KÖPEK MAMASI ETİKETLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER - BESLENME
Ankara Veteriner
İnsanlar için üretilen besinlerin paketleri üzerinde yer alan besin değeri tablosu gibi köpek mamaları üzerinde de bir değerler tablosu vardır. Böylece hayvan sahiplerinin köpeklerine yedirecekleri mamaların içeriğini öğrenmelerini ve diğer mamalar ile bir kıyas yapabilmeleri sağlanır. Ancak, bu değerlerin ne ifade ettiğini tam olarak anlamak ve bir kıyas yapmak her hayvan sahibi için kolay olmayabiliyor.
Pet sahiplendim ne yapmalıyım?
Öncelikle birlikteliğinizi tebrik ederiz. Siz ve yeni dostunuzun sağlığı için vakit kaybetmeksizin Veteriner Hekim kontrolünü ve Aşı & Paraziter Mücadele protokolünün uygulanmasını tavsiye ederiz.
Evcil hayvanımdan bana veya çevremdekilere hastalık bulaşabilir mi?
Malesef bu soruya hayır diyebilmek mümkün değil. Ancak bu riski en aza indirmek elimizde!
Kedimi / Köpeğimi kısırlaştırmalı mıyım?
Kısırlaştırmaya ilişkin bilinmesi gereken ve karar vermenizi kolaylaştıracak bazı hususlar:
Kısırlaştırma kedi & köpeklerde var olan eşleşme isteğine bağlı gelişen çevreye idrar yapma, baskın ve agresif davranışlar, kaçmaya eğilim gibi problemlerin önlenmesine yönelik katkı sağlar / ortadan kaldırır.
Trafik kazası geçiren köpeklerin %85'ini kısırlaştırılmamış köpekler oluşturmaktadır.
Kısırlaştırılmamış olan sokak kedilerinin yaşam süreleri 2 yılın (ort) altındadır. (FIV-Feline Immune defficiency Virus, bulaşma nedenleri arasında ısırık yaraları en başta yer alır ve kısırlaştırılmamış erkek kedilerin daha çok kavga ettikleri bilinen bir gerçektir.)
Kısırlaştırma yapılmamış dişi kedi ve köpekler için meme, rahim ve yumurtalık kanserlerinin dışında yaşamı tehdit edebilecek düzeyde ciddi bir hastalık olan "pyometra" (rahim iltihabı) gibi hastalıkların riski yüksektir. Kısırlaştırılmamış olan erkekler ise prostat ve testis kanseri riskini taşırlar.
Kısırlaştırma ile bahsi geçen hastalıklar %90 önlenebilmektedir. Ancak bunun için tavsiye edilen en erken zamanda kısırlaştırma yapılması gereklidir. Petiniz 4 aylık yaşa eriştiğinde operasyon için randevu almanızı tavsiye ederiz. Ameliyat sonrasında;
♀ Kızgınlık (östrus) belirtileri ortadan kalkacak, yaşam alanında kanamaya bağlı kirlilik oluşmayacaktır.
♂ Eşleşme isteği neticesinde ortaya çıkan sorunlar ortadan kalkmış veya azalmış olacaktır. Bilhassa kedilerde gözlenen spreyleme / işaretleme (kötü kokulu ''feromon'' idrar yapma), kaçış eğilimi, kavga etme, yaralanma, trafik kazası bu sorunların başında gelir.
♀, ♂ Daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmalarına katkı sunacaktır (kısırlaştırma yapılmasının köpeklerde 1-3, kedilerde 3-5 yıl yaşam sürelerini arttırdığı açığa çıkarılmıştır!).
Kedimi & Köpeğimi alternatif gıda ile beslememde bir sakınca var mı?
Kesinlikle evet. Petiniz için en ideal beslenme onların gereksinimlerini karşılamak için hazırlanmış profesyonel diyetlerdir. Besleme hataları neticesinde ortaya çıkan hastalıkların bir kısmı yaşamı tehdit edecek düzeyde ciddi risk taşır. Kemik, kılçık yaralanmaları, beklemiş ev yemekleri tüketimi neticesinde ortaya çıkan mide-barsak enfeksiyonları ve daha bir çok besleme hatası bu duruma örnek verilebilir. Mümkün olabildiğince alternatif gıdadan uzak durmanızı tavsiye ederiz.
Aşı yaptırmam şart mı?
Siz ve değerli dostunuzun sağlığı için kesinlikle tavsiye ediyoruz. Zoonoz (hayvanlardan insana bulaşan) hastalıklardan korunma ve petinizin sağlığının korunması için mutlaka aşı & paraziter mücadele uygulamalarını yaptırmanızı öneriyoruz.
Sahipsiz / sokak hayvanları için indirim yapabiliyor musunuz?
Siz değerli hayvanseverler tedavi / bakım giderlerini üstlendiğiniz, onlara kol kanat gerdiğiniz sürece yanınızda olmaya çalışıyoruz.
devamını oku... Adres: Bağlarbaşı Mahallesi Kızlar Pınarı Caddesi No: 170/B Keçiören-Ankara
İncek Petlife Veteriner Kliniği
Ankara İncek'te bulunan İncek Petlife Veteriner Kliniği
devamını oku... Adres: Kızılcaşar mah. Zafer cad. İncek Köy sitesi A Blok No:6 (Tekyapı kooperatifi Denizatı pastanesi karşısı) İncek-Ankara
devamını oku... Adres: Suvari Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Öz Kuyumcular Çarşısı No:7F/1 Etimesgut-Ankara
Hoşdere Veteriner Kliniği - Ankara Veteriner
Hoşdere Veteriner Kliniği 2000 senesinde Veteriner hekim Süleyman Özpolat tarafından kurulmuştur.
Ekonomik kaygı taşımadan mesleğini uygular. Minik dostlarımızın korku ve endişelerini en aza indirecek yöntemler uygular. Canlılara ve çevreye saygılıdır. Mesleğine ve meslektaşlarına saygının bilincindedir. Yıllara dayalı bilgi ve tecrübesini teknolojik gelişmeleri takip ederek sürekli geliştirirme çabasındadır. Etkinliği ve geçerliliği kanıtlanmış tedavi yöntemleri kullanır. Mesleki tecrübelerini meslektaşlarıyla paylaşmanın heyecanını yaşar.
devamını oku... Adres: Hoşdere cad. 41/7 Hoşdere Çankaya-Ankara
Pet Art Veteriner Kliniği - Eryaman Veteriner Elvankent Veteriner Sincan Veteriner
Ankara Eryaman Veteriner Kliniği - Pet Art
devamını oku... Adres: Seyh Şamil mah. 1. TBMMM Yağankent sitesi 59/10 Daire: 48 Eryaman-Ankara
Pethekim Veteriner Kliniği, Ankara 2019 yılında hizmet vermeye başlamış, Ankara ve Türkiye'nin diğer illerinden getirilen ekzotik hayvanlar, kediler, köpekler ve diğer evcil hayvanların tedavisi ve koruyucu hekimlik hizmetlerini sunmaktadır.
Bağlıca Pethekim Veteriner Kliniği, Bağlıca, Çayyolu, Ümitköy, Yaşamkent, Yapracık, Etimesgut, Sincan, Elvankent, Eryaman, Batıkent, Kızılay, Dikmen, Yenimahalle, Alaçaatlı, Bilkent, Beysukent, Balgat, Çankaya, Keçiören bölgelerine 7/24 Veteriner Ambulans hizmeti vermektedir.
Bağlıca Pethekim Veteriner Kliniği, Muayene, teshis, laboratuvar tahlilleri, Ultrasonik muayene, Rontgen vb. teknolojik cihazlarla hizmet vermektedir.
ANKARA VETERİNER HEKİMLERİ GÖZÜNDEN EVCİL HAYVANLARIN
İNSANLAR ÜZERİNDEKİ POZİTİF ETKİLERİ
Evcil hayvanlar evimizin neşesi hayatımızın gerçek bir parçasıdır. Duygusal bağlarıyla bize destek sağlayan ve doğal hayatın tadını yaşatan dostlarımız. Çocuklarımızın motivasyon ve kişisel gelişimlerinde mutlak pozitif etkiler oluşturan, güçlü ve sağlıklı bireylerin yetişmesine yardım eden evcil dostlarımız. İlim ve bilim insanlarının dikkat çektiği, psikologların reçetelerine yerleşmiş, kızım, oğlum, kardeşim, arkadaşım, yoldaşım dediğimiz can dostlarımız evcil hayvanlarımız. Hayatımızdaki birçok pozitif etkiyle yanımızdan ayrılmayan dostlarımız.
-Olumsuzlukları olumlu düşünmemizi sağlayan;evcil dostlarımız onlarla geçirdiğimiz vakitlerde bize olumlu düşünme enerjisi vermektedir. Yapılan bilimsel araştırmalar bu durumu doğrulamaktadır.
-Evcil hayvanlarınızın allerji olgularına etkisi; yapılan çalışmalar belirli bir süre evcil hayvan besleyen insanların hayvansal proteinler ve diğer hayvansal alerjenlere karşı bağışıklık kazandığını ortaya koymaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde evde mevcut alerjik reaksiyon yatkınlığı olan birey yoksa evcil hayvan beslenmesinin alerjik bağışıklığı pozitif etkilediği ortaya konmuştur.
Evcil hayvanlarımız bireylerin sosyalleşmesini sağlar; Evcil hayvan sahiplerinin diğer insanlara göre daha konuşkan, daha güler yüzlü ve daha fazla sosyal sorumluluklara duyarlı oldukları görülmektedir. Bireyler evcil dostları sayesinde daha sosyal ve daha şefkatli bir sosyal duruma sahip olurlar.
Evcil hayvan sahiplerinin bağışıklık sistemleri ve sağlık durumları daha yüksektir;
Yapılan bazı bilimsel araştırmalarda kan basıncının düzenlenmesinde kolestorol seviyesinin düşürülmesinde, anksiyetik bozukluklardan kurtulmada, opezite ve kalp ve damar hastalıklarının azalmasında etli olduğu tespit edilmiştir. Evcil hayvanlar Sağlığımız için etkili bir dosttur.
Evcil Hayvanlarımız kişisel gelişimimizi etkileyen dostlarımız; Journal of Personality and Social Psychology isimli bir dergi çalışmasında evcil hayvan sahiplerinin daha özgüvenli olduğu yazılır. Kişisel gelişimlere pozitif etki ettikleri olduğu kesindir.
Evcil Hayvanlarımız bireylerin hayatının düzenli olmasına sebep olur; evcil hayvanın yemek saatlerini düzenlemek, gezdirme saatleri ile spor yapmak, veteriner hekim ziyaretleri planlamak, mama takibi ve araştırması yapmak vb aktiviteler düzenli olmamıza yardımcı olan planlamalardır. Bireylerin evcil hayvanlar beslemesi ve onlarla arkadaşlık etmesi büyük ölçüde stresi azalttığı görülmektedir.
Bağlıca Pethekim Veteriner Kliniği/ 05558881043
devamını oku... Adres: Bağlıca Mahallesi 1231 Sokak No:3/C Bağlıca-Ankara
Köpek maması etiketlerinde hangi değer ne anlam ifade ediyor?
Köpek maması etiketlerinin içindekiler kısmı daha çok içinde yer alan besinlerin oranlarına göre düzenlenir. Örneğin ilk içerik, et kaynağı veya protein olarak gösterilir; ancak etin yüzde 75'inin sudan oluşttuğu gözden kaçırılmamalı. Su miktarı çıkarıldığı takdirde protein oranı da bir hayli düşecektir.
Yan ürünler nelerdir, bunların bulunduğu mamalardan kaçınmalı mıyım?
Bir yan ürün olan ciğer, bazı mamalarından içinde bulunur ve örneğin A vitamini yönünden oldukça zengindir. Ancak yan ürün et kaynakları, aynı zamanda kan, kemik, beyin, mide, meme ve bağırsak parçaları içerebilir. Sadece etten üretildiği düşünülen mamalarda da kalp, yemek borusu, dil ve diyafram parçaları bulunabilir. Bu durum hayvan sahipleri için endişe verici ve mide bulandırıcı olarak görülse de köpekler sahipleri ile aynı fikirde olmayabiliyor. Yan ürünlere sahip her mama sağlıklarını bozacak veya midelerini bulandıracak şekilde etki göstermiyor. Dolayısıyla yan ürünlerinin bulunduğu mamalar köpekler için zararlıdır, tadı kötüdür gibi kesin hükümlere varmak ve bu mamalardan kaçınmak yanlış olabilir.
İçindekiler tablosunda yer alan kimyasal içerikli katkı maddeleri zararlı mı?
Köpek mamalarında bulunan koruyucu maddeler, yapay renklendiriciler, stabilizörler hayvan sahiplerini endişelendiren bir başka konu. Ancak bu katkı maddeleri mamalarda bulunan yağın bozulmasının engellenmesini, mamanın yıl boyunca kuru ve taze kalmasını sağlıyor. Hayvan sahipleri mama alırken katkı maddelerine elbette ki dikkat etmeli ve mümkün olduğunca fazla katkı maddesi bulunan mamalardan kaçınmaya çalışmalı; ancak standartlara uyan düzeylerde kullanılmış ve mama kalitesinin sağlanması için kullanılan katkı maddelerinin köpekler için zararlı olduğunu söylemek yanlış olur.
İçindekiler tablosunda yer alan kimyasal içerikli katkı maddeleri zararlı mı?
Zararsız olanlara karşın, zararlı olabilen katkı maddeleri de özellikle geçmiş yıllarda köpek mamalarında bulunabiliyordu. Örneğin Etoksikuin adlı katkı maddesi 1990lı yıllarda Amerika'da üretilen köpek mamaları içinde kullanılıyordu. Bir süre sonra köpeklerinde deri alerjileri, üreme sisteminde problemler, kanser ve organ yetmezliği gibi sorunlar ile karşılaşan köpek sahipleri FDA'ye başvurarak bu katkı maddesinin mamalarda kullanılmasının önlenmesini talep etti.
FDA tarafından 1997 yapılan çalışmalar sonucu, mama üreticilerinin bu katkı maddesini yarı oranda düşürmeleri talep etti. Bunun üzerine mama üreticileri Etoksikuini, BHA ve BHT gibi katkı maddelerini kullanmayı bırakarak Tokoferol ihtiva eden E vitamini, C vitamini ve rozmarin gibi çeşitli bitki özlerini kullanmaya başladılar. Bu maddeler de mamaların taze kalmasını sağlıyordu; ancak diğer katkı maddelerine göre bu zaman oldukça kısaydı. Dolayısıyla katkı maddelerinin az olduğu mamalar daha yararlı olabilir; ancak ömürleri de kısa olacağından mama alırken son kullanma tarihlerine dikkat etmek ve son kullanma tarihi gelmiş ve yaklaşmış ürünleri tercih etmemek son derece önemlidir.
Cornell Üniversitesi Beslenme Kliniği'nde görevli Prof. Dr. Joseph Wakshlag katkı maddeleri ile ilgili olarak: "Taze mamalar istiyorsak, katkı maddelerinin kullanılmasını kabul etmek gerekiyor. Köpeklere zarar vermeyecek miktarlarda kullanılan katkı maddeleri mama içindeki yağların sağlıklı şekilde kalmasına yardımcı olur. Bozulan bir yağın köpekte karaciğer sorunlarına ve ishale yol açtığını unutmamak gerekir" diyor.
Özetlemek gerekirse günlük hayatımızda katkı maddeleri eklenmiş yiyeceklerden kaçınmaya çalışırken köpeklerimize katkı maddeleri bulunan mamaları almak istememek gayet doğal ve aslında olması gereken. Ancak, mamaların taze, kuru ve uzun ömürlü olabilmesi için bazı katkı maddelerinin kullanılması bir zorunluluk teşkil ediyor ve yasaklanmamış, standartlar ölçeğinde kullanılan katkı maddelerinin köpekler için zararlı olduğunu düşünmek yanlış bir yargı olabilir. Dolayısıyla olabildiğince az katkı maddeli köpek mamaları almaya gayret gösterilmeli; ancak mama seçerken tek dikkat edilecek tek kıstas bu olmamalı.
İnsanlar için üretilen besinlerin paketleri üzerinde yer alan besin değeri tablosu gibi köpek mamaları üzerinde de bir değerler tablosu vardır. Böylece hayvan sahiplerinin köpeklerine yedirecekleri mamaların içeriğini öğrenmelerini ve diğer mamalar ile bir kıyas yapabilmeleri sağlanır. Ancak, bu değerlerin ne ifade ettiğini tam olarak anlamak ve bir kıyas yapmak her hayvan sahibi için kolay olmayabiliyor.


Öncelikle birlikteliğinizi tebrik ederiz. Siz ve yeni dostunuzun sağlığı için vakit kaybetmeksizin Veteriner Hekim kontrolünü ve Aşı & Paraziter Mücadele protokolünün uygulanmasını tavsiye ederiz.
Evcil hayvanımdan bana veya çevremdekilere hastalık bulaşabilir mi?
Malesef bu soruya hayır diyebilmek mümkün değil. Ancak bu riski en aza indirmek elimizde!
Kedimi / Köpeğimi kısırlaştırmalı mıyım?
Kısırlaştırmaya ilişkin bilinmesi gereken ve karar vermenizi kolaylaştıracak bazı hususlar:
Kısırlaştırma kedi & köpeklerde var olan eşleşme isteğine bağlı gelişen çevreye idrar yapma, baskın ve agresif davranışlar, kaçmaya eğilim gibi problemlerin önlenmesine yönelik katkı sağlar / ortadan kaldırır.
Trafik kazası geçiren köpeklerin %85'ini kısırlaştırılmamış köpekler oluşturmaktadır.
Kısırlaştırılmamış olan sokak kedilerinin yaşam süreleri 2 yılın (ort) altındadır. (FIV-Feline Immune defficiency Virus, bulaşma nedenleri arasında ısırık yaraları en başta yer alır ve kısırlaştırılmamış erkek kedilerin daha çok kavga ettikleri bilinen bir gerçektir.)
Kısırlaştırma yapılmamış dişi kedi ve köpekler için meme, rahim ve yumurtalık kanserlerinin dışında yaşamı tehdit edebilecek düzeyde ciddi bir hastalık olan "pyometra" (rahim iltihabı) gibi hastalıkların riski yüksektir. Kısırlaştırılmamış olan erkekler ise prostat ve testis kanseri riskini taşırlar.
Kısırlaştırma ile bahsi geçen hastalıklar %90 önlenebilmektedir. Ancak bunun için tavsiye edilen en erken zamanda kısırlaştırma yapılması gereklidir. Petiniz 4 aylık yaşa eriştiğinde operasyon için randevu almanızı tavsiye ederiz. Ameliyat sonrasında;
♀ Kızgınlık (östrus) belirtileri ortadan kalkacak, yaşam alanında kanamaya bağlı kirlilik oluşmayacaktır.
♂ Eşleşme isteği neticesinde ortaya çıkan sorunlar ortadan kalkmış veya azalmış olacaktır. Bilhassa kedilerde gözlenen spreyleme / işaretleme (kötü kokulu ''feromon'' idrar yapma), kaçış eğilimi, kavga etme, yaralanma, trafik kazası bu sorunların başında gelir.
♀, ♂ Daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmalarına katkı sunacaktır (kısırlaştırma yapılmasının köpeklerde 1-3, kedilerde 3-5 yıl yaşam sürelerini arttırdığı açığa çıkarılmıştır!).
Kedimi & Köpeğimi alternatif gıda ile beslememde bir sakınca var mı?
Kesinlikle evet. Petiniz için en ideal beslenme onların gereksinimlerini karşılamak için hazırlanmış profesyonel diyetlerdir. Besleme hataları neticesinde ortaya çıkan hastalıkların bir kısmı yaşamı tehdit edecek düzeyde ciddi risk taşır. Kemik, kılçık yaralanmaları, beklemiş ev yemekleri tüketimi neticesinde ortaya çıkan mide-barsak enfeksiyonları ve daha bir çok besleme hatası bu duruma örnek verilebilir. Mümkün olabildiğince alternatif gıdadan uzak durmanızı tavsiye ederiz.
Aşı yaptırmam şart mı?
Siz ve değerli dostunuzun sağlığı için kesinlikle tavsiye ediyoruz. Zoonoz (hayvanlardan insana bulaşan) hastalıklardan korunma ve petinizin sağlığının korunması için mutlaka aşı & paraziter mücadele uygulamalarını yaptırmanızı öneriyoruz.
Sahipsiz / sokak hayvanları için indirim yapabiliyor musunuz?
Siz değerli hayvanseverler tedavi / bakım giderlerini üstlendiğiniz, onlara kol kanat gerdiğiniz sürece yanınızda olmaya çalışıyoruz.
devamını oku... Adres: Bağlarbaşı Mahallesi Kızlar Pınarı Caddesi No: 170/B Keçiören-Ankara


Ankara İncek'te bulunan İncek Petlife Veteriner Kliniği
devamını oku... Adres: Kızılcaşar mah. Zafer cad. İncek Köy sitesi A Blok No:6 (Tekyapı kooperatifi Denizatı pastanesi karşısı) İncek-Ankara
devamını oku... Adres: Suvari Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Öz Kuyumcular Çarşısı No:7F/1 Etimesgut-Ankara


Hoşdere Veteriner Kliniği 2000 senesinde Veteriner hekim Süleyman Özpolat tarafından kurulmuştur.
Ekonomik kaygı taşımadan mesleğini uygular. Minik dostlarımızın korku ve endişelerini en aza indirecek yöntemler uygular. Canlılara ve çevreye saygılıdır. Mesleğine ve meslektaşlarına saygının bilincindedir. Yıllara dayalı bilgi ve tecrübesini teknolojik gelişmeleri takip ederek sürekli geliştirirme çabasındadır. Etkinliği ve geçerliliği kanıtlanmış tedavi yöntemleri kullanır. Mesleki tecrübelerini meslektaşlarıyla paylaşmanın heyecanını yaşar.
devamını oku... Adres: Hoşdere cad. 41/7 Hoşdere Çankaya-Ankara


Ankara Eryaman Veteriner Kliniği - Pet Art
devamını oku... Adres: Seyh Şamil mah. 1. TBMMM Yağankent sitesi 59/10 Daire: 48 Eryaman-Ankara


Bağlıca Pethekim Veteriner Kliniği, Bağlıca, Çayyolu, Ümitköy, Yaşamkent, Yapracık, Etimesgut, Sincan, Elvankent, Eryaman, Batıkent, Kızılay, Dikmen, Yenimahalle, Alaçaatlı, Bilkent, Beysukent, Balgat, Çankaya, Keçiören bölgelerine 7/24 Veteriner Ambulans hizmeti vermektedir.
Bağlıca Pethekim Veteriner Kliniği, Muayene, teshis, laboratuvar tahlilleri, Ultrasonik muayene, Rontgen vb. teknolojik cihazlarla hizmet vermektedir.
ANKARA VETERİNER HEKİMLERİ GÖZÜNDEN EVCİL HAYVANLARIN
İNSANLAR ÜZERİNDEKİ POZİTİF ETKİLERİ
Evcil hayvanlar evimizin neşesi hayatımızın gerçek bir parçasıdır. Duygusal bağlarıyla bize destek sağlayan ve doğal hayatın tadını yaşatan dostlarımız. Çocuklarımızın motivasyon ve kişisel gelişimlerinde mutlak pozitif etkiler oluşturan, güçlü ve sağlıklı bireylerin yetişmesine yardım eden evcil dostlarımız. İlim ve bilim insanlarının dikkat çektiği, psikologların reçetelerine yerleşmiş, kızım, oğlum, kardeşim, arkadaşım, yoldaşım dediğimiz can dostlarımız evcil hayvanlarımız. Hayatımızdaki birçok pozitif etkiyle yanımızdan ayrılmayan dostlarımız.
-Olumsuzlukları olumlu düşünmemizi sağlayan;evcil dostlarımız onlarla geçirdiğimiz vakitlerde bize olumlu düşünme enerjisi vermektedir. Yapılan bilimsel araştırmalar bu durumu doğrulamaktadır.
-Evcil hayvanlarınızın allerji olgularına etkisi; yapılan çalışmalar belirli bir süre evcil hayvan besleyen insanların hayvansal proteinler ve diğer hayvansal alerjenlere karşı bağışıklık kazandığını ortaya koymaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde evde mevcut alerjik reaksiyon yatkınlığı olan birey yoksa evcil hayvan beslenmesinin alerjik bağışıklığı pozitif etkilediği ortaya konmuştur.
Evcil hayvanlarımız bireylerin sosyalleşmesini sağlar; Evcil hayvan sahiplerinin diğer insanlara göre daha konuşkan, daha güler yüzlü ve daha fazla sosyal sorumluluklara duyarlı oldukları görülmektedir. Bireyler evcil dostları sayesinde daha sosyal ve daha şefkatli bir sosyal duruma sahip olurlar.
Evcil hayvan sahiplerinin bağışıklık sistemleri ve sağlık durumları daha yüksektir;
Yapılan bazı bilimsel araştırmalarda kan basıncının düzenlenmesinde kolestorol seviyesinin düşürülmesinde, anksiyetik bozukluklardan kurtulmada, opezite ve kalp ve damar hastalıklarının azalmasında etli olduğu tespit edilmiştir. Evcil hayvanlar Sağlığımız için etkili bir dosttur.
Evcil Hayvanlarımız kişisel gelişimimizi etkileyen dostlarımız; Journal of Personality and Social Psychology isimli bir dergi çalışmasında evcil hayvan sahiplerinin daha özgüvenli olduğu yazılır. Kişisel gelişimlere pozitif etki ettikleri olduğu kesindir.
Evcil Hayvanlarımız bireylerin hayatının düzenli olmasına sebep olur; evcil hayvanın yemek saatlerini düzenlemek, gezdirme saatleri ile spor yapmak, veteriner hekim ziyaretleri planlamak, mama takibi ve araştırması yapmak vb aktiviteler düzenli olmamıza yardımcı olan planlamalardır. Bireylerin evcil hayvanlar beslemesi ve onlarla arkadaşlık etmesi büyük ölçüde stresi azalttığı görülmektedir.
Bağlıca Pethekim Veteriner Kliniği/ 05558881043
devamını oku... Adres: Bağlıca Mahallesi 1231 Sokak No:3/C Bağlıca-Ankara
Köpek maması etiketlerinde hangi değer ne anlam ifade ediyor?
Köpek maması etiketlerinin içindekiler kısmı daha çok içinde yer alan besinlerin oranlarına göre düzenlenir. Örneğin ilk içerik, et kaynağı veya protein olarak gösterilir; ancak etin yüzde 75'inin sudan oluşttuğu gözden kaçırılmamalı. Su miktarı çıkarıldığı takdirde protein oranı da bir hayli düşecektir.
Yan ürünler nelerdir, bunların bulunduğu mamalardan kaçınmalı mıyım?
Bir yan ürün olan ciğer, bazı mamalarından içinde bulunur ve örneğin A vitamini yönünden oldukça zengindir. Ancak yan ürün et kaynakları, aynı zamanda kan, kemik, beyin, mide, meme ve bağırsak parçaları içerebilir. Sadece etten üretildiği düşünülen mamalarda da kalp, yemek borusu, dil ve diyafram parçaları bulunabilir. Bu durum hayvan sahipleri için endişe verici ve mide bulandırıcı olarak görülse de köpekler sahipleri ile aynı fikirde olmayabiliyor. Yan ürünlere sahip her mama sağlıklarını bozacak veya midelerini bulandıracak şekilde etki göstermiyor. Dolayısıyla yan ürünlerinin bulunduğu mamalar köpekler için zararlıdır, tadı kötüdür gibi kesin hükümlere varmak ve bu mamalardan kaçınmak yanlış olabilir.
İçindekiler tablosunda yer alan kimyasal içerikli katkı maddeleri zararlı mı?
Köpek mamalarında bulunan koruyucu maddeler, yapay renklendiriciler, stabilizörler hayvan sahiplerini endişelendiren bir başka konu. Ancak bu katkı maddeleri mamalarda bulunan yağın bozulmasının engellenmesini, mamanın yıl boyunca kuru ve taze kalmasını sağlıyor. Hayvan sahipleri mama alırken katkı maddelerine elbette ki dikkat etmeli ve mümkün olduğunca fazla katkı maddesi bulunan mamalardan kaçınmaya çalışmalı; ancak standartlara uyan düzeylerde kullanılmış ve mama kalitesinin sağlanması için kullanılan katkı maddelerinin köpekler için zararlı olduğunu söylemek yanlış olur.
İçindekiler tablosunda yer alan kimyasal içerikli katkı maddeleri zararlı mı?
Zararsız olanlara karşın, zararlı olabilen katkı maddeleri de özellikle geçmiş yıllarda köpek mamalarında bulunabiliyordu. Örneğin Etoksikuin adlı katkı maddesi 1990lı yıllarda Amerika'da üretilen köpek mamaları içinde kullanılıyordu. Bir süre sonra köpeklerinde deri alerjileri, üreme sisteminde problemler, kanser ve organ yetmezliği gibi sorunlar ile karşılaşan köpek sahipleri FDA'ye başvurarak bu katkı maddesinin mamalarda kullanılmasının önlenmesini talep etti.
FDA tarafından 1997 yapılan çalışmalar sonucu, mama üreticilerinin bu katkı maddesini yarı oranda düşürmeleri talep etti. Bunun üzerine mama üreticileri Etoksikuini, BHA ve BHT gibi katkı maddelerini kullanmayı bırakarak Tokoferol ihtiva eden E vitamini, C vitamini ve rozmarin gibi çeşitli bitki özlerini kullanmaya başladılar. Bu maddeler de mamaların taze kalmasını sağlıyordu; ancak diğer katkı maddelerine göre bu zaman oldukça kısaydı. Dolayısıyla katkı maddelerinin az olduğu mamalar daha yararlı olabilir; ancak ömürleri de kısa olacağından mama alırken son kullanma tarihlerine dikkat etmek ve son kullanma tarihi gelmiş ve yaklaşmış ürünleri tercih etmemek son derece önemlidir.
Cornell Üniversitesi Beslenme Kliniği'nde görevli Prof. Dr. Joseph Wakshlag katkı maddeleri ile ilgili olarak: "Taze mamalar istiyorsak, katkı maddelerinin kullanılmasını kabul etmek gerekiyor. Köpeklere zarar vermeyecek miktarlarda kullanılan katkı maddeleri mama içindeki yağların sağlıklı şekilde kalmasına yardımcı olur. Bozulan bir yağın köpekte karaciğer sorunlarına ve ishale yol açtığını unutmamak gerekir" diyor.
Özetlemek gerekirse günlük hayatımızda katkı maddeleri eklenmiş yiyeceklerden kaçınmaya çalışırken köpeklerimize katkı maddeleri bulunan mamaları almak istememek gayet doğal ve aslında olması gereken. Ancak, mamaların taze, kuru ve uzun ömürlü olabilmesi için bazı katkı maddelerinin kullanılması bir zorunluluk teşkil ediyor ve yasaklanmamış, standartlar ölçeğinde kullanılan katkı maddelerinin köpekler için zararlı olduğunu düşünmek yanlış bir yargı olabilir. Dolayısıyla olabildiğince az katkı maddeli köpek mamaları almaya gayret gösterilmeli; ancak mama seçerken tek dikkat edilecek tek kıstas bu olmamalı.
