EXOTIC SHORTHAIR KEDİSİNİ TANIYALIM - KEDİ TÜRLERİ

blog yazısı ekle !

EXOTIC SHORTHAIR KEDİSİNİ TANIYALIM - KEDİ TÜRLERİ

Ankara Veteriner

1950'li yılların sonunda American shorthair kedisi yetiştiricileri, İran kedisinin popülerliğinin etkisi ile gizlice İran kedilerini American shorthair kedilerinin soy ağacına katmaya başladılar. Bu yöntem ile American shorthair kedilerinin vücut tipini geliştirmek ve İran kedisinin övgü toplayan gümüş rengine bu türün de sahip olmasını istiyorlardı. Bu melezleme ile birlikte, American shorthair kedilerinin yapısı giderek değişmeye başladı. Kemikleri daha ağırlaştı, kafaları daha yuvarlak bir yapı kazandı, burunları kısaldı ve kürkleri daha yoğun ve uzun bir hale geldi. İran kedilerinin görünümünün oldukça beğeniliyor oluşu, bu türün de büyük beğeni kazanmasını sağladı.






Exotic shorthair kedileri ilk kez CFA tarafından 1967'de ayrı bir tür olarak kabul edildi. Ancak, Exotic shorthair kedilerinin nüfusunun artması İran kedisi sahiplerinin, Exotic shorthair türü ile melezlemek istememesi nedeni ile yavaş gelişti. Bu sebeple yetiştiriciler ilk zamanlarda Burmese ve Russian Blues gibi türleri de kullanmak zorunda kaldılar. Zamanla Exotic shorthair kedisinin kedi severler tarafından beğeni kazanması ile İran kedi sahipleri de bu tutumlarından vazgeçtiler.

Exotic shorthair kedileri oyun sever ve insan canlısı hayvanlardır. İran kedileri ile benzerlik karakterleri önemli benzerlikler gösterir. Sessiz, sadık, tatlı ve sevecen olan exotic shorthair türü sahiplerinin hayatının her alanında yer almak isterler ve odalar arasında bile sahiplerinin ardından ayrılmazlar. Sahiplerinin o an ne yaptığını görmek ve aktivitesine dahil olmaktan büyük haz alırlar. Sahiplerine sarılmayı, mırıldamayı oldukça severler. Kedisi ile yakın bir ilişki geliştirmek isteyen kişiler için exotic shorthair kedilerini sahiplenmek oldukça isabetli bir tercih olacaktır.

Exotic shorthair kedisinin İran kedisi vücut tipine, kürküne ve gen türüne sahip olması için İran kedileri ile çiftleştirilmeleri önemlidir. Exotic shorthair ve İran kedileri eşleşmesinde kimi zaman uzun tüylü yavrular elde edilebilir. Bunda exotic shorthair kedisinin resesif uzun tüy genine sahip olması etkilidir. Exotic shorthair kedilerinin kendi aralarında çiftleştirilmesi durumunda bile ebeveynler gene sahipse uzun tüylü yavrular doğabilir.