ALERJİLERE KARŞI BİLİNMESİ GEREKENLER

blog yazısı ekle !

ALERJİLERE KARŞI BİLİNMESİ GEREKENLER

Ankara veteriner hekimleri evcil hayvanlarınızda rastlayabileceğiniz çeşitli alerjilere karşı alınabilecek bazı önlemler ve tedaviler hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorlar.




İlk olarak eğer sahibi olduğunuz hayvanın bir alerjisi olup olmadığından emin değilseniz öncelikle onu mutlaka bir veteriner kontrolünden geçirmeniz gerekir. Çünkü birçok başka hastalık belirtisi de sanki bir alerjik tepkiymiş gibi ortaya çıkabilir. İşte bunun net olarak bilinebilmesi için kontrol mutlaka yapılmalıdır ve eğer köpeğinizin çevresinde olan bazı şeylere karşı alerjik tepki gösterdiği tespit edilmişse aşağıda bahsedilen adımları siz de kontrolü sağlamak amacıyla evinizde gerçekleştirebilirsiniz.

1. BANYO

Köpeğinizin tüylerini kendisi için özel olarak hazırlanmış şampuanlarla ve temizleyicilerle yıkamanız çok önemlidir. Çünkü bu ürünler onların cilt yapılarına göre düzenlenmiştir ve hem tüyleri hem de derisi üzerinde bulunabilecek çeşitli alerjenlerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır. Hatta eğer köpeğinizin bu tür dışardan gelen bakterilere veya maddelere karşı alerjisinin olduğundan eminseniz en uygun olanı onu hafta da 1 kez bu şampuanlarla yıkamanızdır. Ayrıca geri kalan günler de veteriner hekiminiz tarafından tavsiye edilmiş losyonlar veya spreyler de varsa bunu rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

İncek Petlife Veteriner Kliniği

İncek

İncek Petlife Veteriner Kliniği
Ankara İncek'te bulunan İncek Petlife Veteriner Kliniği



devamını oku...
Adres: Kızılcaşar mah. Zafer cad. İncek Köy sitesi A Blok No:6 (Tekyapı kooperatifi Denizatı pastanesi karşısı) İncek-Ankara

Pars Pet Shop

Yaşamkent

devamını oku... Adres: Yaşamkent Mahallesi 3158 Cadde Akıncı Plaza No:12-B/33 Yaşamkent-Ankara

Pethekim Veteriner Kliniği

Bağlıca

Pethekim Veteriner Kliniği, Ankara 2019 yılında hizmet vermeye başlamış, Ankara ve Türkiye'nin diğer illerinden getirilen ekzotik hayvanlar, kediler, köpekler ve diğer evcil hayvanların tedavisi ve koruyucu hekimlik hizmetlerini sunmaktadır.

Bağlıca Pethekim Veteriner Kliniği, Bağlıca, Çayyolu, Ümitköy, Yaşamkent, Yapracık, Etimesgut, Sincan, Elvankent, Eryaman, Batıkent, Kızılay, Dikmen, Yenimahalle, Alaçaatlı, Bilkent, Beysukent, Balgat, Çankaya, Keçiören bölgelerine 7/24 Veteriner Ambulans hizmeti vermektedir.

Bağlıca Pethekim Veteriner Kliniği, Muayene, teshis, laboratuvar tahlilleri, Ultrasonik muayene, Rontgen vb. teknolojik cihazlarla hizmet vermektedir.

ANKARA VETERİNER HEKİMLERİ GÖZÜNDEN EVCİL HAYVANLARIN
İNSANLAR ÜZERİNDEKİ POZİTİF ETKİLERİ

Evcil hayvanlar evimizin neşesi hayatımızın gerçek bir parçasıdır. Duygusal bağlarıyla bize destek sağlayan ve doğal hayatın tadını yaşatan dostlarımız. Çocuklarımızın motivasyon ve kişisel gelişimlerinde mutlak pozitif etkiler oluşturan, güçlü ve sağlıklı bireylerin yetişmesine yardım eden evcil dostlarımız. İlim ve bilim insanlarının dikkat çektiği, psikologların reçetelerine yerleşmiş, kızım, oğlum, kardeşim, arkadaşım, yoldaşım dediğimiz can dostlarımız evcil hayvanlarımız. Hayatımızdaki birçok pozitif etkiyle yanımızdan ayrılmayan dostlarımız.

-Olumsuzlukları olumlu düşünmemizi sağlayan;evcil dostlarımız onlarla geçirdiğimiz vakitlerde bize olumlu düşünme enerjisi vermektedir. Yapılan bilimsel araştırmalar bu durumu doğrulamaktadır.

-Evcil hayvanlarınızın allerji olgularına etkisi; yapılan çalışmalar belirli bir süre evcil hayvan besleyen insanların hayvansal proteinler ve diğer hayvansal alerjenlere karşı bağışıklık kazandığını ortaya koymaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde evde mevcut alerjik reaksiyon yatkınlığı olan birey yoksa evcil hayvan beslenmesinin alerjik bağışıklığı pozitif etkilediği ortaya konmuştur.

Evcil hayvanlarımız bireylerin sosyalleşmesini sağlar; Evcil hayvan sahiplerinin diğer insanlara göre daha konuşkan, daha güler yüzlü ve daha fazla sosyal sorumluluklara duyarlı oldukları görülmektedir. Bireyler evcil dostları sayesinde daha sosyal ve daha şefkatli bir sosyal duruma sahip olurlar.

Evcil hayvan sahiplerinin bağışıklık sistemleri ve sağlık durumları daha yüksektir;

Yapılan bazı bilimsel araştırmalarda kan basıncının düzenlenmesinde kolestorol seviyesinin düşürülmesinde, anksiyetik bozukluklardan kurtulmada, opezite ve kalp ve damar hastalıklarının azalmasında etli olduğu tespit edilmiştir. Evcil hayvanlar Sağlığımız için etkili bir dosttur.

Evcil Hayvanlarımız kişisel gelişimimizi etkileyen dostlarımız; Journal of Personality and Social Psychology isimli bir dergi çalışmasında evcil hayvan sahiplerinin daha özgüvenli olduğu yazılır. Kişisel gelişimlere pozitif etki ettikleri olduğu kesindir.

Evcil Hayvanlarımız bireylerin hayatının düzenli olmasına sebep olur; evcil hayvanın yemek saatlerini düzenlemek, gezdirme saatleri ile spor yapmak, veteriner hekim ziyaretleri planlamak, mama takibi ve araştırması yapmak vb aktiviteler düzenli olmamıza yardımcı olan planlamalardır. Bireylerin evcil hayvanlar beslemesi ve onlarla arkadaşlık etmesi büyük ölçüde stresi azalttığı görülmektedir.

Bağlıca Pethekim Veteriner Kliniği/ 05558881043

devamını oku...
Adres: Bağlıca Mahallesi 1231 Sokak No:3/C Bağlıca-Ankara

Vet Plus Veteriner Kliniği

Keçiören

Pet sahiplendim ne yapmalıyım?

Öncelikle birlikteliğinizi tebrik ederiz. Siz ve yeni dostunuzun sağlığı için vakit kaybetmeksizin Veteriner Hekim kontrolünü ve Aşı & Paraziter Mücadele protokolünün uygulanmasını tavsiye ederiz.

Evcil hayvanımdan bana veya çevremdekilere hastalık bulaşabilir mi?

Malesef bu soruya hayır diyebilmek mümkün değil. Ancak bu riski en aza indirmek elimizde!

Kedimi / Köpeğimi kısırlaştırmalı mıyım?

Kısırlaştırmaya ilişkin bilinmesi gereken ve karar vermenizi kolaylaştıracak bazı hususlar:

Kısırlaştırma kedi & köpeklerde var olan eşleşme isteğine bağlı gelişen çevreye idrar yapma, baskın ve agresif davranışlar, kaçmaya eğilim gibi problemlerin önlenmesine yönelik katkı sağlar / ortadan kaldırır.

Trafik kazası geçiren köpeklerin %85'ini kısırlaştırılmamış köpekler oluşturmaktadır.

Kısırlaştırılmamış olan sokak kedilerinin yaşam süreleri 2 yılın (ort) altındadır. (FIV-Feline Immune defficiency Virus, bulaşma nedenleri arasında ısırık yaraları en başta yer alır ve kısırlaştırılmamış erkek kedilerin daha çok kavga ettikleri bilinen bir gerçektir.)

Kısırlaştırma yapılmamış dişi kedi ve köpekler için meme, rahim ve yumurtalık kanserlerinin dışında yaşamı tehdit edebilecek düzeyde ciddi bir hastalık olan "pyometra" (rahim iltihabı) gibi hastalıkların riski yüksektir. Kısırlaştırılmamış olan erkekler ise prostat ve testis kanseri riskini taşırlar.

Kısırlaştırma ile bahsi geçen hastalıklar %90 önlenebilmektedir. Ancak bunun için tavsiye edilen en erken zamanda kısırlaştırma yapılması gereklidir. Petiniz 4 aylık yaşa eriştiğinde operasyon için randevu almanızı tavsiye ederiz. Ameliyat sonrasında;

♀ Kızgınlık (östrus) belirtileri ortadan kalkacak, yaşam alanında kanamaya bağlı kirlilik oluşmayacaktır.

♂ Eşleşme isteği neticesinde ortaya çıkan sorunlar ortadan kalkmış veya azalmış olacaktır. Bilhassa kedilerde gözlenen spreyleme / işaretleme (kötü kokulu ''feromon'' idrar yapma), kaçış eğilimi, kavga etme, yaralanma, trafik kazası bu sorunların başında gelir.

♀, ♂ Daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmalarına katkı sunacaktır (kısırlaştırma yapılmasının köpeklerde 1-3, kedilerde 3-5 yıl yaşam sürelerini arttırdığı açığa çıkarılmıştır!).

Kedimi & Köpeğimi alternatif gıda ile beslememde bir sakınca var mı?

Kesinlikle evet. Petiniz için en ideal beslenme onların gereksinimlerini karşılamak için hazırlanmış profesyonel diyetlerdir. Besleme hataları neticesinde ortaya çıkan hastalıkların bir kısmı yaşamı tehdit edecek düzeyde ciddi risk taşır. Kemik, kılçık yaralanmaları, beklemiş ev yemekleri tüketimi neticesinde ortaya çıkan mide-barsak enfeksiyonları ve daha bir çok besleme hatası bu duruma örnek verilebilir. Mümkün olabildiğince alternatif gıdadan uzak durmanızı tavsiye ederiz.

Aşı yaptırmam şart mı?

Siz ve değerli dostunuzun sağlığı için kesinlikle tavsiye ediyoruz. Zoonoz (hayvanlardan insana bulaşan) hastalıklardan korunma ve petinizin sağlığının korunması için mutlaka aşı & paraziter mücadele uygulamalarını yaptırmanızı öneriyoruz.

Sahipsiz / sokak hayvanları için indirim yapabiliyor musunuz?

Siz değerli hayvanseverler tedavi / bakım giderlerini üstlendiğiniz, onlara kol kanat gerdiğiniz sürece yanınızda olmaya çalışıyoruz.
devamını oku...
Adres: Bağlarbaşı Mahallesi Kızlar Pınarı Caddesi No: 170/B Keçiören-Ankara

Happy Veteriner Kliniği

Hoşdere

devamını oku... Adres: Hoşdere cad. No: 64/A Çankaya-Ankara

VetVital Veteriner Kliniği

Birlik Mahallesi

devamını oku... Adres: 414.Cadde No:18/B Birlik Mahallesi-Ankara

Monovet Veteriner Tıp Merkezi

Etimesgut

devamını oku... Adres: Suvari Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Öz Kuyumcular Çarşısı No:7F/1 Etimesgut-Ankara

Pet Art Veteriner Kliniği

Eryaman

Pet Art Veteriner Kliniği - Eryaman Veteriner Elvankent Veteriner Sincan Veteriner
Ankara Eryaman Veteriner Kliniği - Pet Art

devamını oku...
Adres: Seyh Şamil mah. 1. TBMMM Yağankent sitesi 59/10 Daire: 48 Eryaman-Ankara

Pet Care Veteriner Kliniği

Yıldız

devamını oku... Adres: Yıldızevler Mahallesi Rabindranath Tagore Caddesi No:15/B Yıldız-Ankara

VetCo Veteriner Kliniği

Ümitköy

devamını oku... Adres: Mutlukent Mah. 2432. Cad. No: 51/2 Ümitköy-Ankara

Hoşdere Veteriner Kliniği

Hoşdere

Hoşdere Veteriner Kliniği - Ankara Veteriner

Hoşdere Veteriner Kliniği 2000 senesinde Veteriner hekim Süleyman Özpolat tarafından kurulmuştur.

Ekonomik kaygı taşımadan mesleğini uygular. Minik dostlarımızın korku ve endişelerini en aza indirecek yöntemler uygular. Canlılara ve çevreye saygılıdır. Mesleğine ve meslektaşlarına saygının bilincindedir. Yıllara dayalı bilgi ve tecrübesini teknolojik gelişmeleri takip ederek sürekli geliştirirme çabasındadır. Etkinliği ve geçerliliği kanıtlanmış tedavi yöntemleri kullanır. Mesleki tecrübelerini meslektaşlarıyla paylaşmanın heyecanını yaşar.
devamını oku...
Adres: Hoşdere cad. 41/7 Hoşdere Çankaya-Ankara


2. GÖZ BAKIMI

Eğer köpeğinizin gözlerin de bir alerji durumu söz konusuysa, öncelikle bir veteriner hekim tavsiyesini aldıktan sonra, onu tavsiye edeceği bir damlayı köpeğinizin gözlerine damlatarak bu alerjiye neden olan maddeleri gözünden uzaklaştırmış olursunuz.

3. KULAK TEMİZLİĞİ

Alerjik maddeler, tüyler, mikroorganizmalar ve diğer her şey kolaylıkla köpeğinizin kulak kanalı içinde kendilerine yer bulabilirler ve ciddi sıkıntılara yol açabilirler. Bunu önlemek için yapılabilecek en iyi şey, veteriner hekiminizin tavsiyesi ile kullanmaya başlayacağınız kulak temizleme solüsyonları olacaktır. Düzenli aralıklarla bu solüsyonu kullanmanız ve gerekiyorsa fazla tüyleri kulak içerisinden cımbızla alarak bu bölgede çeşitli alerjik durumların oluşmasını önlemiş olursunuz.

4. BESLENMESİNE DİKKAT EDİN

Köpeğiniz üzerinde görebileceğiniz çeşitli deri alerjilerin sebeplerinden birisi de yediği yiyecekler olabilir. Özellikle aldığı besinlerin içerisinde ki protein, yağ ve karbonhidrat kaynakları onun için bazı alerjik özellikler taşıyor olabilir. Bu yüzden bunu tespit ettiğiniz andan itibaren ona uygun bir beslenme programını mutlaka oluşturmanız gerekecektir.

Son olarak şunu da belirtmek gerekir ki tıpkı insanlarda olduğu gibi evcil hayvanlarda ki alerjilerin kaynağı da çok çeşitli olabilir ve burada anlatılanlar çok kısıtlı bir alanı içermektedir. Bu yüzden hayvanınız üzerinde gördüğünüz ve alerji olabileceğini düşündüğünüz her türlü şikâyet ile ilgili olarak mutlaka veterinerinize danışmayı unutmayınız.