiyaç duyarlar. Büyüme, gebelik, emzirme ve egzersiz gibi etkenler ise enerji ihtiyacını artırırlar. Gereken enerjinin temini ise karbonhidratlar, proteinler ve yağlardan sağlanır.

Hepçil hayvanlar enerjilerinin bir kısmını şeker, nişasta ve lif içeren karbonhidratlardan temin eder. Köpeklerin ana karbonhidrat kaynağı ise tahıllar, baklagiller ve diğer bitkisel besinlerdir.

Yaşlı köpeklerin enerji ihtiyacı

Köpeklerin fiziksel aktiflikleri yaşlandıkça azalır ve metabolizmaları giderek yavaşlar. Bu sebeple, yaşlandıklarında genç yaşlarda beslendikleri miktarın yüzde 20 düşük hali ile beslenmeleri gerekir. Aksi halde kilo almaları ve obez olma ihtimalleri vardır. Yaşlı köpeklerin beslendikten sonra kan değerlerinin normale dönmesi de genç yaştaki köpeklere göre geç olur. Bu da yaşlı köpeklerin şeker hastalığına yakalanma ihtimallerini artırır.

Emziren köpeklerin enerji ihtiyacı

Yeni anneler genellikle yavrularına altı haftaya kadar emzirir. Annelerin emzirdiği yavru sayısı arttıkça enerjiye olan gereksinimleri de artış gösterir. Özellikle büyük tür köpekler kimi zaman süt verme sürecinin sonuna kadar yetecek enerjiyi besinlerden karşılayamayabiliyor. Bu tür durumlarda hayvan sahiplerinin ek besinler ile yavru köpekleri beslemesi gerekebilir.

Mineraller

Köpeklerin sağlıklı bir beslenme düzeni için alması gereken 12 mineral vardır. Kalsiyum ve fosfor güçlü kemikler ve dişler için köpeklerin vücudunda önemli rol oynar. Köpekler aynı zamanda magnezyum, potasyum ve sodyuma da sinir sinyali iletimi, kas konsatrasyonu ve hücre sinyali açısından ihtiyaç duyarlar. Köpekler bazı mineralleri sahiplerinin dikkat etmemesi sonucu aşırı derecede veya çok düşük miktarlarda alabilir. Bu da sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin, kalsiyum eksikliğinde hiperparatiroidizim hastalığı yaygın olarak görülür. Bu hastalıkta köpeklerin kemiklerinde erime, iskelet sisteminde bozulma ve patolojik rahatsızlar görülür. Tam tersi olarak, aşırı kalsiyum alımında ise yine iskelet sisteminde bozukluklar meydana gelebilir.

İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da her besinin bir vücut içinde bir görevi ve etkisi vardır. Düzenli ve özenli bir beslenme şekline sahip olmayan hayvanlarda ise sağlık sorunlarının meydana gelmesi kaçınılmazdır.