DOĞAL OLARAK ELDE EDİLEN PİRE VE KENE UZAKLAŞTIRICILARI

blog yazısı ekle !

DOĞAL OLARAK ELDE EDİLEN PİRE VE KENE UZAKLAŞTIRICILARI

Ankara Veteriner

İnsanlığın ortaya çıkışından beri, otlar ve uçucu yağlar böcekleri kendimizden uzak tutmak için kullanılmışlardır. Peki, öyleyse kullanılan doğal yöntemler, bu sinir bozucu parazitlerin evcil hayvanlarınızdan uzak durmasını nasıl sağlamaktadırlar?




TOKSİSİTE UYARISI

Birazdan burada bahsedilecek olan tavsiyelerin mutlaka bir uzman veteriner hekim tarafından da görüşülmesi gerektiğini belirtmek isteriz. Aynı zamanda kullanacağınız bu yöntemlerde ki doğal özlerin evcil hayvanlarınızın yutmasını veya yalamasını önleyecek şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini de asla unutmayınız.

ZEHİRLİ OTLAR VE UÇUCU YAĞLAR

İçerisinde fenol bulunan uçucu yağların kediler için zararlı olabileceğini ve karaciğerine zarar vereceğini bilmelisiniz. Bu nedenle kekik, okaliptüs, karanfil, tarçın, defneyaprağı ve maydanoz gibi bitkilerden elde edilen özlerin kullanılmamasına dikkat ediniz. Hatta içerisinde bu otları içeren hiç bir yiyeceği evcil hayvanınıza yedirmeyiniz.

Aynı şekilde bazı uçucu yağların içerisinde ki keton maddeleri de sinir sistemine olumsuz etkilerde bulunacaktır. Bu yüzden sedir yaprağı, adaçayı, lavanta, okaliptüs, nane, kimyon, karanfil, zencefil, papatya ve kekik gibi bitkilerin evcil hayvanlarınızın yememesine dikkat edin. Hatta kedinizin ve köpeğinizin mutfakta bu gıdalara kolay erişebilmesini engelleyin, el altında bulundurmamaya özen gösterin.



TOSİSİTEYİ ÖNLEMİN YOLLARI


Doğal yollarla elde edilmiş olan pire ve kene uzaklaştırıcılarını üreten firmalar, elbette hangi maddelerin sevgili evcil hayvanlarınız için zararlı olduğunu bilmektedirler. Ancak sizin de bazı konuları bilmenizde her zaman yarar vardır. Bu nedenle herhangi bir ürünü kullanmadan önce içeriğini mutlaka okuyunuz. Ayrıca benzer ürünlerin hangi formlarda satılabildiği ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini de sizlerle paylaşmak istiyoruz.

ŞAMPUANLAR

Doğal uzaklaştırıcılar içeren bu şampuanlar elbette belirli seviye de toksik etkiye sahiptirler. Ancak evcil hayvanınızın derisinin uzun süre bu maddelerle temasta kalmasını engellerseniz, herhangi bir yan etki görme ihtimalinizde azalacaktır. Bu tür ürünleri kullanmanız gerektiğinde, köpeğiniz veya kedinizi mümkün olan en hızlı şekilde şampuanlayıp ardından durulamanız yeterli olacaktır.

LOSYONLAR

Doğal maddelerden elde edilen bu losyonlarla hazırladığınız suyun içerisine evcil hayvanınızı daldırmanız ve bu şekilde kurumasını beklemeniz, kendisine zararlı olabilecek uçucu yağları en fazla şekilde absorbe etmesine neden olacaktır. Böyle bir uygulamadan kaçınmak en doğrusu olacaktır.

Bu gibi uzaklaştırıcılar için tercih edilebilecek en güvenilir yol, köpeğinizin veya kedinizin kendi üzerinde kolayca ulaşamayacağı bir yere asmaktır. Hatta bir bez parçasına veya tasmasına bulaştıracağınız az miktarda ki esans size ve evcil hayvanınıza daha çok yardımcı olacaktır. Ancak bütün bu uygulamalar öncesinde mutlaka veterinerinize danışmayı da unutmayın.